Pavlova torta és Wellington bélszín – Új-Zéland brunch az Arazban

-
bor, 2015.11.30.

Pavlova torta és Wellington bélszín – Új-Zéland brunch az Arazban

A Hobbitok földjén az angolszász, a polinéz és a dél-kelet ázsiai ízek keverednek. Ezeket most mi is megkóstoltuk az ARAZ Étteremben.


A világ egyik legtávolabbi pontján fekvő Új-Zélandon valóban kék az ég és zöld a fű. Nem véletlen tehát, hogy itt forgatták a Gyűrűk Ura és a Hobbit filmek bizonyos jeleneteit. A szigetcsoport éghajlata egyedi: az északi-szigeten szubtrópusi, a déli-szigeten hegyvidéki és óceáni. Így fordulhat elő, hogy az édesburgonya és a kiwi éppen olyan emblematikus táplálék, mint például a bárányhús vagy a kagyló.


Az ARAZ Étterem szakácsai ebből a színes és változatos alapanyag-kínálatból egyaránt merítettek a tematikus vasárnapi ebédeken. A paletta olyan széles, hogy korosztálytól és táplálkozási szokástól függetlenül, mindenkinek meg volt a lehetősége, hogy találjon fogára valót.

 

Gyereksarok

 

Édesburgonya, ami nem burgonya – Bordáskel, ami káposzta


Levesek tekintetében két különleges zöldség volt a domináns. A korianderrel fűszerezett édesburgonya - levesbe, pekándió betét került, a pak choi levesbe pedig halgombóc.


Az édesburgonya-féléket Új-Zéland északi részén termesztik. A hosszúkás növénynek csak annyi köze van a burgonyához, mint Budapestnek Bukaresthez. Ugyanis ez egy gyökér és nem gumó. A bordáskel vagy másnéven pak choy valójában káposztaféle.

 

 Ázsiai beütésű leves pak choiyjal és halgombóccal

 

Tenger gyümölcsei és egy falat BBQ


Talán az előétel választék volt a legszínesebb. A zöldségek, gyümölcsök és a tengeri finomságok ideális kombót alkottak. A kerikeri kukoricasaláta és a kiwi salsa pedig kimondottan idézte a BBQ partyk hangulatát, ami szintén népszerű a szigetországban.

 

 Saláták, salsák, előételek

 

Terítéken a csodatevő zöldkagyló és Arthur Wellesley herceg kedvence


A főételek között olyan népszerű fogások közül választhattunk, mind például a Wellington bélszín, amelynek eredete vitatott. Bizonyos feltevések szerint az étel Wellington első hercegéről kapta a nevét, mások szerint a csizmájáról. Egy biztos, hogy Wellington Új-Zéland fővárosa, és a leveles tésztába bujtatott bélszín örök darab.

 

Wellington bélszín

 

Az angolszász vonalnál maradva: a nemzeti ételnek számító báránycsülök és sonkás burgonyapite (felfújt szerű, klasszikus angol pite) is került a választékba. Az ázsiai ízvilágot többek között a grillezett királylazac és a sárgarépás-vietnámi mogyorós basmati rizs idézte.


Látványpultban készült az új-zélandi zöld kagyló, amit fűszeres-fehérboros mártással szervíroztak. A kagyló héjának a színe opá lzöld, fogyasztása többek között az ízületekre és a csontokra van jó hatással, ezért étrendkiegészítőket is készítenek belőle.

 

 Királylazac

 

Hódolat a balerinának, tisztelet a katonáknak – mindez desszertben kifejezve


Kívül ropogós, belül lágy az Anna Pavlováról elnevezett tojásfehérjéből készült új-zélandi nemzeti sütemény, bár az ausztrálok is magukénak tudják ezt a bájos desszertet. Az ARAZ-ban mini változatokat készítettek, stílusosan kiwivel és málnával. Tipikusan olyan finomság, amit nehéz abbahagyni.

 

A másik tradicionális édesség pedig az ANZAC keksz, amely az ausztrál és az új-zélandi hadseregről kapta a nevét. A zab alapú kókuszos keksz tojásmentes, állítólag a katonák is ezt ették az első világháború alatt.

 

 

Gyümölcs, ami egy madártojásról kapta a nevét


Az általunk csak kiwinek nevezett gyümölcs hivatalos neve kiwigyümölcs, a kivi pedig egy Új-Zélandon őshonos madárfajta, ami az ország nemzeti jelképe. A madár barna, bozontos innen az elnevezés. A kiwit nemcsak feldolgozva kínálták, hanem gyümölcstálon is.

 

 

Hasznos információk:


Az ARAZ-ban a vasárnapi bruch-ok 12:00-15:00 között zajlanak. Az ár egységesen 6990 forint/fő, de ez magában foglalja az egész napos wellnes használatot és az italfogyasztást is. Az étkezés alatt az étteremben gyereksarok működik és élőzene van. A brunchok tematikája átlagosan három hetente változik. Érdemes előre foglalni asztalt, ha biztosra szeretnétek menni.

 

 


 

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Pavlova torta és Wellington bélszín – Új-Zéland brunch az Arazban magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Pavlova torta és Wellington bélszín – Új-Zéland brunch az Arazban magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg