Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

-
cukrászok, 2024.09.26.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.


Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezetője azért kezdeményezte a projektet, hogy az utazók minél több módon megismerjék a Balatont, akár egy falatból is érezzék mennyire szerethető és izgalmas úti cél. „Emellett bemutatkozási lehetőséget nyújtunk a helyi szolgáltatóknak, sőt a projekt révén cél volt elindítani a közös gondolkodást is, hogy vajon milyen is a balatoni ízvilág, ami egyedi és csak a Balatont jellemzi. De persze nemcsak egy íze van Balatonnak, a számtalan ízt, színt, hangulatot mutatja be a visitbalaton365-ön található 1500 szolgáltató és esemény is. A weboldalon keresztül minden felhasználó megtervezheti, személyre szabhatja utazását, a felület segíti a balatoni vendégélményt a lehető legsokoldalúbb módon maximalizálni.

Egy szép őszi napon egy kirándulás vagy kerékpározás a Balaton környékén található számtalan kilátó egyikéhez, majd egy finom ebéd egy étteremben és utána egy Balaton sütije elfogyasztása tökéletes kikapcsolódás minden korosztálynak. ”

„A Magyar Cukrász Ipartestület örömmel tett eleget a VisitBalaton365 felkérésének. Az elnökség tagjai is részt vettek a Balaton sütije 2024 zsűrizésében és szakmai javaslataikkal segítették a sütemény fejlesztését.” – mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke, aki részletesen bemutatta a desszertet.

„A sütemény külső megjelenésében elegánsan idézi a Balatont, ízvilágában olyan helyi alapanyagoké lett a főszerep, mint a mandula, a mogyoró, a málna, a szeder és az otelló szőlő.

A harmonikus ízvilágú desszert a mai kor követelményeinek is megfelel, megjelenésében a modern, nemzetközi cukrászatot képviseli. Az otelló szőlő és a szeder jó párost alkotnak, és igazi különlegességnek számítanak a mai cukrászdai kínálatban. Bízom benne, hogy sokan csatlakoznak a kezdeményezéshez és egyre több helyen kínálják majd a kollégák a Balaton sütijét a tó körül, vagy akár országszerte.

Természetesen a legautentikusabb a Balaton partján megkóstolni a süteményt, egy szép őszi hétvégén akár ez is elegendő indok lehet egy balatoni kiránduláshoz. Azt már megszoktuk, hogy „fagylalt nagyhatalomként” tekintünk a Balaton környékére, rengeteg díjat és érmet szereztek a kollégák az elmúlt években a hazai és nemzetközi versenyeken, de most sütemény fronton is beerősítettek. A tó körül egyre több színvonalas cukrászda és étterem várja vendégeket egész évben, és számomra egy nagyon szerethető arcát mutatja ilyenkor a Balaton.

Én személy szerint talán kicsit jobban is szeretem a nyári szezonon kívüli Balatont, amikor lecsendesedik a táj és minden nyugalmat áraszt. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 1982 óta Csopakon nyaralhatok, de nem csak a nyarakat töltjük a Balatonnál, mindig visszatérünk az év többi időszakában is, legyen az akár egy paloznaki szüreti mulatság, vagy a Garda Fesztivál. Minden rendezvénynek méltó kisérője lehet az idei évtől a Balaton sütije is, remélem ízleni fog mindenkinek!”

„Keszthelyi cukrászüzemünkből több Balaton-parti egységnek is szállítunk süteményeket és tortákat, öröm látni, hogy egyre több partnerünk nem zár be a nyár végén, hanem velünk együtt az egész éves nyitvatartást választja” – emelte ki Karádi Szabolcs, a Segreto Cukrászat tulajdonosa.

„Tavaly télen, amikor Fonyódon befagyott a Balaton, és a különleges jégképződmények miatt turisták százai jöttek a partra, fonyódi partnerünknél annyi vendég volt, mint a nyári hónapokban.

Süteménykínálatunkban minden évszakban vannak szezonális kedvencek, nem kérdés, hogy tavasszal az eper, nyáron a levendula, ősszel a szőlő, gesztenye, mandula, mogyoró, míg a téli hónapokban a mák, dió a legjobban fogyó alapanyag.

Nagy öröm számunkra, hogy a Segreto di Otello desszertünk méltó a Balaton sütije 2024 címre.”

„Igazi kihívás, de egyben örömmunka is volt ennek a süteménynek az elkészítése. A cél az volt, hogy színben, ízvilágban egy Balatont idéző desszertet alkossak ” – árulta el Farkas Bernadett, a Segreto Cukrászat főcukrásza.

„A sütemény tetején a kék tükörglazúr a vizet ábrázolja, a borítása bársonyfújás, ez a balatoni szél, íze pedig az őszi balatoni szüreteket idézi fel. Az otelló szőlő nekem a gyerekkoromat juttatja eszembe, amikor a nagyszüleim szőlőjében szüreteltünk, remélem, ez az ízemlék másoknak is felrémlik, amikor belekóstol a Balaton sütijébe.

Nagyon szeretem az őszi Balatont, a nagy kirándulásokat, bicajozásokat a környéken. Ilyenkor érdemes eltávolodni a parttól, és kicsit távolabbról szemlélni a tavat. A Keszthelyi-hegységben túrázni vagy a Rezi várba felsétálni az egyik legjobb feltöltődés, az őszi erdő színei, illatai és az elénk táruló Balaton látványa varázslatos. A kirándulás végén a Balaton sütije segít pótolni az elveszett energiát.”

 

A Segreto di Otello, a Balaton sütije 2024 desszert 2024. szeptember 27-től az alábbi helyszíneken elérhető:

  • Hévíz: Macchiato Caffe, 8680 Hévíz, Széchenyi u. 7.
  • Keszthely: Segreto Cukrászat Mintabolt, 8360 Keszthely, Tomaji sor
  • Zalakaros, Segreto Caffe, Zalakaros, Termál út 4.
  • Székesfehérvár: Orange Cafe & Bar – 8000 Székesfehérvár, Palotai út 1. (Alba Pláza - Mozival szemben).
  • Balatonfüred: Dzsembori Kávézó & Reggeliző – 8230 Balatonfüred, Széchenyi István u. 55.
  • Zalaegerszeg: Joy Café – 8900 Zalaegerszeg, Stadion u. 5.
  • Fonyód (hétvégén van nyitva): Béla Café & Lounge – 8640 Fonyód, József Attila u. 1.0
  • Balatonalmádi (hétvégén van nyitva): Patika Bar&Coffee – 8220 Balatonalmádi, Baross Gábor út 25.

 

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

"narrow"
Gear.svg