Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Ebben a nyári melegben (hőségben) fontos a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, a kellő hidratáltság. Mennyi vizet kell inni? Mivel lehet ízesíteni a vizet?
A víz a szervezet folyamataiban fontos szerepet játszik: az emberi test 60% víz - de vannak olyan sezrveink, ami még ennél is több vizet tartalmaz:
- a bőr 64%,
- az izom és a szív 75%,
- az agy és a vese 83%,
- a tüdő 85%,
- a szem 95% vizet tartalmaz.
Ezért is megfelelő mennyisége a testben segít az egyensúlyi állapot megtartását. Biztosítja az egészséges vérkeringést és segíti a tápanyagok felszívódását is - és segíti a méreganyagok kiürülését. Hőszabályozó szerepe pedig biztosítja a test számára az állandó belső hőmérsékletet. Ezért is fontos, hogy minden nap pótoljuk a kiesett vízmennyiséget, különösen amikor odakint nagyon meleg van és hamar ki lehet száradni. Ez utóbbira intőjel lehet, ha fáj a fejünk, vagy kicserepesedtek az ajkaink. Akkor bizony jelez a szervezetünk, hogy ideje inni, de akkor már késő. Figyeljünk arra, hogy megfelelő vizet fogyasszunk minden nap - és így megelőzzük a hidratációt!
Kattog a térded vagy az izületed valahol? Lehetséges, hogy ez is a kevés folyadékbeviteltől van (de ha ilyet tapasztalsz, akkor orvossal is egyzetess, mert hosszútávon hátrányos kimenetele lehet)!
Ez eltérő lehet, attól függően, hogy mit csinálunk, mennyit tartózkodunk a napon, hőségben.
- átlagos felnőtt férinek 3.7 liter vizet kellene innia
- átlagos felnőttnőnek 2.7 liter vizet kellene inni
A lényeg, hogy igyunk elegendő vizet! Szinte nem tudunk túl sokat inni (azért van olyan, akinek sikerült: napi 7 liter hosszútávú fogyasztása esetén megvakulhatunk!)
Azt mondják, a sima víz a legjobb szomjoltó. Az üdítőitalok általában sok cukrot tartalmaznak, amitől ugyan az ízük finom, ám a szomj csillapító hatásuk csökken. Ezekben az italokban gyakran különböző adalék- és színezőanyagok is vannak, hogy fokozzák az íz és illat élményt. És bár ezek is folyadékok, nem pótolják a szervezet működése számára az egyik legfontosabb összetevőt: a tiszta vizet.
Aki pedig fogyókúrázik, annak pedig kifejezetten érdemes elkerülni a cukrozott italokat, mert extra kalóriákat (luxus kalóriákat) tartalmaz.
Ez sokszor meggyőződés kérdése - és persze az sem mindegy, hogy merrefelé lakunk, ugyanis vannak olyan területek, ahol a csapvíz nem ajánlott közvetlen fiogyasztásra (pl. magas arzéntartalom miatt).
Ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy a csapvíz számos előnnyel rendelkezik:
- Magyarországon általánosságban jó minőségű a csapvíz
- a csapvíznem gyors a logisztikája: a kinyeréstől számított 72 órán belül már a poharunkban van - míg az ásványvíz sokszor 1 hetet is áll a raktárakban
- az ásványvízes palackokhoz sok műanyag kell, illetve a logisztikát is autókkal oldják meg, így nagyobb a környezetszennyezési faktoruk
Csapvíz fogyasztása esetén érdemes rendszeresen tisztítani (takarítani) a csaptelepünket, hogy a szűrő megfelelően működjön. Valamint javasoljuk, hogy szűrőkancsó vagy szűrőberendezés közbeiktatásával igyatok vizet, mert ezek ki tudnak szűrni apró (szemmel nem látható) részeket - és hozzá tudnak adni olyan alapanyagokat, amiből kevesebb található a vízben. Az utóbbira tökéletes példa, hogy akik szeretnek kávét inni, azok magnéziummal dúsított szűrő betétet használjanak, mert a magnézium segít a kávé ízét intenzívebbé tenni és előhozni több ízrészletet is!
Ha ügyelünk rá, hogy megfelelő mennyiségű sima vizet igyunk ezzel is figyelve az egészségünkre, akkor is eljöhet a pont, hogy egyszerűen megunjuk és vágyunk valami változatosságra. Ekkor jönnek a képbe a különböző ízesítési lehetőségek, aminek az egyik szuper alternatívája a menta és a citromfű. Mindkét növényt szokták limonádéba is tenni, ha azonban egy egészségesebb verziót szeretnénk, hagyjuk ki belőle a cukrot. Készíthetünk belőle frissítőt úgy, hogy teszünk hozzá friss citromlevet, de a sima vízhez is tökéletesen passzol. A menta és a citromfű hűsítő hatása miatt remek ízesítője lehet az italoknak. Tegyünk egy üveg vízbe 8-10 levelet, majd egy éjszakán át pihentessük a hűtőbe és másnap szűrjük le.
Szintén szuper kiegészítője lehet egy frissítőnek a levendula is, aminek az íze nem túl markáns, mégis karakteres, stresszcsökkentő, nyugtató hatása pedig kifejezetten jól eshet egy fárasztó nap után.
Bár önmagában sem a bazsalikomot, sem a rozmaringot nem szokták a vízbe tenni, különböző gyümölcsökhöz extra kiegészítőként tökéletesen passzolnak. Előbbit gyakran társítják eperrel, utóbbi íze pedig kifejezetten jól passzol a citrusfélékhez.
A különböző italok gyakori kiegészítő vagy díszítő elemei a gyümölcsök, legyen szó akár limonádéról vagy valamilyen koktélről. Ugyanakkor nemcsak a látvány miatt, hanem az ízükért is érdemes őket az italunkba tenni. Ha inkább savanyúra vágyunk használjunk citromot vagy limeot. Ha édesre, akkor mehet az üvegbe valamilyen bogyósgyümölcs, például szeder, málna, áfonya vagy eper.
Bár az uborka hivatalosan zöldségnek számít, mégis gyakran megjelenik a nyári frissítőkben. Csíkokra vágva nemcsak a látványa ínycsiklandozó, hanem a víz ízét is sokkal könnyebbé és frissebbé varázsolja.
Ha tehetjük, akkor válasszunk szezonális, hazai termelőktől vásárolt növényeket!
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.