Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A meggy sok ásványi anyagot tartalmaz, itt a szezonja, használjuk ki a lehetőséget, és együnk belőle minél többet: nyersen, főzve, sütve, sőt akár tegyük el későbbre!
A meggy amellett, hogy nagyon finom, rengeteg jótékony hatása van. Gazdag különböző vitaminokban és ásványi anyagokban, tartalmaz kalciumot, káliumot, vasat és magnéziumot is. Segíti az emésztést, valamint a tápanyagok megfelelő felszívódását, serkenti az agy és a vese működését. A-vitamin tartalma jótékonyan hat a légzőszervrendszerre és erősíti a szervezet természetes védekezőképességet. A gyümölcsből készült lé hatásos megfázás kezelésére, szárából készült tea pedig többek között segíti a szívizom megfelelő működését.
A meggyet akár önmagában is fogyaszthatjuk, ha valami nassolni valóra vágyunk, tökéletes egészséges alternatívát kínál. A gyümölcsjoghurtok köztudottan sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, vagyis sokkal kevésbé egészségesek, mint natúr társaik. Ha azonban szeretnénk kicsit feldobni valahogy a reggelinket, jó megoldás lehet, ha a natúr változatot friss, szezonális gyümölcsökkel tesszük változatossá, például meggyel. Tehetjük közvetlenül a joghurtba, esetleg müzlibe, vagy akár a zabkása tetejére is.
Készíthetünk belőle hideg gyümölcslevest, ami frissítően hat egy meleg nyári napon. Az édes ízekkel kiválóan harmonizál a meggy savanykás beütése. A menzás időket idéző hús meggymártással főfogásnak is kiváló, ahol a sós és édes aromák középen találkoznak. A gyümölcsöt a desszert során is fel lehet használni, kerülhet süteménybe (piskótába, rétesbe) vagy kompótba, esetleg fagyiba is.
Elsőre meglepő lehet, de savanykás, fanyar íze miatt a friss saláták tökéletes kiegészítő eleme. A ropogós zöld alapon jól mutatnak a piroskás bogyók, kiegészíthetjük még különböző olajos magvakkal és egy jó kis öntettel. Ha azonban valami könnyedebbre vágyunk, egy kis bor és sajt mellé is kitűnően passzol.
A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás nagyon fontos, különösen a nyári időszakban. A meggy ezen a téren is több lehetőséget rejt magában. Főzhetünk belőle szörpöt, ami a nyár egyik legkedveltebb itala. Ha valami laktatóbbra vágyunk, tehetjük smoothie-ba vagy különböző limonádék kiegészítő, díszítő eleme is lehet. Ha egy kis víz mellé a jégkockatartóba tesszük és lefagyasztjuk, a színes kockák még jobban mutatnak majd a poharakban. A gyümölcsből készíthetünk meggybort vagy akár likőrt is.
Érdemes eltenni néhány adagot, ami nagyon jól fog jönni, amikor egy hideg téli napon egy falatnyi nyárra vágyunk. Nemcsak szörpöt vagy kompótot készíthetünk belőle, ami hosszú ideig megőrzi a minőségét a kamra polcain. Számos felhasználási módja létezik, hiszen a gyümölcshús jól bírja a fagyasztást is, a mélyhűtőben sokáig eláll. Befőzhetjük lekvárnak vagy dzsemnek is, ha pedig extra ízekre vágyunk, tegyünk hozzá egy kevés vaníliát, remekül kiegészítik egymást.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.