Budapest 150. születésnapi tortája - pályázati kiírás

-
cukrászok, 2023.03.06.

Budapest 150. születésnapi tortája - pályázati kiírás

Budapest Főváros Önkormányzata valamint a Magyar Cukrász Ipartestület idén egy különleges tortapályázatot hirdet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, amelynek célja egy olyan ünnepi tortával tisztelegni Budapest születésnapja előtt, amely alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli.


Pest, Buda és Óbuda 1873. november 17-én létrejött egyesítésének szimbólumaképpen három alapanyagcsoportot alakítottak ki, és a szabályzat értelmében minden csoportból egy alapanyagot kötelezően fel kell használni a pályaművekben.

 

„Pest” alapanyagai

a XIX. századi budapesti cukrászdák kínálatában már megtalálható egzotikus hozzávalók közül kerültek ki:

  • csokoládé,
  • gránátalma,
  • ananász,
  • pisztácia,
  • narancs,
  • füge.

„Buda” hozzávalói

Budapesten és környékén termő jellegzetes alapanyagokat tartalmazzák, mint a

  • szőlő,
  • mandula,
  • sárgabarack,
  • mogyoró,
  • gesztenye,
  • dió.

„Óbuda” választható elemei

csoportba kerültek az 1870-1880-as évek jellegzetes ízesítő anyagai, fűszerei:

  • vanília,
  • rózsa,
  • ánizs,
  • ibolya,
  • kávé,
  • citrom.


A kötelező elemek mellett az Magyar Cukrász Ipartestület további alapanyagokat is felhasználásra javasol, amik szintén jellemzőek voltak erre a korra, ilyenek az

  • eper,
  • málna,
  • grillázs,
  • nugátok,
  • likőrök,
  • marcipán,
  • író,
  • őszibarack,
  • birsalma,
  • ribizli,
  • cseresznye,
  • vagy a meggy.

Nem felhasználható összetevők

Számos összetevő viszont tiltólistán szerepel, így a pályamunkák nem tartalmazhatnak

  • aromákat,
  • fondokat,
  • ét-, tej- és fehér bevonókat,
  • növényi habot,
  • margarint,
  • egészségre ártalmas mesterséges adalékanyagokat,
  • modell burkolóanyagot, és
  • mesterséges ételszínezéket.

A pályázat nyitott, az Ipartestület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások, illetve vendéglátóipari szakképző iskolák is. Fontos, hogy nem csak budapesti kollégák jelentkezését várja az Ipartestület, ahogyan az is, hogy magánszemélyek nevezését nem tudják fogadni. Minden pályázó maximum 2 db termékkel nevezhet!

A nyertes pályamunkát először 2023. november 17-én kóstolhatja meg a nagyközönség, ezen a jeles napon, Budapest egyesítésének évfordulóján, ünnepélyes keretek között mutatjuk majd be a Budapest 150 tortát.

A pályázat kiírásához szükséges kortörténeti háttéranyagot a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szakértői biztosította.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Budapest 150. születésnapi tortája - pályázati kiírás magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Budapest 150. születésnapi tortája - pályázati kiírás magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg