Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
A nyár beköszöntével lila színbe borulnak országszerte a mezők a levenduláktól. A jellegzetes, össze nem téveszthető illat, ami ilyenkor száll a levegőben szintén azt jelzi, hogy itt a levendulaszezon.
A levendula virágzása nemcsak a látvány és az illatok miatt lehet hatalmas élmény, hanem azért is, mert egy levendulamezőre ellátogatni és saját kézzel leszüretelni egy tökéletes hétvégi programnak is megfelel. Országszerte vannak helyek, melyek egész évben arra készülnek, hogy ebben az időszakban teljes virágpompában várhassák az odalátogatókat. Bizonyos összegért cserébe pedig, szedhetünk és vihetünk magunkkal haza a leszüretelt virágokból. Sokan előszeretettel választják különböző fotózások helyszínéül is ezeket a mezőket, hiszen a lilás színek a képeken csodálatosan jól mutatnak.
A levendula köztudottan nagyon sokrétű növény. A gyógyászatban már évszázadok óta használják, nem véletlenül.
A legegyszerűbb, mégis az egyik legnépszerűbb felhasználása a csokorba kötött illatosító, amelyet tehetünk szimplán az étkezőasztalra egy vázában, de akár a ruhásszekrénybe is fellógathatjuk, hiszen nem túl markáns, kellemes az illata és a molyokat is távol tartja. Szintén gyakran találkozhatunk vele különböző szappanok és testápolási kenceficékben is, ahol a virágok aromaként szolgálnak. A gyógyászatban szintén közkedvelt növény, hiszen olajat is készítenek belőle, melynek számos alkalmazási lehetősége ismert.
A növény népszerűségének oka valószínűleg a sokszínű felhasználásban rejlik. A lila virágból készülhet akár nyugtató hatású tea vagy hűsítő levendula szörp is, amit jól esik a nagy melegben iszogatni. Teljesen különleges illata és íze van, ami felfrissít a nyári hőségben! A levendula szörpnek van cukormentes változata is.
Találkozhatunk vele akár különböző csokoládék és sütemények ízesítése és díszítése során is. Ezenkívül, szintén népszerű a levendula fagyi, aminek különleges íze semmihez sem hasonlítható.
Mivel a levendulát fűszernövényként is elismerik, számos recept hozzávalói között megtalálható. Jól párosítható oregánóval, rozmaringgal, kakukkfűvel vagy akár zsályával is.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Északi ízek a Viking Múzeum éttermében
2025.05.03.