Levendula, a nyár kedvenc növénye

-
alapanyag, 2021.07.05.

Levendula, a nyár kedvenc növénye

A nyár beköszöntével lila színbe borulnak országszerte a mezők a levenduláktól. A jellegzetes, össze nem téveszthető illat, ami ilyenkor száll a levegőben szintén azt jelzi, hogy itt a levendulaszezon.


Levendulaszüretelés

A levendula virágzása nemcsak a látvány és az illatok miatt lehet hatalmas élmény, hanem azért is, mert egy levendulamezőre ellátogatni és saját kézzel leszüretelni egy tökéletes hétvégi programnak is megfelel. Országszerte vannak helyek, melyek egész évben arra készülnek, hogy ebben az időszakban teljes virágpompában várhassák az odalátogatókat. Bizonyos összegért cserébe pedig, szedhetünk és vihetünk magunkkal haza a leszüretelt virágokból. Sokan előszeretettel választják különböző fotózások helyszínéül is ezeket a mezőket, hiszen a lilás színek a képeken csodálatosan jól mutatnak.

  • Az egyik legnépszerűbb levendula lelőhely Tihany, ahol minden év nyarán fesztivált is szoktak rendezni, de a Balaton körül több helyen is rábukkanhatunk erre az igen hasznos és gyönyörű növényre.
  • szintén az északi-parton, Monoszlón található a Magyar Provence, ahol hatalmas levendula mező mellett egy kis fagyizó és egy kávézó is megtalálható - természetesen a jellegzetes lila székekkel
  • Dörgicsén pedig a Levendáriumban szüretelhetünk levendulát - vagy vásárolhatunk levendulából készült terméeket. A levendulamező kőkapuja pedig tökéletes insta postnak ;)
  • Ha azonban inkább Budapest közelében maradnánk, akkor is van bőven választási lehetőségünk. Ott van például a Kevély-Hegyi Levendulamező Pilisborosjenőn,
  • vagy a Budakeszi Levendulafarm
  • aki pedig a keleti országrészen lakik, annak pedig Eger mellett Ostoros lehet a megfelelő helyszín, ahol szintén levendulamezőt találhatunk, illetve lenvendulából készült termékeket vásárolhatunk

lenevdula mező

 

A levendula jótékony hatásai

A levendula köztudottan nagyon sokrétű növény. A gyógyászatban már évszázadok óta használják, nem véletlenül.

  • gyulladáscsökkentő, antibakteriális és görcsoldó hatása van,
  • valamint az immunrendszer ellenálló képességét is képes növelni
  • ezenkívül fájdalomcsillapításra is használják,
  • továbbá gombaölő hatással bír
  • nyugtató képessége miatt, pedig stressz oldásra, alvászavarokra és hangulatjavításra is kiválóan alkalmas.
  • azonkívül, hogy mennyi csodára képes az emberi szervezetben, külső használatra is gyakran ajánlják, például csípésekre, hiszen csökkenti a gyulladt, viszkető, égő érzést

 

Mit készíthetünk a levendulából?

A legegyszerűbb, mégis az egyik legnépszerűbb felhasználása a csokorba kötött illatosító, amelyet tehetünk szimplán az étkezőasztalra egy vázában, de akár a ruhásszekrénybe is fellógathatjuk, hiszen nem túl markáns, kellemes az illata és a molyokat is távol tartja. Szintén gyakran találkozhatunk vele különböző szappanok és testápolási kenceficékben is, ahol a virágok aromaként szolgálnak. A gyógyászatban szintén közkedvelt növény, hiszen olajat is készítenek belőle, melynek számos alkalmazási lehetősége ismert.

Levendula a gasztronómiában

A növény népszerűségének oka valószínűleg a sokszínű felhasználásban rejlik. A lila virágból készülhet akár nyugtató hatású tea vagy hűsítő levendula szörp is, amit jól esik a nagy melegben iszogatni. Teljesen különleges illata és íze van, ami felfrissít a nyári hőségben! A levendula szörpnek van cukormentes változata is.
Találkozhatunk vele akár különböző csokoládék és sütemények ízesítése és díszítése során is. Ezenkívül, szintén népszerű a levendula fagyi, aminek különleges íze semmihez sem hasonlítható.
Mivel a levendulát fűszernövényként is elismerik, számos recept hozzávalói között megtalálható. Jól párosítható oregánóval, rozmaringgal, kakukkfűvel vagy akár zsályával is.

levendula torta

Guba Márti

Tetszett a(z) Levendula, a nyár kedvenc növénye magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Levendula, a nyár kedvenc növénye magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg