Budapest 150. születésnapi tortája - pályázati kiírás

-
cukrászok, 2023.03.06.

Budapest 150. születésnapi tortája - pályázati kiírás

Budapest Főváros Önkormányzata valamint a Magyar Cukrász Ipartestület idén egy különleges tortapályázatot hirdet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, amelynek célja egy olyan ünnepi tortával tisztelegni Budapest születésnapja előtt, amely alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli.


Pest, Buda és Óbuda 1873. november 17-én létrejött egyesítésének szimbólumaképpen három alapanyagcsoportot alakítottak ki, és a szabályzat értelmében minden csoportból egy alapanyagot kötelezően fel kell használni a pályaművekben.

 

„Pest” alapanyagai

a XIX. századi budapesti cukrászdák kínálatában már megtalálható egzotikus hozzávalók közül kerültek ki:

  • csokoládé,
  • gránátalma,
  • ananász,
  • pisztácia,
  • narancs,
  • füge.

„Buda” hozzávalói

Budapesten és környékén termő jellegzetes alapanyagokat tartalmazzák, mint a

  • szőlő,
  • mandula,
  • sárgabarack,
  • mogyoró,
  • gesztenye,
  • dió.

„Óbuda” választható elemei

csoportba kerültek az 1870-1880-as évek jellegzetes ízesítő anyagai, fűszerei:

  • vanília,
  • rózsa,
  • ánizs,
  • ibolya,
  • kávé,
  • citrom.


A kötelező elemek mellett az Magyar Cukrász Ipartestület további alapanyagokat is felhasználásra javasol, amik szintén jellemzőek voltak erre a korra, ilyenek az

  • eper,
  • málna,
  • grillázs,
  • nugátok,
  • likőrök,
  • marcipán,
  • író,
  • őszibarack,
  • birsalma,
  • ribizli,
  • cseresznye,
  • vagy a meggy.

Nem felhasználható összetevők

Számos összetevő viszont tiltólistán szerepel, így a pályamunkák nem tartalmazhatnak

  • aromákat,
  • fondokat,
  • ét-, tej- és fehér bevonókat,
  • növényi habot,
  • margarint,
  • egészségre ártalmas mesterséges adalékanyagokat,
  • modell burkolóanyagot, és
  • mesterséges ételszínezéket.

A pályázat nyitott, az Ipartestület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások, illetve vendéglátóipari szakképző iskolák is. Fontos, hogy nem csak budapesti kollégák jelentkezését várja az Ipartestület, ahogyan az is, hogy magánszemélyek nevezését nem tudják fogadni. Minden pályázó maximum 2 db termékkel nevezhet!

A nyertes pályamunkát először 2023. november 17-én kóstolhatja meg a nagyközönség, ezen a jeles napon, Budapest egyesítésének évfordulóján, ünnepélyes keretek között mutatjuk majd be a Budapest 150 tortát.

A pályázat kiírásához szükséges kortörténeti háttéranyagot a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szakértői biztosította.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Budapest 150. születésnapi tortája - pályázati kiírás magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Budapest 150. születésnapi tortája - pályázati kiírás magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg