Megnyitott a Mínima bistro a Belgrád rakparton

-
étteremkritika, 2022.10.01.

Megnyitott a Mínima bistro a Belgrád rakparton

Mediterrán ihletésű bistro nyílt Budapest belvárosában, a Duna-parton, hogy gourmet tálalásban, mégis megfizethető árakon kínálják a mediterrán ételeket.


Akár langusztát is rendelhetünk a Mínima Bistroban!

Miínima jelentése

A mínima (μήνυμα) egy ógörög szó, jelentése: üzenet.

Miért üzenet (mínima) a neve?
  • Mert a teljes mediterráneumnak az üzenetét szeretnék közvetíteni, nem csak ételekben, hanem a hangulatban, filozófiában is. 
  • Egyébként a falon megtalálható több üzenet görögül, berberül, arabul, franciául, héberül. 
  • Ezen kívül a vendégek távozáskor kapnak egy borítékot, amiben egy üzenet van (vagy megtalálja őket - vagy sem). 
  • Amikor a vendégek befejezik az ételeket, akkor kapnak egy lapot, erre írhatnak egy üzenetet. Ezt borítékba helyezik, lepecsételik és vízkeresztkor vízre bocsájtják a bistro előtt és a Dunán a tenger felé viszi az áramlat.
    Mínima bistro - üzenet

Mínima bistro tulajdonosi háttere

Lehoudis Andreas, a Mínima tulajdonosa a már kultikus Taverna Dionysos tulajdonosa nyitotta ezt az új éttermet.

A Dionysos Taverna már 1993 óta Budapest igazi színfoltja, egyúttal legismertebb görög étterme, ami a kezdetektől a vendégek bizalmát és szeretetét élvezte.

Most azonban most új bisztrót alapított, hogy - a görög konyha után - tovább tágítsa a kereteket, és nálunk is népszerűsítse és újragondolja a mediterránium legkiválóbb fogásait.

"A Sirtos zenekarral többszáz koncertet adtunk már a mediterrán országokban, egészen eldugott helyeken is. Ilyenkor mindig érdekel a helyi gasztronómia: ha van a közelben hal-, hús- vagy zöldségpiac, elfog a kísértés, a vágy és a szenvedély, hogy átadjam magam az autentikus kínálatnak és hangulatnak. Sőt, az éttermek konyháiba is szeretek bekéredzkedni, megfigyelni, milyen technikai megoldásokat és alapanyagokat használnak" - meséli az alapító, hozzátéve: nem a turistacsapda helyek érdeklik, ehelyett mindig a helyiek ismertetik meg az igazi helyi gasztronómiai élményekkel.


Új étterem pont most?

"Szükség van arra, hogy kitörjünk a keretekből és ne szomorkodva várjuk a világ végét. A Minimának az a dolga, hogy próbáljon jó érzést generálni és a vendégek jó élménnyel távozzanak. Ha pedig minél több ilyen napot teremtünk, azzal jó hangulatot tudnak varázsolni a mikrokozmoszunkban - és nem állandó jajjgatást kell hallgatni, hanem élet igenlést (szeretnek az élet napos oldalán sétálni)".

Minima bistro belső tere, kinézete

"Az belső megjelenés úgy alakult ki, hogy betoppantunk és kitaláltuk, hogy mit lehet csinálni. Együtt terveztük, mindenkinek volt egy gonoldata. Az ergonómiát összekapcsolták a látvánnyal. Mediterrán ihletésű az étterem, ezért fontos volt az ilyen jegyeket megjeelníteni - mint pl a pergola (ami véd a napsütéstől) vagy a tetőcserép (szimbólikusan). Ezen kívül megjelennek olyan elemek, amik közel áll a mediterráneumhoz és harmóniát teremtenek. Semminek sem szeretnének megfelelni, nincsenek kőbe vésett szabályok - szeretünk szárnyalni." - mondta Lehoudis Andreas.
Mínima bistro - terasz

Mínima bistro mosdói

Fontos a higénia. Úhgy lettek kialakítva technikailag, hogy teljesen érintésmentesen lehet közlekdni és használni a mosdót (víz, szappan, kézszáíráts). Sőt, a férfi mosdóban még borotva is helyet kapott.

A WC.sign instagram oldalunkra feltettük a WC ikonokat, azokat is érdemes megnézni!


Minima bistro chef-jei

A Mínima Bistro csapatát két séf is erősíti, akik más-más megközelítésből adják bele a munkába a tudásuk legjavát.

Cseh László 25 évig a Dionysos séfje volt, hozzá csatlakozott Weisz Roland. Kettejük személyében fúziót alkot a tradicionális konyha és a friss gondolkodásmód.

László nagyon kreatív és lenyűgöző ízkombinációkat hoz létre, Roland pedig a cukrászatban is otthon van: jelenleg a francia újhullámos sütemények a kedvencei. Egy friss erő, aki már dolgozott fine dining étteremben, éppen ezért innovatív technikákat is meg tud honosítani a mi konyhánkban.” - mondja Andreas.

Ételek a Mínima bistroban

Kevés étteremben dolgoznak ilyen minőségű alapanyagokból.
Míinima bistro - languszta

"Étlap összeállítása ad-hoc jellegű: mit szeretünk, mit szeretnénk kipróbálni, változni fog. Nem a trendek szerint szeretnénk haladni, hanem tradíció és jó ízek alapján."

Az étlapunkon megtalálható számos közismert fogás is, és nem akartunk kirekesztők lenni: az előételek, saláták a kisebb pénztárcájú vendégeinknek is megfelelnek majd. Szerettük volna, ha a minőségi fogások megfizethető áron lennének elérhetők” - mondja a magát “tavernásnak” tituláló alapító.

A főételek közt ugyanakkor találunk igazi különlegességeket, újszerű fogásokat is, mint például a ratatouille fúzió, a borjúborda garnéla társítással, vagy épp a hal trió - ami nálunk különösen szokatlan, hiszen általában egyszerre egyféle halat szolgálnak fel -, valamint a languszta afrodité zellersztéken.

A jó langusztát és a többi minőségi hozzávalót nem könnyű beszerezni, de a Mínima Bistroban kizárólag ezekkel dolgozunk” - mondja a tulajdonos, akinek célja, hogy maradandó élményt biztosítson a vendégeknek. Ehhez hozzájárul a kellemes zene is, illetve a konyha, ahol részben betekinthetünk az ételek készítési folyamatába.

A mediterrán kultúra szerves része a kávé- és teafogyasztás is. Érdemes lehet akár egy különleges meleg vagy hideg kávéra is beülni a Bistroba.

Mínima bistro mengyitóján kóstolt ételek

Hideg Előétel
  • Zöld hummusz (csicseriborsó, zöldborsó, zöldfűszerek)
  • Padlizsántartár
  • Kecskesajtkrém, snidling, bazsalikom, mentam, dió, gránátalma
  • Muhammara: Sült kápia paprika(krém), dió, fekete szezámmag

Leves
Karfiolveluté (karfiol krémleves), édes körtével, karamellizált dióval, kéksajttal, zöld olajjal
Míinima bistro - karfiol veluté


Meleg előétel
(Magyaros) Lecsókrém, ratatouille fúzió, kacsamájjal
Míinima bistro - ratatouille fúzió


Első főétel
Borjúborda garnélával, gratin burgonyával

Második főétel: Languszta Afrodité
Languszta, Kaviáros Minima-szósszal, zellersteak-en
(Afrodité, mint afrodizákum, hogy emelje a férfi energiákat :)
A languszta nyersen érkezik, nincs előfőzve, jobban tudnak vele dolgozni.

Desszert
  • pisztácia-varióció: fahéjas-meggyel, pisztáciakrémmel; pisztácia-pranliné, pisztációs koncka, kakóvajas, pisztáciás bevonókrémmel
  • Csoki-csokival (sárgabarack velővel). Ez tartalmazott kakaóbabos-csokoládé pralinét és egy tonkabanos (72%-os) csokoládé-mousse, vanília habbal.
Nagyon nehéz lenne választani, hogy melyik desszert ízlett jobban!
Míinima bistro - csoki variáció



Ortodox püspök szentelte fel a hivatalos megnyitón a Mínima bistro-t

A Mínimában tematikus napokat is terveznek majd a mediterrán kultúra jegyében. Az első izgalmas esemény pedig nem volt más, mint hogy szeptember 29.-én egy ortodox püspök is ellátogatott a bisztróba, hogy felszentelje azt.
Minima bistro - felszentelés

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Megnyitott a Mínima bistro a Belgrád rakparton magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Megnyitott a Mínima bistro a Belgrád rakparton magazin cikk? Írd meg véleményed!

Megnyitott a Mínima bistro a Belgrád rakparton cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg