Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Ha augusztusban termő, szezonális gyümölcsöt szeretnénk enni, több szempontból is jó ötlet, ha a szedret választjuk. A fekete színű gyümölcs ugyanis nemcsak finom, hanem kifejezetten egészséges is.
A gyümölcsök (és zöldségek) köztudottan kifejezetten egészséges ételek, gazdag tápanyagtartalmuknak köszönhetően pozitívan hatnak az egész szervezet működésére.
A szeder könnyen felismerhető jellegzetes fekete színéről. Csak Európa szerte, több mint kétezer fajta fedezhető fel belőle. Több megnevezése is létezik, népiesen szokták még szederjeként, szerednyeként vagy fekete málnaként is emlegetni. Ez utóbbi onnan ered, hogy formáját tekintve igencsak hasonlít a málnához, színük azonban teljesen eltérő. A szeder éretlen állapotában először zöld, majd egyre pirosabb lesz. Végül teljesen befeketedik, ekkor biztosak lehetünk benne, hogy a gyümölcs valóban megérett.
A szeder a zárvatermők törzsén belül a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Sokszor vadon terem, ezért gyakran találkozni vele erdőben, árokparton, útszéli félárnyékos helyeken.
A szeder nemcsak kinézetében, hanem tápanyagtartalmában is nagyon hasonlít a málnához. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és kitűnő antioxidáns. Jó A-, B1-, B6- és a C-vitamin forrás, valamint található benne: folsav, kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán és réz is.
A benne lévő vitaminok és egyéb tápanyagok miatt rendszeres fogyasztását több betegség kezelésére, illetve megelőzésére is ajánlják:
Már csak a korábban felsorolt pozitív hatásai miatt is érdemes minél gyakrabban fogyasztani a szedret. Legjobb, ha a frissen leszedett termést választjuk, hiszen annak a legmagasabb az antioxidáns- és vitamintartalma. Fogyaszthatjuk magába, vagy tehetjük joghurtba, müzlibe, smoothieba, esetleg ízesítésként limonádéba is.
A szeder savanykás íze jól illik gyümölcslevesbe vagy különböző könnyed, nyári süteményekbe. Ha későbbre szeretnénk eltenni, főzhetünk belőle lekvárt, dzsemet vagy akár szörpöt is.
Fontos kiemelni, hogy ennek a különleges növények nem csak a termése, hanem a levele is nagyon értékes. A szárított zöldből készíthetünk teát, ami szintén számtalan jó hatással lehet a szervezetre, hiszen többek között csökkenti a vércukorszintet és gyulladásgátló hatású.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.