Belga sörvacsorák a Dunaparti Matróz Kocsmában

-
bor, 2015.02.01.

Belga sörvacsorák a Dunaparti Matróz Kocsmában

„Ha kedd, akkor ez Belgium” címmel február 19-től indul el a belga sörvacsora-sorozat, ahol kiderül, hogy a sült burgonyán és a gofrin túl is van élet.


Néhány hónapja annak, hogy a Dunaparti Matróz Kocsma több, mint kétszáz féle belga sörrel megnyitotta Söntésének kapuit, máris egy újdonsággal rukkoltak elő. Február 19-től kezdve „Ha kedd, akkor ez Belgium” címmel indítják útra havi rendszerességgel belga sörvacsoráikat.


Ennek apropóján hívtak meg minket, hogy hét fogáson keresztül bemutassák számunkra a vacsorát. Végső formájában a tervek szerint csak négy fogás fog szerepelni a menüsorban, azonban az adagok nagyobbak lesznek.

 

 

Salamon György, a belga sörök szakértője és Régeni János konyhafőnök közösen állították össze a degusztációs vacsorát, amelyhez körültekintően párosították össze az egymáshoz legjobban passzoló ételeket és söröket.

 

Nyitányként feles pohárban, belga búzasörben párolt feketekagylót, angolzelleres paradicsommal, Blanche d’Ardenne sörben tálaltak fel nekünk. A fogások előtt, felvezetőként a házigazdák néhány mondatban beszámoltak az adott étel-illetve ital legfontosabb tudnivalóiról.

 


A tengeri herkentyűk ellentábora, is odáig volt a második fogástól. Sült Szent Jakab kagylót kaptunk hidegen, „Petrus” sör-sabayonnal, amihez pedig Petrus Blonde apátsági világos ale sör dukált. A titok egyszerű: a fűszerekkel óvatosan bántak, ügyelve arra, hogy a sör íze legyen a legmeghatározóbb.

 

Harmadik ételünk bardírozott sertésszűz érme volt, amit édes burgonya talléron áfonyával és erdei gombás Kastel Donker barnasör-mártással kínáltak. A tökéletesen átsütött hús felszolgálása után egy csapásra néma csend lett az asztalnál, mindenki áhítattal tette magáévá a sültet. A húsimádók kedvencének is beillő finomsághoz Kasteel Cuvée du Chateau barna ale sört fogyasztottunk.

 

 

A szárnyas húsok kedvelői sem szomorkodhattak, hiszen negyedik fogásként parajos zöldtésztát kaptunk, Delirium Tremens sörrel készült csirkeraguval, vargányagombával és gorgonzolával. Hozzá az ételeben is szereplő, 8,3 százalék alkoholt tartalmazó italt ittuk, amelyet mindenki a rózsaszín elefánt emblémáról ismer. 

 


Az ötödik ételt aposztrofálták főfogásként: Carbonnade Flamande Trappista módra, La Trappe Dubbel sörrel készítve és ugyanezzel a barna ale-lel tálalva. Ez gyakorlatilag a mi vörösboros marhapörköltünknek felel meg, csak a belgák barnasörrel készítik, ami szintén igen pikánssá és különlegessé teszi.

 

 

Desszertnek dupla csokoládétortát kaptunk málnával, „St. Louis” málnakrémmel, friss gyümölcsökkel és házi tejszínhabbal. Már a főétel előtt is szinte mindenki kitette a megtelt táblát, mégse tudtunk ellenállni a csábító édességnek.

 

Főként a lányok kedvencévé vált a hozzá kínált St. Louis Premium Framboise málnás lambie, mely 50%-os gyümölcstartalmával és enyhe szénsavasságával igazi ínyencségnek számít.

 

 

Az étkezést sajttállal zártuk, de itt is volt egy kis csavar: a tálon nem többféle sajt kapott helyet, hanem egy enyhébb sajtot bújtattak különböző sörökből készített sörzselébe.

 

 

Levezetésként átsétáltunk a szomszédos Söntésbe, ahol Deus sörpezsgővel koccintottunk. Igen, sörpezsgővel. Egy belga sörgyár vett meg Franciaországban több borászatot is, ahová sört is átszállítanak, és hasonló eljárással, mint a mindenki által ismert pezsgőt, készítik el. A világ vezető ítészei egyenesen a Champagne-nyal említik egy lapon.

 

Ezt is megkoronázva, egy Bush de Nuits tölgyfahordóban érlelt sörkülönlegességgel búcsuztunk el egymástól. és mindenki jólesően vette nyakába az esti fényárban úszó budai rakpartot, konsatálva, hogy a belga gasztrónomia igenis túmutat a pralinék, frittek és gofrik sablonos világán.

 

 

Hasznos infók:

 

A következő belga sörvacsora időpontja: 2015. február 19. (csütörtök), 18:30

 

A vacsora bevezető ára 6 900 forint és 1 500 forint a kiegészítő kóstolás a Söntésben.

Tetszett a(z) Belga sörvacsorák a Dunaparti Matróz Kocsmában magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Belga sörvacsorák a Dunaparti Matróz Kocsmában magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg