Belga sörvacsorák a Dunaparti Matróz Kocsmában

-
bor, 2015.02.01.

Belga sörvacsorák a Dunaparti Matróz Kocsmában

„Ha kedd, akkor ez Belgium” címmel február 19-től indul el a belga sörvacsora-sorozat, ahol kiderül, hogy a sült burgonyán és a gofrin túl is van élet.


Néhány hónapja annak, hogy a Dunaparti Matróz Kocsma több, mint kétszáz féle belga sörrel megnyitotta Söntésének kapuit, máris egy újdonsággal rukkoltak elő. Február 19-től kezdve „Ha kedd, akkor ez Belgium” címmel indítják útra havi rendszerességgel belga sörvacsoráikat.


Ennek apropóján hívtak meg minket, hogy hét fogáson keresztül bemutassák számunkra a vacsorát. Végső formájában a tervek szerint csak négy fogás fog szerepelni a menüsorban, azonban az adagok nagyobbak lesznek.

 

 

Salamon György, a belga sörök szakértője és Régeni János konyhafőnök közösen állították össze a degusztációs vacsorát, amelyhez körültekintően párosították össze az egymáshoz legjobban passzoló ételeket és söröket.

 

Nyitányként feles pohárban, belga búzasörben párolt feketekagylót, angolzelleres paradicsommal, Blanche d’Ardenne sörben tálaltak fel nekünk. A fogások előtt, felvezetőként a házigazdák néhány mondatban beszámoltak az adott étel-illetve ital legfontosabb tudnivalóiról.

 


A tengeri herkentyűk ellentábora, is odáig volt a második fogástól. Sült Szent Jakab kagylót kaptunk hidegen, „Petrus” sör-sabayonnal, amihez pedig Petrus Blonde apátsági világos ale sör dukált. A titok egyszerű: a fűszerekkel óvatosan bántak, ügyelve arra, hogy a sör íze legyen a legmeghatározóbb.

 

Harmadik ételünk bardírozott sertésszűz érme volt, amit édes burgonya talléron áfonyával és erdei gombás Kastel Donker barnasör-mártással kínáltak. A tökéletesen átsütött hús felszolgálása után egy csapásra néma csend lett az asztalnál, mindenki áhítattal tette magáévá a sültet. A húsimádók kedvencének is beillő finomsághoz Kasteel Cuvée du Chateau barna ale sört fogyasztottunk.

 

 

A szárnyas húsok kedvelői sem szomorkodhattak, hiszen negyedik fogásként parajos zöldtésztát kaptunk, Delirium Tremens sörrel készült csirkeraguval, vargányagombával és gorgonzolával. Hozzá az ételeben is szereplő, 8,3 százalék alkoholt tartalmazó italt ittuk, amelyet mindenki a rózsaszín elefánt emblémáról ismer. 

 


Az ötödik ételt aposztrofálták főfogásként: Carbonnade Flamande Trappista módra, La Trappe Dubbel sörrel készítve és ugyanezzel a barna ale-lel tálalva. Ez gyakorlatilag a mi vörösboros marhapörköltünknek felel meg, csak a belgák barnasörrel készítik, ami szintén igen pikánssá és különlegessé teszi.

 

 

Desszertnek dupla csokoládétortát kaptunk málnával, „St. Louis” málnakrémmel, friss gyümölcsökkel és házi tejszínhabbal. Már a főétel előtt is szinte mindenki kitette a megtelt táblát, mégse tudtunk ellenállni a csábító édességnek.

 

Főként a lányok kedvencévé vált a hozzá kínált St. Louis Premium Framboise málnás lambie, mely 50%-os gyümölcstartalmával és enyhe szénsavasságával igazi ínyencségnek számít.

 

 

Az étkezést sajttállal zártuk, de itt is volt egy kis csavar: a tálon nem többféle sajt kapott helyet, hanem egy enyhébb sajtot bújtattak különböző sörökből készített sörzselébe.

 

 

Levezetésként átsétáltunk a szomszédos Söntésbe, ahol Deus sörpezsgővel koccintottunk. Igen, sörpezsgővel. Egy belga sörgyár vett meg Franciaországban több borászatot is, ahová sört is átszállítanak, és hasonló eljárással, mint a mindenki által ismert pezsgőt, készítik el. A világ vezető ítészei egyenesen a Champagne-nyal említik egy lapon.

 

Ezt is megkoronázva, egy Bush de Nuits tölgyfahordóban érlelt sörkülönlegességgel búcsuztunk el egymástól. és mindenki jólesően vette nyakába az esti fényárban úszó budai rakpartot, konsatálva, hogy a belga gasztrónomia igenis túmutat a pralinék, frittek és gofrik sablonos világán.

 

 

Hasznos infók:

 

A következő belga sörvacsora időpontja: 2015. február 19. (csütörtök), 18:30

 

A vacsora bevezető ára 6 900 forint és 1 500 forint a kiegészítő kóstolás a Söntésben.

Tetszett a(z) Belga sörvacsorák a Dunaparti Matróz Kocsmában magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Belga sörvacsorák a Dunaparti Matróz Kocsmában magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg