Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.
Amikor Wolfgang Puck osztrák séf 1982-ben megnyitotta a Spago-t a Sunset Strip-en, azonnal felkeltette Hollywood figyelmét. A januári nyitóesten ott volt a filmipar színe-java, az összes szupersztár, aki akkor számított. Ez volt az első étterem nyitott látványkonyhával, mely olyan volt, mint egy színpad az étterem közepén. Barátságos, világos helyszín volt színes grafikákkal, ez pedig éles ellentétben állt az akkori versenytársak éttermeinek stílusával. Nem kérdés, abban az időben Wolfgang Puck forradalmasította a kulináris világot innovatív, megfizethető és rendkívül finom ételeivel, mára pedig a világ egyik legismertebb gasztronómiai szakembereként tartják számon. Puck kapcsolata a filmes szakmával akkor kezdődött, amikor Irving Paul „Swifty” Lazar, az egyik leghíresebb sztármenedzser 1985-ben a Spagóban tartotta rendezvényét. Diana Ross, Cary Grant, Jodie Foster és Robin Williams csak néhány azok közül a vendégek közül, akik részt vettek a partyn. Az első Kormányzói Bált, a világ leghíresebb filmes díjátadója utáni gálát pedig először 1995-ben rendezték meg, innen datálódik az immár 30 éves történet, mely ma már történelemnek számít.
Wolfgang Puck kívülről tudja a hollywood-i csillagok kedvenc ételeit és számos kedves története van velük kapcsolatban. „Emlékszem, az elején Julia Roberts bejött a konyhába – annyira szerette az ételeinket –, így mindenki nagyon izgatott volt” – mondja. „Nem tudom, hogy Oscar-díjat nyert-e annak idején, de a konyhában volt, és az összes séffel fényképezkedett. Arra is emlékszem, amikor Joaquin Phoenix elnyerte a legjobb színész díjat 2019-ben a Jokerért. Ő vegán, ezért bevittem a konyhába. Sokféle vegán ételt készítettünk, és velünk együtt evett a konyhában. Azt mondta nekem, hogy évek óta eszik már vegán ételeket, de soha nem volt olyan jó, mint akkor ott nálam.” - nosztalgiázik Puck. Bár sok világhírű embert tudhat a barátai és a vendégei között, mégis megőrizte közvetlenségét és barátságosságát, az éttermeiben gyakran körbejár, és mindenkivel elbeszélget.
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
2024.09.26.