Megnyitott a Mínima bistro a Belgrád rakparton

-
étteremkritika, 2022.10.01.

Megnyitott a Mínima bistro a Belgrád rakparton

Mediterrán ihletésű bistro nyílt Budapest belvárosában, a Duna-parton, hogy gourmet tálalásban, mégis megfizethető árakon kínálják a mediterrán ételeket.


Akár langusztát is rendelhetünk a Mínima Bistroban!

Miínima jelentése

A mínima (μήνυμα) egy ógörög szó, jelentése: üzenet.

Miért üzenet (mínima) a neve?
  • Mert a teljes mediterráneumnak az üzenetét szeretnék közvetíteni, nem csak ételekben, hanem a hangulatban, filozófiában is. 
  • Egyébként a falon megtalálható több üzenet görögül, berberül, arabul, franciául, héberül. 
  • Ezen kívül a vendégek távozáskor kapnak egy borítékot, amiben egy üzenet van (vagy megtalálja őket - vagy sem). 
  • Amikor a vendégek befejezik az ételeket, akkor kapnak egy lapot, erre írhatnak egy üzenetet. Ezt borítékba helyezik, lepecsételik és vízkeresztkor vízre bocsájtják a bistro előtt és a Dunán a tenger felé viszi az áramlat.
    Mínima bistro - üzenet

Mínima bistro tulajdonosi háttere

Lehoudis Andreas, a Mínima tulajdonosa a már kultikus Taverna Dionysos tulajdonosa nyitotta ezt az új éttermet.

A Dionysos Taverna már 1993 óta Budapest igazi színfoltja, egyúttal legismertebb görög étterme, ami a kezdetektől a vendégek bizalmát és szeretetét élvezte.

Most azonban most új bisztrót alapított, hogy - a görög konyha után - tovább tágítsa a kereteket, és nálunk is népszerűsítse és újragondolja a mediterránium legkiválóbb fogásait.

"A Sirtos zenekarral többszáz koncertet adtunk már a mediterrán országokban, egészen eldugott helyeken is. Ilyenkor mindig érdekel a helyi gasztronómia: ha van a közelben hal-, hús- vagy zöldségpiac, elfog a kísértés, a vágy és a szenvedély, hogy átadjam magam az autentikus kínálatnak és hangulatnak. Sőt, az éttermek konyháiba is szeretek bekéredzkedni, megfigyelni, milyen technikai megoldásokat és alapanyagokat használnak" - meséli az alapító, hozzátéve: nem a turistacsapda helyek érdeklik, ehelyett mindig a helyiek ismertetik meg az igazi helyi gasztronómiai élményekkel.


Új étterem pont most?

"Szükség van arra, hogy kitörjünk a keretekből és ne szomorkodva várjuk a világ végét. A Minimának az a dolga, hogy próbáljon jó érzést generálni és a vendégek jó élménnyel távozzanak. Ha pedig minél több ilyen napot teremtünk, azzal jó hangulatot tudnak varázsolni a mikrokozmoszunkban - és nem állandó jajjgatást kell hallgatni, hanem élet igenlést (szeretnek az élet napos oldalán sétálni)".

Minima bistro belső tere, kinézete

"Az belső megjelenés úgy alakult ki, hogy betoppantunk és kitaláltuk, hogy mit lehet csinálni. Együtt terveztük, mindenkinek volt egy gonoldata. Az ergonómiát összekapcsolták a látvánnyal. Mediterrán ihletésű az étterem, ezért fontos volt az ilyen jegyeket megjeelníteni - mint pl a pergola (ami véd a napsütéstől) vagy a tetőcserép (szimbólikusan). Ezen kívül megjelennek olyan elemek, amik közel áll a mediterráneumhoz és harmóniát teremtenek. Semminek sem szeretnének megfelelni, nincsenek kőbe vésett szabályok - szeretünk szárnyalni." - mondta Lehoudis Andreas.
Mínima bistro - terasz

Mínima bistro mosdói

Fontos a higénia. Úhgy lettek kialakítva technikailag, hogy teljesen érintésmentesen lehet közlekdni és használni a mosdót (víz, szappan, kézszáíráts). Sőt, a férfi mosdóban még borotva is helyet kapott.

A WC.sign instagram oldalunkra feltettük a WC ikonokat, azokat is érdemes megnézni!


Minima bistro chef-jei

A Mínima Bistro csapatát két séf is erősíti, akik más-más megközelítésből adják bele a munkába a tudásuk legjavát.

Cseh László 25 évig a Dionysos séfje volt, hozzá csatlakozott Weisz Roland. Kettejük személyében fúziót alkot a tradicionális konyha és a friss gondolkodásmód.

László nagyon kreatív és lenyűgöző ízkombinációkat hoz létre, Roland pedig a cukrászatban is otthon van: jelenleg a francia újhullámos sütemények a kedvencei. Egy friss erő, aki már dolgozott fine dining étteremben, éppen ezért innovatív technikákat is meg tud honosítani a mi konyhánkban.” - mondja Andreas.

Ételek a Mínima bistroban

Kevés étteremben dolgoznak ilyen minőségű alapanyagokból.
Míinima bistro - languszta

"Étlap összeállítása ad-hoc jellegű: mit szeretünk, mit szeretnénk kipróbálni, változni fog. Nem a trendek szerint szeretnénk haladni, hanem tradíció és jó ízek alapján."

Az étlapunkon megtalálható számos közismert fogás is, és nem akartunk kirekesztők lenni: az előételek, saláták a kisebb pénztárcájú vendégeinknek is megfelelnek majd. Szerettük volna, ha a minőségi fogások megfizethető áron lennének elérhetők” - mondja a magát “tavernásnak” tituláló alapító.

A főételek közt ugyanakkor találunk igazi különlegességeket, újszerű fogásokat is, mint például a ratatouille fúzió, a borjúborda garnéla társítással, vagy épp a hal trió - ami nálunk különösen szokatlan, hiszen általában egyszerre egyféle halat szolgálnak fel -, valamint a languszta afrodité zellersztéken.

A jó langusztát és a többi minőségi hozzávalót nem könnyű beszerezni, de a Mínima Bistroban kizárólag ezekkel dolgozunk” - mondja a tulajdonos, akinek célja, hogy maradandó élményt biztosítson a vendégeknek. Ehhez hozzájárul a kellemes zene is, illetve a konyha, ahol részben betekinthetünk az ételek készítési folyamatába.

A mediterrán kultúra szerves része a kávé- és teafogyasztás is. Érdemes lehet akár egy különleges meleg vagy hideg kávéra is beülni a Bistroba.

Mínima bistro mengyitóján kóstolt ételek

Hideg Előétel
  • Zöld hummusz (csicseriborsó, zöldborsó, zöldfűszerek)
  • Padlizsántartár
  • Kecskesajtkrém, snidling, bazsalikom, mentam, dió, gránátalma
  • Muhammara: Sült kápia paprika(krém), dió, fekete szezámmag

Leves
Karfiolveluté (karfiol krémleves), édes körtével, karamellizált dióval, kéksajttal, zöld olajjal
Míinima bistro - karfiol veluté


Meleg előétel
(Magyaros) Lecsókrém, ratatouille fúzió, kacsamájjal
Míinima bistro - ratatouille fúzió


Első főétel
Borjúborda garnélával, gratin burgonyával

Második főétel: Languszta Afrodité
Languszta, Kaviáros Minima-szósszal, zellersteak-en
(Afrodité, mint afrodizákum, hogy emelje a férfi energiákat :)
A languszta nyersen érkezik, nincs előfőzve, jobban tudnak vele dolgozni.

Desszert
  • pisztácia-varióció: fahéjas-meggyel, pisztáciakrémmel; pisztácia-pranliné, pisztációs koncka, kakóvajas, pisztáciás bevonókrémmel
  • Csoki-csokival (sárgabarack velővel). Ez tartalmazott kakaóbabos-csokoládé pralinét és egy tonkabanos (72%-os) csokoládé-mousse, vanília habbal.
Nagyon nehéz lenne választani, hogy melyik desszert ízlett jobban!
Míinima bistro - csoki variáció



Ortodox püspök szentelte fel a hivatalos megnyitón a Mínima bistro-t

A Mínimában tematikus napokat is terveznek majd a mediterrán kultúra jegyében. Az első izgalmas esemény pedig nem volt más, mint hogy szeptember 29.-én egy ortodox püspök is ellátogatott a bisztróba, hogy felszentelje azt.
Minima bistro - felszentelés

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Megnyitott a Mínima bistro a Belgrád rakparton magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Megnyitott a Mínima bistro a Belgrád rakparton magazin cikk? Írd meg véleményed!

Megnyitott a Mínima bistro a Belgrád rakparton cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg