Igyunk elegendő vizet és nyugodtan ízesítsük!

-
alapanyag, 2021.07.07.

Igyunk elegendő vizet és nyugodtan ízesítsük!

Ebben a nyári melegben (hőségben) fontos a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, a kellő hidratáltság. Mennyi vizet kell inni? Mivel lehet ízesíteni a vizet?


A víz kiemelkedő fontossága

A víz a szervezet folyamataiban fontos szerepet játszik: az emberi test 60% víz - de vannak olyan sezrveink, ami még ennél is több vizet tartalmaz:
- a bőr 64%,
- az izom és a szív 75%,
- az agy és a vese 83%,
- a tüdő 85%,
- a szem 95% vizet tartalmaz.

víz a testben

Ezért is megfelelő mennyisége a testben segít az egyensúlyi állapot megtartását. Biztosítja az egészséges vérkeringést és segíti a tápanyagok felszívódását is - és segíti a méreganyagok kiürülését. Hőszabályozó szerepe pedig biztosítja a test számára az állandó belső hőmérsékletet. Ezért is fontos, hogy minden nap pótoljuk a kiesett vízmennyiséget, különösen amikor odakint nagyon meleg van és hamar ki lehet száradni. Ez utóbbira intőjel lehet, ha fáj a fejünk, vagy kicserepesedtek az ajkaink. Akkor bizony jelez a szervezetünk, hogy ideje inni, de akkor már késő. Figyeljünk arra, hogy megfelelő vizet fogyasszunk minden nap - és így megelőzzük a hidratációt!

Kattog a térded vagy az izületed valahol? Lehetséges, hogy ez is a kevés folyadékbeviteltől van (de ha ilyet tapasztalsz, akkor orvossal is egyzetess, mert hosszútávon hátrányos kimenetele lehet)!

 

Mennyi vizet igyunk naponta?

Ez eltérő lehet, attól függően, hogy mit csinálunk, mennyit tartózkodunk a napon, hőségben. 
- átlagos felnőtt férinek 3.7 liter vizet kellene innia
- átlagos felnőttnőnek 2.7 liter vizet kellene inni

A lényeg, hogy igyunk elegendő vizet! Szinte nem tudunk túl sokat inni (azért van olyan, akinek sikerült: napi 7 liter hosszútávú fogyasztása esetén megvakulhatunk!)

 

Cukorozott ital helyett sima víz

Azt mondják, a sima víz a legjobb szomjoltó. Az üdítőitalok általában sok cukrot tartalmaznak, amitől ugyan az ízük finom, ám a szomj csillapító hatásuk csökken. Ezekben az italokban gyakran különböző adalék- és színezőanyagok is vannak, hogy fokozzák az íz és illat élményt. És bár ezek is folyadékok, nem pótolják a szervezet működése számára az egyik legfontosabb összetevőt: a tiszta vizet.

Aki pedig fogyókúrázik, annak pedig kifejezetten érdemes elkerülni a cukrozott italokat, mert extra kalóriákat (luxus kalóriákat) tartalmaz.

 

Ásványvíz vagy csapvíz?

Ez sokszor meggyőződés kérdése - és persze az sem mindegy, hogy merrefelé lakunk, ugyanis vannak olyan területek, ahol a csapvíz nem ajánlott közvetlen fiogyasztásra (pl. magas arzéntartalom miatt).
Ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy a csapvíz számos előnnyel rendelkezik:
- Magyarországon általánosságban jó minőségű a csapvíz
- a csapvíznem gyors a logisztikája: a kinyeréstől számított 72 órán belül már a poharunkban van - míg az ásványvíz sokszor 1 hetet is áll a raktárakban
- az ásványvízes palackokhoz sok műanyag kell, illetve a logisztikát is autókkal oldják meg, így nagyobb a környezetszennyezési faktoruk

Csapvíz fogyasztása esetén érdemes rendszeresen tisztítani (takarítani) a csaptelepünket, hogy a szűrő megfelelően működjön. Valamint javasoljuk, hogy szűrőkancsó vagy szűrőberendezés közbeiktatásával igyatok vizet, mert ezek ki tudnak szűrni apró (szemmel nem látható) részeket - és hozzá tudnak adni olyan alapanyagokat, amiből kevesebb található a vízben. Az utóbbira tökéletes példa, hogy akik szeretnek kávét inni, azok magnéziummal dúsított szűrő betétet használjanak, mert a magnézium segít a kávé ízét intenzívebbé tenni és előhozni több ízrészletet is!

 

Növények, fűszerek a vízbe

Ha ügyelünk rá, hogy megfelelő mennyiségű sima vizet igyunk ezzel is figyelve az egészségünkre, akkor is eljöhet a pont, hogy egyszerűen megunjuk és vágyunk valami változatosságra. Ekkor jönnek a képbe a különböző ízesítési lehetőségek, aminek az egyik szuper alternatívája a menta és a citromfű. Mindkét növényt szokták limonádéba is tenni, ha azonban egy egészségesebb verziót szeretnénk, hagyjuk ki belőle a cukrot. Készíthetünk belőle frissítőt úgy, hogy teszünk hozzá friss citromlevet, de a sima vízhez is tökéletesen passzol. A menta és a citromfű hűsítő hatása miatt remek ízesítője lehet az italoknak. Tegyünk egy üveg vízbe 8-10 levelet, majd egy éjszakán át pihentessük a hűtőbe és másnap szűrjük le.

mentás víz


Szintén szuper kiegészítője lehet egy frissítőnek a levendula is, aminek az íze nem túl markáns, mégis karakteres, stresszcsökkentő, nyugtató hatása pedig kifejezetten jól eshet egy fárasztó nap után.

Bár önmagában sem a bazsalikomot, sem a rozmaringot nem szokták a vízbe tenni, különböző gyümölcsökhöz extra kiegészítőként tökéletesen passzolnak. Előbbit gyakran társítják eperrel, utóbbi íze pedig kifejezetten jól passzol a citrusfélékhez.

rozmaringos víz

 

Gyümölcsös vizek

A különböző italok gyakori kiegészítő vagy díszítő elemei a gyümölcsök, legyen szó akár limonádéról vagy valamilyen koktélről. Ugyanakkor nemcsak a látvány miatt, hanem az ízükért is érdemes őket az italunkba tenni. Ha inkább savanyúra vágyunk használjunk citromot vagy limeot. Ha édesre, akkor mehet az üvegbe valamilyen bogyósgyümölcs, például szeder, málna, áfonya vagy eper.

Bár az uborka hivatalosan zöldségnek számít, mégis gyakran megjelenik a nyári frissítőkben. Csíkokra vágva nemcsak a látványa ínycsiklandozó, hanem a víz ízét is sokkal könnyebbé és frissebbé varázsolja.

uborkás víz



Ha tehetjük, akkor válasszunk szezonális, hazai termelőktől vásárolt növényeket!

Guba Márti

Tetszett a(z) Igyunk elegendő vizet és nyugodtan ízesítsük! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Igyunk elegendő vizet és nyugodtan ízesítsük! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg