Trattoria Gusto – farsangi vacsora olasz módra

-
bor, 2015.02.15.

Trattoria Gusto – farsangi vacsora olasz módra

Sütőtökfelfújt, tésztabatyu tőkehallal töltve,grillezett csontos sertéskaraj, pecsenyeszafttal – csak egy pár fogás a Trattoria Gusto farasangi menüjéből.


Az egykori Bohémia Étterem helyén nyílt Trattoria Gustoba tavaly év végén a Benedek házaspár is betársult. A háromszoros olimpiai bajnok: Benedek Tibor, és modell felesége: Epres Panni éveken át élt az olaszországi Reccoban, így számukra nem volt újdonság az autentikus olasz konyha.

 

A hangulatos, 150 főt befogadó, családbarát étterem egyik ékessége a fatűzelésű kemence, amiben finomabbnál-finomabb pizzák sülnek. Nem csak az ételekhez használt alapanyagok eredetiek, hanem a főszakács: Simone Marcedula is itáliai.

 

Az ismert tényekből fakadóan pedig szinte adott volt, hogy eredeti velencei karnevál hangulat járja át az éttermet a farsangi szezonban. Amelynek nem csak az ételek, és a dekorációk által, hanem a csillogó arany-, és ezüst maszkok felvételével is részesei lehettünk.

 

 

„A magyarokhoz hasonlóan az olaszok is hagyományosan disznóhúst fogyasztanak a karnevál időszakában. Édesség téren is hasonló a két nemzet ízlése: a magyarok farsangi fánkjához hasonló olasz finomság a chiacchiere, vagyis a szicíliai fahéjas fánk. Sokan nem tudják, de ezt az édességet régen friss disznóvérrel ízesítették, manapság természetesen a csoki öntet népszerűbb” – árulta el Simone Marcedula, séf.

 

„Nem csak enni, de elkészíteni is imádom a halat, ami bár hagyományosa nem kötődik annyira a februári ünnepkörhöz, ám egy kis fantáziával bárki megidézheti a karnevál bohókás hangulatát, színeit. Ezt tettem én is a tarkabarka, batyuba csomagolt zöldségkörettel, ami az aranybarnára flambírozott lazac mellett ínycsiklandozóan mutat, és bárki megkóstolhatja nálunk, az étteremben” - mondta el Simone, aki a lazac receptjét is közkincsé tette.

 

 

A vacsorát tradicionális Ferrera-i sütőtökfelfújttal kezdtük, amit ropogos parmezán chips díszitett, és balzsamecetes redukcióval kínálták egy mostanság divatos palatáblán. A zöldségfelfújt rendkívül finom volt, garantáljuk, hogy a sütőtök-elleneseknek is ízlik.


A vidám, tricolor házi tésztabatyu tőkehallal volt töltve, amit sáfrányos mártással, szárított paradicsommal kínáltak. Számunkra ez a tészta túlságosan "al dante-ra" sikerült, de mindenesetre egy nagyon kreatív étel.

 

Asztaltársaságunk egyik része a grillezett csontos sertéskarajt választotta, amit a pecsenyeszaft, és a bivalymozzarellás rakott padlizsánnal tett teljessé. Ez tipikusan az az étel, ami után a nagyétvágyú férfiak is díjaznak.
 

A másik főétel a Martinis lazacsteak volt, amit rózsaborssal fűszereztek, és fóliában sült színes zöldségekkel tálaltak. Ez az étel is nagyon rendben volt, bármikor újrakóstoltnánk. A batyus zöldségek kicsomagolásával kicsit nehezen küdöttünk meg a palatáblán, de legyen ez a legnagyobb baj.

 

A pompás és laktató vacsorát a csörögefánkhoz hasonló, sült olasz tésztalapokkal zártuk, amelyet olvasztott csokoládéval öntöttek nyakon, és pisztáciákrémmel rétegezték.  Ez egy igazi tartalmas desszert, édességrajongókra specializálva.

 

 


Martinis lazacsteak rózsaborssal, fóliában sült színes zöldségekkel:

Hozzávalók 4 főre:


4 db, 20dkg-os bőrös lazacsteak; 2 dl száraz Martini; 10 g rózsabors;15 dkg vaj (fele a halhoz, fele a szószhoz); 2dl zöldség alaplé; 2dl főzőtejszín; néhány gerezd fokhagyma; köret: cukkini, sárga kaliforniai paprika, répa, kelbimbó, koktél paradicsom; só, bors

 

A lazac elkészítése:


A bőrös lazasteaket a serpenyőben előmelegített vajba (szükséges mennyiség fele) tesszük, és kb. 2 percig minden oldalán pirítjuk, így ropogós lesz a bőre. Amikor enyhén megpirult, rászórjuk a rózsaborsot, majd meglocsoljuk az egészet Martinivel.  Az alkoholtól a láng fellobban, de ne ijedjünk meg, a flambírozástól a lazacnak csak még kellemesebb íze lesz.

 

Ha az alkoholláng kialudt, kivesszük a halat a serpenyőből és áttesszük az előmelegített sütőbe: 190 fokon 6-7 perc alatt készre sül. Amíg sül a lazac, készítsük el a szószt és a zöldségeket!  A halsütéshez használt zsiradékot felöntjük a zöldség alaplével valamint a tejszínnel, és addig főzzük, amíg egy kissé össze nem áll. Közben a zöldségeket a maradék vajon és néhány csepp olíva olajon hirtelen megsütjük. A keverékbe néhány gerezd fokhagymát passzírozunk, majd sózzuk és borsozzuk. Fontos, hogy a koktélparadicsomot utoljára rakjuk a serpenyőbe, mert az sül meg a leghamarabb.

 

Ha lepirultak a zöldségek, egyenlő adagokat csomagolunk az alufóliába, és lazán összezárjuk a batyukat! Ízlés szerint meghinthetjük őket kakukkfűvel és egy kevés olíva olajjal is. 190 fokon, 6-7 perc alatt készre sülnek. Tálaláskor a lazacot meglocsoljuk a Martinis-tejszínes szósszal, a zöldségeket pedig alufóliában tálaljuk!


 

 

 

Fotók: Soós Bertalan

Tetszett a(z) Trattoria Gusto – farsangi vacsora olasz módra magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Trattoria Gusto – farsangi vacsora olasz módra magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg