Szeder, az egészséges augusztusi gyümölcs

-
alapanyag, 2021.09.02.

Szeder, az egészséges augusztusi gyümölcs

Ha augusztusban termő, szezonális gyümölcsöt szeretnénk enni, több szempontból is jó ötlet, ha a szedret választjuk. A fekete színű gyümölcs ugyanis nemcsak finom, hanem kifejezetten egészséges is.


A gyümölcsök (és zöldségek) köztudottan kifejezetten egészséges ételek, gazdag tápanyagtartalmuknak köszönhetően pozitívan hatnak az egész szervezet működésére.

A szeder könnyen felismerhető jellegzetes fekete színéről. Csak Európa szerte, több mint kétezer fajta fedezhető fel belőle. Több megnevezése is létezik, népiesen szokták még szederjeként, szerednyeként vagy fekete málnaként is emlegetni. Ez utóbbi onnan ered, hogy formáját tekintve igencsak hasonlít a málnához, színük azonban teljesen eltérő. A szeder éretlen állapotában először zöld, majd egyre pirosabb lesz. Végül teljesen befeketedik, ekkor biztosak lehetünk benne, hogy a gyümölcs valóban megérett.

A szeder jellemzői

A szeder a zárvatermők törzsén belül a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Sokszor vadon terem, ezért gyakran találkozni vele erdőben, árokparton, útszéli félárnyékos helyeken.



Hazánkba a 19. század során került be majd terjedt el. Ekkor még nemcsak a táplálékot adó terméséért szerették, hanem tüskés védősövényként is tekintettek rá. Később megjelentek tüskétlen típusúak is, és ezzel jelentősen fellendült a feketeszeder iránti keresletet.

A szeder jótékony hatásai

A szeder nemcsak kinézetében, hanem tápanyagtartalmában is nagyon hasonlít a málnához. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és kitűnő antioxidáns. Jó A-, B1-, B6- és a C-vitamin forrás, valamint található benne: folsav, kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán és réz is.

A benne lévő vitaminok és egyéb tápanyagok miatt rendszeres fogyasztását több betegség kezelésére, illetve megelőzésére is ajánlják:

  • segíthet a vérszegénységben szenvedőknek
  • ajánlott magas vérnyomásos betegek részére
  • védelmezi és erősíti az érfalakat
  • véd a szív- és érrendszeri és a cukorbetegséggel szemben
  • erősíti a csontokat és a fogakat
  • segít elkerülni az elhízást
  • pozitív hatást gyakorol az agyműködésre, jó memóriazavar ellen
  • segít megőrizni a szem egészségét
  • öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatású
  • elősegíti a test kollagén termelődését, ami nélkülözhetetlen a bőr és az inak számára
  • erősíti az immunrendszer természetes védekezőképességét

A szeder felhasználási módjai

Már csak a korábban felsorolt pozitív hatásai miatt is érdemes minél gyakrabban fogyasztani a szedret. Legjobb, ha a frissen leszedett termést választjuk, hiszen annak a legmagasabb az antioxidáns- és vitamintartalma. Fogyaszthatjuk magába, vagy tehetjük joghurtba, müzlibe, smoothieba, esetleg ízesítésként limonádéba is.
A szeder savanykás íze jól illik gyümölcslevesbe vagy különböző könnyed, nyári süteményekbe. Ha későbbre szeretnénk eltenni, főzhetünk belőle lekvárt, dzsemet vagy akár szörpöt is.

Fontos kiemelni, hogy ennek a különleges növények nem csak a termése, hanem a levele is nagyon értékes. A szárított zöldből készíthetünk teát, ami szintén számtalan jó hatással lehet a szervezetre, hiszen többek között csökkenti a vércukorszintet és gyulladásgátló hatású.

Guba Márti

Tetszett a(z) Szeder, az egészséges augusztusi gyümölcs magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Szeder, az egészséges augusztusi gyümölcs magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg