Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
A Ritter Perecezde nem nagyobb egy trafiknál, ám annál finomabb illatot áraszt. Utána jártunk,hogy igaz-e a városi pletyka, miszerint itt kaphatóak Budapest legfinomabb perecei.
A Kossuth Lajos utcában egy igazi kuriózumnak számító helyet találtok: a Ritter Perecezdét. Az aprócska hely ugyan nem nagyobb egy utcai trafiknál, de a választék önmagáért beszél.
Az üzlet ötletgazdái egy olyan koncepcióval szerették volna gazdagítani Budapestet, amely Magyarországon egyelőre nem túl gyakori jelenség: utcai vagyis street food, kézműves látványpékséggel.
A street food meghatározás tulajdonképpen arra utal, hogy gyorsan bekapható, finom termékeket vásárolhattok felesleges várakozás nélkül. Kézműves, mert minden perec és péksütemény szívvel-lélekkel készül, minőségi alapanyagokból.
Látványpékség, mert szemünk láttára készülnek el a csinosabbnál csinosabb sütemények amelyek frissen, melegen kerülnek be a pult mögé. Külön dícséretes, hogy versenytársaival ellentétben a Ritter nem gyorsfagyasztott tésztával dolgozik. További érdekesség, hogy a kemence is gázzal működik, amely nálunk ritkaságnak számít.
Az üzlet megnyitását egy különleges, puha, vékonyra görgetett, fényes tésztájú erdélyi perec motiválta, amely teljesen elüt az általunk megszokottól. Nálunk sajnos tipikusan agyonsózottak, ropogósak és szárazak a hasonszőrű termékek. Nem véletlen, hogy a Ritter török származású pékje is 14 évet élt Bukarestben, hogy kitanulja a pereckészítés művészetét.
Imádtuk a Ritter-perecet: a mákosat, illetve a szezámmagosat egyaránt. A szolidan édeskés, puha tészta tökéletes összhangban van a feltéttel, már-már odaadóan olvadozott a szájunkban.
A másik nagy kedvencünk a meggyes pite volt, és bátran ki merjük jelenteni, hogy itt ettük a legfinomabbat életünkben. A tészta kellőképpen morzsás volt és ropogós, a töltelék pedig gyönyörű ciklámen színben kellette magát a két aranysárga lapocska között.
Szerintünk érdemes megkóstolni még a töltött (meggyes, nutellás, sajtos) perecet, az almás, illetve a csokis-ananászos kosárkát, illetve a túrós kiflit is. A pékség különlegessége még az úgynevezett tahinis-diós tekercs is, amely tulajdonképpen a halva mintájára készült csiga, mandulaforgáccsal megszórva.
A Ritter Perecezde immáron két helyen is fellelhető Budapesten: az ötödik kerületi Kossuth Lajos utcában, illetve a kilencedik kerületi Ferenc körúton. A pékség kézműves mivolta miatt elmondható, hogy átlagosan kb. 50-100 forinttal drágább egy sütemény a megszokottnál, ám bőven megéri, hiszen finomak és laktatóak egytől-egyig.
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Északi ízek a Viking Múzeum éttermében
2025.05.03.