Pirospaprika, a magyar konyha alapfűszere

-
alapanyag, 2021.08.15.

Pirospaprika, a magyar konyha alapfűszere

Az őrölt pirospaprika a magyar konyha egyik alapfűszere. Nincs olyan hazai háztartás, ahol ne lenne ott a konyha polcán. Honnan ered a története és mitől ennyire népszerű ez a vörös színű por?


A fűszerpaprika-őrlemény, amely közönséges paprika (Capsicum annuum) porrá őrlésével készül, a magyar konyha egyik alappillére, legalábbis, ha főzésről van szó. Ennek ellenére nemcsak itthon használják előszeretettel a különböző ételek elkészítéséhez, hanem más külföldi országokban is. Több változata létezik, enyhe csemegétől kezdve az egészen csípősig. A hazánkban készült szegedi és kalocsai fűszerpaprikai őrlemény felkerült a hungarikumok listájára is.

A pirospaprika története

Bár azt gondolhatnánk, hogy a pirospaprika hazai használata régre nyúlik vissza, valójában csak a 18. század során kezdett el igazán elterjedni. Nagy valószínűséggel a 16. században honosított növény legelső termesztői a ferences kolostor lakó voltak. Nem véletlen, hogy a paprika szorosan fűződik Szeged nevéhez, hiszen először itt alakultak ki nagyobb termesztő körzetek, majd később Kalocsa környékén is tömegtermelésbe kezdtek. A fűszerpaprika nemcsak hazai termesztése miatt nevezhető igazán magyarnak, hanem a fűszerpaprika porrá törésének kitalálása is szintén hazai szálakhoz fűződik. Az alföldi tájakon élő parasztok hamar felismerték, hogy zsíron pirult hagymához adva a paprika nemcsak jó színt, hanem optimális ízt is ad az alapnak. Ezzel megszületett az úgynevezett pörköltalap, ami sok magyar étel kiindulópontja.

A pirospaprika előállítása

A közönséges paprikának két különböző változata van: a fűszer- és a cseresznyepaprika. Betakarítás során csakis a már piros, érett bogyókat szedik le, amiket aztán ládákban és zsákokban tárolnak, vagy felfűzve, lógatva utó érlelik. Először egy mosási, majd egy szárítási folyamaton esnek át, ezután malomban őrlik meg őket. A port kondicionálják, majd hősokkal csökkentik a csíratartalmát, egalizálják, végül pedig miután megkapta a megfelelő minősítést, becsomagolják. A különböző kémiai és fizikai tulajdonságaik, valamint meghatározott szabályok alapján összesen négy kategóriákba sorolják a már kész fűszerpaprikákat: különleges, csemege, édesnemes, rózsa.

A pirospaprika felhasználása

Figyelemfelkeltő színe és finom íze mellett jó tulajdonsága még, hogy rengeteg módon fel lehet használni. Akár porrá őrölve fűszerként, akár szárított változatban a kamra polcain. Téli napokra, konzervált formában, savanyúságként is eláll, a sós vízben forrázott, ecetben eltett paprika. Pépesített formában krémnek vagy szósznak és fel lehet használni. A boltok polcain található Piros Arany és Erős Pista is ebből készül. Ezen termékek különlegessége a külföldi társaikkal szemben, hogy a hazaiakat hagyományos módszer segítségével dolgozzák fel, vagyis nem hőkezelik és nem is savanyítják, ezáltal megmarad az eredeti ízük.

A pirospaprika, mint hungarikum

A fűszerpaprikai-őrlemény kétszer is szerepel a hungarikumok agrár- és élelmiszergazdasági listáján. A Kalocsai és a Szegedi is bekerült azon ételek közé, melyek egyediségük és kiváló minőségük miatt kiemelkednek a többi közül. Az első kalocsai malom 1861-ben épült, később ahogy egyre népszerűbbé vált a termék, a gépeket is továbbfejlesztették és modernizálták. Eredetinek csakis az az áru számít, ami a Kalocsai fűszerpaprika-termő tájkörzetben lett learatva. A színét tekintve mélyvörös, aromája pedig enyhén fűszeres, gyümölcsös. A Szeged környéki adottságok különösen alkalmasak a pirospaprika termesztése. A sok napsütés és a talaj adottságai is megfelelő körülményeket biztosítanak ehhez. A termelés már a 19. század elején elterjedt, és a világhírű magyar fűszerpaprika népszerűsége azóta is töretlen.

Guba Márti

Tetszett a(z) Pirospaprika, a magyar konyha alapfűszere magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Pirospaprika, a magyar konyha alapfűszere magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

"narrow"
Gear.svg