Szeder, az egészséges augusztusi gyümölcs

-
alapanyag, 2021.09.02.

Szeder, az egészséges augusztusi gyümölcs

Ha augusztusban termő, szezonális gyümölcsöt szeretnénk enni, több szempontból is jó ötlet, ha a szedret választjuk. A fekete színű gyümölcs ugyanis nemcsak finom, hanem kifejezetten egészséges is.


A gyümölcsök (és zöldségek) köztudottan kifejezetten egészséges ételek, gazdag tápanyagtartalmuknak köszönhetően pozitívan hatnak az egész szervezet működésére.

A szeder könnyen felismerhető jellegzetes fekete színéről. Csak Európa szerte, több mint kétezer fajta fedezhető fel belőle. Több megnevezése is létezik, népiesen szokták még szederjeként, szerednyeként vagy fekete málnaként is emlegetni. Ez utóbbi onnan ered, hogy formáját tekintve igencsak hasonlít a málnához, színük azonban teljesen eltérő. A szeder éretlen állapotában először zöld, majd egyre pirosabb lesz. Végül teljesen befeketedik, ekkor biztosak lehetünk benne, hogy a gyümölcs valóban megérett.

A szeder jellemzői

A szeder a zárvatermők törzsén belül a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Sokszor vadon terem, ezért gyakran találkozni vele erdőben, árokparton, útszéli félárnyékos helyeken.



Hazánkba a 19. század során került be majd terjedt el. Ekkor még nemcsak a táplálékot adó terméséért szerették, hanem tüskés védősövényként is tekintettek rá. Később megjelentek tüskétlen típusúak is, és ezzel jelentősen fellendült a feketeszeder iránti keresletet.

A szeder jótékony hatásai

A szeder nemcsak kinézetében, hanem tápanyagtartalmában is nagyon hasonlít a málnához. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és kitűnő antioxidáns. Jó A-, B1-, B6- és a C-vitamin forrás, valamint található benne: folsav, kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán és réz is.

A benne lévő vitaminok és egyéb tápanyagok miatt rendszeres fogyasztását több betegség kezelésére, illetve megelőzésére is ajánlják:

  • segíthet a vérszegénységben szenvedőknek
  • ajánlott magas vérnyomásos betegek részére
  • védelmezi és erősíti az érfalakat
  • véd a szív- és érrendszeri és a cukorbetegséggel szemben
  • erősíti a csontokat és a fogakat
  • segít elkerülni az elhízást
  • pozitív hatást gyakorol az agyműködésre, jó memóriazavar ellen
  • segít megőrizni a szem egészségét
  • öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatású
  • elősegíti a test kollagén termelődését, ami nélkülözhetetlen a bőr és az inak számára
  • erősíti az immunrendszer természetes védekezőképességét

A szeder felhasználási módjai

Már csak a korábban felsorolt pozitív hatásai miatt is érdemes minél gyakrabban fogyasztani a szedret. Legjobb, ha a frissen leszedett termést választjuk, hiszen annak a legmagasabb az antioxidáns- és vitamintartalma. Fogyaszthatjuk magába, vagy tehetjük joghurtba, müzlibe, smoothieba, esetleg ízesítésként limonádéba is.
A szeder savanykás íze jól illik gyümölcslevesbe vagy különböző könnyed, nyári süteményekbe. Ha későbbre szeretnénk eltenni, főzhetünk belőle lekvárt, dzsemet vagy akár szörpöt is.

Fontos kiemelni, hogy ennek a különleges növények nem csak a termése, hanem a levele is nagyon értékes. A szárított zöldből készíthetünk teát, ami szintén számtalan jó hatással lehet a szervezetre, hiszen többek között csökkenti a vércukorszintet és gyulladásgátló hatású.

Guba Márti

Tetszett a(z) Szeder, az egészséges augusztusi gyümölcs magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Szeder, az egészséges augusztusi gyümölcs magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg