Mediterrán ihletésű bistro nyílt Budapest belvárosában, a Duna-parton, hogy gourmet tálalásban, mégis megfizethető árakon kínálják a mediterrán ételeket.
Akár langusztát is rendelhetünk a Mínima Bistroban!
Miínima jelentése
A mínima (μήνυμα) egy ógörög szó, jelentése: üzenet.
Miért üzenet (mínima) a neve?
- Mert a teljes mediterráneumnak az üzenetét szeretnék közvetíteni, nem csak ételekben, hanem a hangulatban, filozófiában is.
- Egyébként a falon megtalálható több üzenet görögül, berberül, arabul, franciául, héberül.
- Ezen kívül a vendégek távozáskor kapnak egy borítékot, amiben egy üzenet van (vagy megtalálja őket - vagy sem).
- Amikor a vendégek befejezik az ételeket, akkor kapnak egy lapot, erre írhatnak egy üzenetet. Ezt borítékba helyezik, lepecsételik és vízkeresztkor vízre bocsájtják a bistro előtt és a Dunán a tenger felé viszi az áramlat.
Mínima bistro tulajdonosi háttere
Lehoudis Andreas, a Mínima tulajdonosa a már kultikus
Taverna Dionysos tulajdonosa nyitotta ezt az új éttermet.
A Dionysos Taverna már 1993 óta Budapest igazi színfoltja, egyúttal legismertebb görög étterme, ami a kezdetektől a vendégek bizalmát és szeretetét élvezte.
Most azonban most új bisztrót alapított, hogy - a görög konyha után - tovább tágítsa a kereteket, és nálunk is népszerűsítse és újragondolja a mediterránium legkiválóbb fogásait.
"
A Sirtos zenekarral többszáz koncertet adtunk már a mediterrán országokban, egészen eldugott helyeken is. Ilyenkor mindig érdekel a helyi gasztronómia: ha van a közelben hal-, hús- vagy zöldségpiac, elfog a kísértés, a vágy és a szenvedély, hogy átadjam magam az autentikus kínálatnak és hangulatnak. Sőt, az éttermek konyháiba is szeretek bekéredzkedni, megfigyelni, milyen technikai megoldásokat és alapanyagokat használnak" - meséli az alapító, hozzátéve: nem a turistacsapda helyek érdeklik, ehelyett mindig a helyiek ismertetik meg az igazi helyi gasztronómiai élményekkel.
Új étterem pont most?"
Szükség van arra, hogy kitörjünk a keretekből és ne szomorkodva várjuk a világ végét. A Minimának az a dolga, hogy próbáljon jó érzést generálni és a vendégek jó élménnyel távozzanak. Ha pedig minél több ilyen napot teremtünk, azzal jó hangulatot tudnak varázsolni a mikrokozmoszunkban - és nem állandó jajjgatást kell hallgatni, hanem élet igenlést (szeretnek az élet napos oldalán sétálni)".
Minima bistro belső tere, kinézete
"Az belső megjelenés úgy alakult ki, hogy betoppantunk és kitaláltuk, hogy mit lehet csinálni. Együtt terveztük, mindenkinek volt egy gonoldata. Az ergonómiát összekapcsolták a látvánnyal. Mediterrán ihletésű az étterem, ezért fontos volt az ilyen jegyeket megjeelníteni - mint pl a pergola (ami véd a napsütéstől) vagy a tetőcserép (szimbólikusan). Ezen kívül megjelennek olyan elemek, amik közel áll a mediterráneumhoz és harmóniát teremtenek. Semminek sem szeretnének megfelelni, nincsenek kőbe vésett szabályok - szeretünk szárnyalni." - mondta Lehoudis Andreas.
Mínima bistro mosdói
Fontos a higénia. Úhgy lettek kialakítva technikailag, hogy teljesen érintésmentesen lehet közlekdni és használni a mosdót (víz, szappan, kézszáíráts). Sőt, a férfi mosdóban még borotva is helyet kapott.
A WC.sign instagram oldalunkra feltettük a WC ikonokat, azokat is érdemes megnézni!
Minima bistro chef-jei
A Mínima Bistro csapatát két séf is erősíti, akik más-más megközelítésből adják bele a munkába a tudásuk legjavát.
Cseh László 25 évig a Dionysos séfje volt, hozzá csatlakozott
Weisz Roland. Kettejük személyében fúziót alkot a tradicionális konyha és a friss gondolkodásmód.
“
László nagyon kreatív és lenyűgöző ízkombinációkat hoz létre, Roland pedig a cukrászatban is otthon van: jelenleg a francia újhullámos sütemények a kedvencei. Egy friss erő, aki már dolgozott fine dining étteremben, éppen ezért innovatív technikákat is meg tud honosítani a mi konyhánkban.” - mondja Andreas.
Ételek a Mínima bistroban
Kevés étteremben dolgoznak ilyen minőségű alapanyagokból.
"Étlap összeállítása ad-hoc jellegű: mit szeretünk, mit szeretnénk kipróbálni, változni fog. Nem a trendek szerint szeretnénk haladni, hanem tradíció és jó ízek alapján."“
Az étlapunkon megtalálható számos közismert fogás is, és nem akartunk kirekesztők lenni: az előételek, saláták a kisebb pénztárcájú vendégeinknek is megfelelnek majd. Szerettük volna, ha a minőségi fogások megfizethető áron lennének elérhetők” - mondja a magát “tavernásnak” tituláló alapító.
A főételek közt ugyanakkor találunk igazi különlegességeket, újszerű fogásokat is, mint például a ratatouille fúzió, a borjúborda garnéla társítással, vagy épp a hal trió - ami nálunk különösen szokatlan, hiszen általában egyszerre egyféle halat szolgálnak fel -, valamint a languszta afrodité zellersztéken.
“
A jó langusztát és a többi minőségi hozzávalót nem könnyű beszerezni, de a Mínima Bistroban kizárólag ezekkel dolgozunk” - mondja a tulajdonos, akinek célja, hogy maradandó élményt biztosítson a vendégeknek. Ehhez hozzájárul a kellemes zene is, illetve a konyha, ahol részben betekinthetünk az ételek készítési folyamatába.
A mediterrán kultúra szerves része a kávé- és teafogyasztás is. Érdemes lehet akár egy különleges meleg vagy hideg kávéra is beülni a Bistroba.
Mínima bistro mengyitóján kóstolt ételek
Hideg Előétel
- Zöld hummusz (csicseriborsó, zöldborsó, zöldfűszerek)
- Padlizsántartár
- Kecskesajtkrém, snidling, bazsalikom, mentam, dió, gránátalma
- Muhammara: Sült kápia paprika(krém), dió, fekete szezámmag
LevesKarfiolveluté (karfiol krémleves), édes körtével, karamellizált dióval, kéksajttal, zöld olajjal
Meleg előétel(Magyaros) Lecsókrém, ratatouille fúzió, kacsamájjal
Első főételBorjúborda garnélával, gratin burgonyával
Második főétel: Languszta AfroditéLanguszta, Kaviáros Minima-szósszal, zellersteak-en
(Afrodité, mint afrodizákum, hogy emelje a férfi energiákat :)
A languszta nyersen érkezik, nincs előfőzve, jobban tudnak vele dolgozni.
Desszert
- pisztácia-varióció: fahéjas-meggyel, pisztáciakrémmel; pisztácia-pranliné, pisztációs koncka, kakóvajas, pisztáciás bevonókrémmel
- Csoki-csokival (sárgabarack velővel). Ez tartalmazott kakaóbabos-csokoládé pralinét és egy tonkabanos (72%-os) csokoládé-mousse, vanília habbal.
Nagyon nehéz lenne választani, hogy melyik desszert ízlett jobban!
Ortodox püspök szentelte fel a hivatalos megnyitón a Mínima bistro-t
A Mínimában tematikus napokat is terveznek majd a mediterrán kultúra jegyében. Az első izgalmas esemény pedig nem volt más, mint hogy szeptember 29.-én egy ortodox püspök is ellátogatott a bisztróba, hogy felszentelje azt.