Pavlova torta és Wellington bélszín – Új-Zéland brunch az Arazban

-
bor, 2015.11.30.

Pavlova torta és Wellington bélszín – Új-Zéland brunch az Arazban

A Hobbitok földjén az angolszász, a polinéz és a dél-kelet ázsiai ízek keverednek. Ezeket most mi is megkóstoltuk az ARAZ Étteremben.


A világ egyik legtávolabbi pontján fekvő Új-Zélandon valóban kék az ég és zöld a fű. Nem véletlen tehát, hogy itt forgatták a Gyűrűk Ura és a Hobbit filmek bizonyos jeleneteit. A szigetcsoport éghajlata egyedi: az északi-szigeten szubtrópusi, a déli-szigeten hegyvidéki és óceáni. Így fordulhat elő, hogy az édesburgonya és a kiwi éppen olyan emblematikus táplálék, mint például a bárányhús vagy a kagyló.


Az ARAZ Étterem szakácsai ebből a színes és változatos alapanyag-kínálatból egyaránt merítettek a tematikus vasárnapi ebédeken. A paletta olyan széles, hogy korosztálytól és táplálkozási szokástól függetlenül, mindenkinek meg volt a lehetősége, hogy találjon fogára valót.

 

Gyereksarok

 

Édesburgonya, ami nem burgonya – Bordáskel, ami káposzta


Levesek tekintetében két különleges zöldség volt a domináns. A korianderrel fűszerezett édesburgonya - levesbe, pekándió betét került, a pak choi levesbe pedig halgombóc.


Az édesburgonya-féléket Új-Zéland északi részén termesztik. A hosszúkás növénynek csak annyi köze van a burgonyához, mint Budapestnek Bukaresthez. Ugyanis ez egy gyökér és nem gumó. A bordáskel vagy másnéven pak choy valójában káposztaféle.

 

 Ázsiai beütésű leves pak choiyjal és halgombóccal

 

Tenger gyümölcsei és egy falat BBQ


Talán az előétel választék volt a legszínesebb. A zöldségek, gyümölcsök és a tengeri finomságok ideális kombót alkottak. A kerikeri kukoricasaláta és a kiwi salsa pedig kimondottan idézte a BBQ partyk hangulatát, ami szintén népszerű a szigetországban.

 

 Saláták, salsák, előételek

 

Terítéken a csodatevő zöldkagyló és Arthur Wellesley herceg kedvence


A főételek között olyan népszerű fogások közül választhattunk, mind például a Wellington bélszín, amelynek eredete vitatott. Bizonyos feltevések szerint az étel Wellington első hercegéről kapta a nevét, mások szerint a csizmájáról. Egy biztos, hogy Wellington Új-Zéland fővárosa, és a leveles tésztába bujtatott bélszín örök darab.

 

Wellington bélszín

 

Az angolszász vonalnál maradva: a nemzeti ételnek számító báránycsülök és sonkás burgonyapite (felfújt szerű, klasszikus angol pite) is került a választékba. Az ázsiai ízvilágot többek között a grillezett királylazac és a sárgarépás-vietnámi mogyorós basmati rizs idézte.


Látványpultban készült az új-zélandi zöld kagyló, amit fűszeres-fehérboros mártással szervíroztak. A kagyló héjának a színe opá lzöld, fogyasztása többek között az ízületekre és a csontokra van jó hatással, ezért étrendkiegészítőket is készítenek belőle.

 

 Királylazac

 

Hódolat a balerinának, tisztelet a katonáknak – mindez desszertben kifejezve


Kívül ropogós, belül lágy az Anna Pavlováról elnevezett tojásfehérjéből készült új-zélandi nemzeti sütemény, bár az ausztrálok is magukénak tudják ezt a bájos desszertet. Az ARAZ-ban mini változatokat készítettek, stílusosan kiwivel és málnával. Tipikusan olyan finomság, amit nehéz abbahagyni.

 

A másik tradicionális édesség pedig az ANZAC keksz, amely az ausztrál és az új-zélandi hadseregről kapta a nevét. A zab alapú kókuszos keksz tojásmentes, állítólag a katonák is ezt ették az első világháború alatt.

 

 

Gyümölcs, ami egy madártojásról kapta a nevét


Az általunk csak kiwinek nevezett gyümölcs hivatalos neve kiwigyümölcs, a kivi pedig egy Új-Zélandon őshonos madárfajta, ami az ország nemzeti jelképe. A madár barna, bozontos innen az elnevezés. A kiwit nemcsak feldolgozva kínálták, hanem gyümölcstálon is.

 

 

Hasznos információk:


Az ARAZ-ban a vasárnapi bruch-ok 12:00-15:00 között zajlanak. Az ár egységesen 6990 forint/fő, de ez magában foglalja az egész napos wellnes használatot és az italfogyasztást is. Az étkezés alatt az étteremben gyereksarok működik és élőzene van. A brunchok tematikája átlagosan három hetente változik. Érdemes előre foglalni asztalt, ha biztosra szeretnétek menni.

 

 


 

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Pavlova torta és Wellington bélszín – Új-Zéland brunch az Arazban magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Pavlova torta és Wellington bélszín – Új-Zéland brunch az Arazban magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg