Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
2024 február elején rendezték meg a németországi Stuttgart városában a 26. szakácsolimpiát (IKA Culinary Olympics/Olimpyade der Küche). A világ egyik legrangosabb gasztronómiai megmérettetéséről Jakabfi Dávid és csapata bronzéremmel érkezett haza.
Jakabfi Dávid és csapata letisztult desszertcsodákkal remekelt Stuttgartban.
A négyévente megrendezett olimpián a magyar csapat Németh Tibor vezetésével bronzérmet szerzett, méghozzá egy olyan mezőnyben, ahol a világ gasztronómiai nagyágyúi is ringbe szálltak: Szingapúr, Svájc és az USA versenyzői is ott voltak a dobogóért folytatott küzdelemben. "Ezúttal olyan profi országokkal versenyeztünk, akiknek a gasztronómia már generációk óta a vérükben van. A hazai ételstílusunk és a desszertjeim teljesen típusidegenek a verseny elvárásaitól, ezért igazán nagy kihívást jelentett a megmérettetés" – árulta el a neves édességszobrász.
A németországi olimpián 1-100-ig terjedő skálán pontozzák a csapatokat. Jakabfi Dávid csapata végül mindössze két ponttal csúszott le az ezüstérmes kategóriáról, de a bronzérmesek között ők szerezték meg a legtöbb pontot.
"Bár általában magányos farkasként dolgozom, kivételes élmény volt a csapattal együttműködni. Olyan összhangban voltunk, akár az együtt evező kajakosok, és ez a harmónia lehetővé tette, hogy tökéletes alkotásokat hozzunk létre" – árulta el a Franciaországban is elismert cukrászmester. Hozzátette, álmában sem gondolta volna, hogy ilyen szép eredménnyel zárul majd a németországi út, de örül, hogy ismét bizonyíthatott, és új területen is elismerést szerezhetett.
A versenyen négyféle petit four-t és négy tányérdesszertet, valamint egy tányérdesszertfogást kellett elkészíteni. A magyar csapat versenyédességei között szerepelt egy málnás feketetea desszert, egy matcha teával és bodzaszörppel készült kecskesajthab, egy sáfrányos körtekompóttal és gesztenyeváltozatokkal készült desszert, valamint egy áfonya-rózsa desszert. A gourmet menüsort pedig egy vérnarancsos, mascarponés desszert zárta. A hazaérkező csapat már a 2026-os versenyre készül, ahol a desszertséf külön kategóriában is szeretne elindulni.
Jakabfi Dávid több országban, köztük Németországban, Svájcban, Olaszországban, Erdélyben, Magyarországon és Ausztriában is oktat, és saját műhelye van Nagykanizsán. Jakabfi Dávidra már az egész világ felfigyelt: a hazaiak közül elsőként kerülhetett be az elismert francia cukrászszakmai magazinba, a Le journal du pâtissier-be egyik tányérdesszertje. Augusztusban jelent meg a harmadik könyve, a Desszertműhely, amelyből számos elemet felhasználtak a versenyen.
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
5 dolog, amit megtehetsz a fenntarthatóbb étkezésért
2025.05.15.