Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

-
cukrászok, 2024.09.26.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.


Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezetője azért kezdeményezte a projektet, hogy az utazók minél több módon megismerjék a Balatont, akár egy falatból is érezzék mennyire szerethető és izgalmas úti cél. „Emellett bemutatkozási lehetőséget nyújtunk a helyi szolgáltatóknak, sőt a projekt révén cél volt elindítani a közös gondolkodást is, hogy vajon milyen is a balatoni ízvilág, ami egyedi és csak a Balatont jellemzi. De persze nemcsak egy íze van Balatonnak, a számtalan ízt, színt, hangulatot mutatja be a visitbalaton365-ön található 1500 szolgáltató és esemény is. A weboldalon keresztül minden felhasználó megtervezheti, személyre szabhatja utazását, a felület segíti a balatoni vendégélményt a lehető legsokoldalúbb módon maximalizálni.

Egy szép őszi napon egy kirándulás vagy kerékpározás a Balaton környékén található számtalan kilátó egyikéhez, majd egy finom ebéd egy étteremben és utána egy Balaton sütije elfogyasztása tökéletes kikapcsolódás minden korosztálynak. ”

„A Magyar Cukrász Ipartestület örömmel tett eleget a VisitBalaton365 felkérésének. Az elnökség tagjai is részt vettek a Balaton sütije 2024 zsűrizésében és szakmai javaslataikkal segítették a sütemény fejlesztését.” – mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke, aki részletesen bemutatta a desszertet.

„A sütemény külső megjelenésében elegánsan idézi a Balatont, ízvilágában olyan helyi alapanyagoké lett a főszerep, mint a mandula, a mogyoró, a málna, a szeder és az otelló szőlő.

A harmonikus ízvilágú desszert a mai kor követelményeinek is megfelel, megjelenésében a modern, nemzetközi cukrászatot képviseli. Az otelló szőlő és a szeder jó párost alkotnak, és igazi különlegességnek számítanak a mai cukrászdai kínálatban. Bízom benne, hogy sokan csatlakoznak a kezdeményezéshez és egyre több helyen kínálják majd a kollégák a Balaton sütijét a tó körül, vagy akár országszerte.

Természetesen a legautentikusabb a Balaton partján megkóstolni a süteményt, egy szép őszi hétvégén akár ez is elegendő indok lehet egy balatoni kiránduláshoz. Azt már megszoktuk, hogy „fagylalt nagyhatalomként” tekintünk a Balaton környékére, rengeteg díjat és érmet szereztek a kollégák az elmúlt években a hazai és nemzetközi versenyeken, de most sütemény fronton is beerősítettek. A tó körül egyre több színvonalas cukrászda és étterem várja vendégeket egész évben, és számomra egy nagyon szerethető arcát mutatja ilyenkor a Balaton.

Én személy szerint talán kicsit jobban is szeretem a nyári szezonon kívüli Balatont, amikor lecsendesedik a táj és minden nyugalmat áraszt. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 1982 óta Csopakon nyaralhatok, de nem csak a nyarakat töltjük a Balatonnál, mindig visszatérünk az év többi időszakában is, legyen az akár egy paloznaki szüreti mulatság, vagy a Garda Fesztivál. Minden rendezvénynek méltó kisérője lehet az idei évtől a Balaton sütije is, remélem ízleni fog mindenkinek!”

„Keszthelyi cukrászüzemünkből több Balaton-parti egységnek is szállítunk süteményeket és tortákat, öröm látni, hogy egyre több partnerünk nem zár be a nyár végén, hanem velünk együtt az egész éves nyitvatartást választja” – emelte ki Karádi Szabolcs, a Segreto Cukrászat tulajdonosa.

„Tavaly télen, amikor Fonyódon befagyott a Balaton, és a különleges jégképződmények miatt turisták százai jöttek a partra, fonyódi partnerünknél annyi vendég volt, mint a nyári hónapokban.

Süteménykínálatunkban minden évszakban vannak szezonális kedvencek, nem kérdés, hogy tavasszal az eper, nyáron a levendula, ősszel a szőlő, gesztenye, mandula, mogyoró, míg a téli hónapokban a mák, dió a legjobban fogyó alapanyag.

Nagy öröm számunkra, hogy a Segreto di Otello desszertünk méltó a Balaton sütije 2024 címre.”

„Igazi kihívás, de egyben örömmunka is volt ennek a süteménynek az elkészítése. A cél az volt, hogy színben, ízvilágban egy Balatont idéző desszertet alkossak ” – árulta el Farkas Bernadett, a Segreto Cukrászat főcukrásza.

„A sütemény tetején a kék tükörglazúr a vizet ábrázolja, a borítása bársonyfújás, ez a balatoni szél, íze pedig az őszi balatoni szüreteket idézi fel. Az otelló szőlő nekem a gyerekkoromat juttatja eszembe, amikor a nagyszüleim szőlőjében szüreteltünk, remélem, ez az ízemlék másoknak is felrémlik, amikor belekóstol a Balaton sütijébe.

Nagyon szeretem az őszi Balatont, a nagy kirándulásokat, bicajozásokat a környéken. Ilyenkor érdemes eltávolodni a parttól, és kicsit távolabbról szemlélni a tavat. A Keszthelyi-hegységben túrázni vagy a Rezi várba felsétálni az egyik legjobb feltöltődés, az őszi erdő színei, illatai és az elénk táruló Balaton látványa varázslatos. A kirándulás végén a Balaton sütije segít pótolni az elveszett energiát.”

 

A Segreto di Otello, a Balaton sütije 2024 desszert 2024. szeptember 27-től az alábbi helyszíneken elérhető:

  • Hévíz: Macchiato Caffe, 8680 Hévíz, Széchenyi u. 7.
  • Keszthely: Segreto Cukrászat Mintabolt, 8360 Keszthely, Tomaji sor
  • Zalakaros, Segreto Caffe, Zalakaros, Termál út 4.
  • Székesfehérvár: Orange Cafe & Bar – 8000 Székesfehérvár, Palotai út 1. (Alba Pláza - Mozival szemben).
  • Balatonfüred: Dzsembori Kávézó & Reggeliző – 8230 Balatonfüred, Széchenyi István u. 55.
  • Zalaegerszeg: Joy Café – 8900 Zalaegerszeg, Stadion u. 5.
  • Fonyód (hétvégén van nyitva): Béla Café & Lounge – 8640 Fonyód, József Attila u. 1.0
  • Balatonalmádi (hétvégén van nyitva): Patika Bar&Coffee – 8220 Balatonalmádi, Baross Gábor út 25.

 

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg