Trattoria Gusto – farsangi vacsora olasz módra

-
bor, 2015.02.15.

Trattoria Gusto – farsangi vacsora olasz módra

Sütőtökfelfújt, tésztabatyu tőkehallal töltve,grillezett csontos sertéskaraj, pecsenyeszafttal – csak egy pár fogás a Trattoria Gusto farasangi menüjéből.


Az egykori Bohémia Étterem helyén nyílt Trattoria Gustoba tavaly év végén a Benedek házaspár is betársult. A háromszoros olimpiai bajnok: Benedek Tibor, és modell felesége: Epres Panni éveken át élt az olaszországi Reccoban, így számukra nem volt újdonság az autentikus olasz konyha.

 

A hangulatos, 150 főt befogadó, családbarát étterem egyik ékessége a fatűzelésű kemence, amiben finomabbnál-finomabb pizzák sülnek. Nem csak az ételekhez használt alapanyagok eredetiek, hanem a főszakács: Simone Marcedula is itáliai.

 

Az ismert tényekből fakadóan pedig szinte adott volt, hogy eredeti velencei karnevál hangulat járja át az éttermet a farsangi szezonban. Amelynek nem csak az ételek, és a dekorációk által, hanem a csillogó arany-, és ezüst maszkok felvételével is részesei lehettünk.

 

 

„A magyarokhoz hasonlóan az olaszok is hagyományosan disznóhúst fogyasztanak a karnevál időszakában. Édesség téren is hasonló a két nemzet ízlése: a magyarok farsangi fánkjához hasonló olasz finomság a chiacchiere, vagyis a szicíliai fahéjas fánk. Sokan nem tudják, de ezt az édességet régen friss disznóvérrel ízesítették, manapság természetesen a csoki öntet népszerűbb” – árulta el Simone Marcedula, séf.

 

„Nem csak enni, de elkészíteni is imádom a halat, ami bár hagyományosa nem kötődik annyira a februári ünnepkörhöz, ám egy kis fantáziával bárki megidézheti a karnevál bohókás hangulatát, színeit. Ezt tettem én is a tarkabarka, batyuba csomagolt zöldségkörettel, ami az aranybarnára flambírozott lazac mellett ínycsiklandozóan mutat, és bárki megkóstolhatja nálunk, az étteremben” - mondta el Simone, aki a lazac receptjét is közkincsé tette.

 

 

A vacsorát tradicionális Ferrera-i sütőtökfelfújttal kezdtük, amit ropogos parmezán chips díszitett, és balzsamecetes redukcióval kínálták egy mostanság divatos palatáblán. A zöldségfelfújt rendkívül finom volt, garantáljuk, hogy a sütőtök-elleneseknek is ízlik.


A vidám, tricolor házi tésztabatyu tőkehallal volt töltve, amit sáfrányos mártással, szárított paradicsommal kínáltak. Számunkra ez a tészta túlságosan "al dante-ra" sikerült, de mindenesetre egy nagyon kreatív étel.

 

Asztaltársaságunk egyik része a grillezett csontos sertéskarajt választotta, amit a pecsenyeszaft, és a bivalymozzarellás rakott padlizsánnal tett teljessé. Ez tipikusan az az étel, ami után a nagyétvágyú férfiak is díjaznak.
 

A másik főétel a Martinis lazacsteak volt, amit rózsaborssal fűszereztek, és fóliában sült színes zöldségekkel tálaltak. Ez az étel is nagyon rendben volt, bármikor újrakóstoltnánk. A batyus zöldségek kicsomagolásával kicsit nehezen küdöttünk meg a palatáblán, de legyen ez a legnagyobb baj.

 

A pompás és laktató vacsorát a csörögefánkhoz hasonló, sült olasz tésztalapokkal zártuk, amelyet olvasztott csokoládéval öntöttek nyakon, és pisztáciákrémmel rétegezték.  Ez egy igazi tartalmas desszert, édességrajongókra specializálva.

 

 


Martinis lazacsteak rózsaborssal, fóliában sült színes zöldségekkel:

Hozzávalók 4 főre:


4 db, 20dkg-os bőrös lazacsteak; 2 dl száraz Martini; 10 g rózsabors;15 dkg vaj (fele a halhoz, fele a szószhoz); 2dl zöldség alaplé; 2dl főzőtejszín; néhány gerezd fokhagyma; köret: cukkini, sárga kaliforniai paprika, répa, kelbimbó, koktél paradicsom; só, bors

 

A lazac elkészítése:


A bőrös lazasteaket a serpenyőben előmelegített vajba (szükséges mennyiség fele) tesszük, és kb. 2 percig minden oldalán pirítjuk, így ropogós lesz a bőre. Amikor enyhén megpirult, rászórjuk a rózsaborsot, majd meglocsoljuk az egészet Martinivel.  Az alkoholtól a láng fellobban, de ne ijedjünk meg, a flambírozástól a lazacnak csak még kellemesebb íze lesz.

 

Ha az alkoholláng kialudt, kivesszük a halat a serpenyőből és áttesszük az előmelegített sütőbe: 190 fokon 6-7 perc alatt készre sül. Amíg sül a lazac, készítsük el a szószt és a zöldségeket!  A halsütéshez használt zsiradékot felöntjük a zöldség alaplével valamint a tejszínnel, és addig főzzük, amíg egy kissé össze nem áll. Közben a zöldségeket a maradék vajon és néhány csepp olíva olajon hirtelen megsütjük. A keverékbe néhány gerezd fokhagymát passzírozunk, majd sózzuk és borsozzuk. Fontos, hogy a koktélparadicsomot utoljára rakjuk a serpenyőbe, mert az sül meg a leghamarabb.

 

Ha lepirultak a zöldségek, egyenlő adagokat csomagolunk az alufóliába, és lazán összezárjuk a batyukat! Ízlés szerint meghinthetjük őket kakukkfűvel és egy kevés olíva olajjal is. 190 fokon, 6-7 perc alatt készre sülnek. Tálaláskor a lazacot meglocsoljuk a Martinis-tejszínes szósszal, a zöldségeket pedig alufóliában tálaljuk!


 

 

 

Fotók: Soós Bertalan

Tetszett a(z) Trattoria Gusto – farsangi vacsora olasz módra magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Trattoria Gusto – farsangi vacsora olasz módra magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg