Itt találod Budapest legfinomabb pereceit

-
étteremkritika, 2014.07.21.

Itt találod Budapest legfinomabb pereceit

A Ritter Perecezde nem nagyobb egy trafiknál, ám annál finomabb illatot áraszt. Utána jártunk,hogy igaz-e a városi pletyka, miszerint itt kaphatóak Budapest legfinomabb perecei.


A Kossuth Lajos utcában egy igazi kuriózumnak számító helyet találtok: a Ritter Perecezdét. Az aprócska hely ugyan nem nagyobb egy utcai trafiknál, de a választék önmagáért beszél.


Az üzlet ötletgazdái egy olyan koncepcióval szerették volna gazdagítani Budapestet, amely Magyarországon egyelőre nem túl gyakori jelenség: utcai vagyis street food, kézműves látványpékséggel.

 


A street food meghatározás tulajdonképpen arra utal, hogy gyorsan bekapható, finom termékeket vásárolhattok felesleges várakozás nélkül. Kézműves, mert minden perec és péksütemény szívvel-lélekkel készül, minőségi alapanyagokból.

 

Látványpékség, mert szemünk láttára készülnek el a csinosabbnál csinosabb sütemények amelyek frissen, melegen kerülnek be a pult mögé. Külön dícséretes, hogy versenytársaival ellentétben a Ritter nem gyorsfagyasztott tésztával dolgozik. További érdekesség, hogy a kemence is gázzal működik, amely nálunk ritkaságnak számít.

 


Az üzlet megnyitását egy különleges, puha, vékonyra görgetett, fényes tésztájú erdélyi perec motiválta, amely teljesen elüt az általunk megszokottól. Nálunk sajnos tipikusan agyonsózottak, ropogósak és szárazak a hasonszőrű termékek. Nem véletlen, hogy a Ritter török származású pékje is 14 évet élt Bukarestben, hogy kitanulja a pereckészítés művészetét.


Imádtuk a Ritter-perecet: a mákosat, illetve a szezámmagosat egyaránt. A szolidan édeskés, puha tészta tökéletes összhangban van a feltéttel, már-már odaadóan olvadozott a szájunkban.

 

A másik nagy kedvencünk a meggyes pite volt, és bátran ki merjük jelenteni, hogy itt ettük a legfinomabbat életünkben. A tészta kellőképpen morzsás volt és ropogós, a töltelék pedig gyönyörű ciklámen színben kellette magát a két aranysárga lapocska között.


Szerintünk érdemes megkóstolni még a töltött (meggyes, nutellás, sajtos) perecet, az almás, illetve a csokis-ananászos kosárkát, illetve a túrós kiflit is. A pékség különlegessége még az úgynevezett tahinis-diós tekercs is, amely tulajdonképpen a halva mintájára készült csiga, mandulaforgáccsal megszórva.


A Ritter Perecezde immáron két helyen is fellelhető Budapesten: az ötödik kerületi Kossuth Lajos utcában, illetve a kilencedik kerületi Ferenc körúton. A pékség kézműves mivolta miatt elmondható, hogy átlagosan kb. 50-100 forinttal drágább egy sütemény a megszokottnál, ám bőven megéri, hiszen finomak és laktatóak egytől-egyig.

 

 

Tetszett a(z) Itt találod Budapest legfinomabb pereceit magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Itt találod Budapest legfinomabb pereceit magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg