Piaci bódéból menő étteremlánc: mi a Rosa’s Thai titka?

-
étteremkritika, 2023.09.12.

Piaci bódéból menő étteremlánc: mi a Rosa’s Thai titka?

Az angoloknak különös vonzódásuk van a keleti ízek felé. Amikor Londonban járok, sokszor az jut eszembe, hogy szinte több és jobb indiai éttermük van, mint amivel maga India büszkélkedhet.


A londoni nyüzsgő East End negyedben található Brick Lane vasárnapi piacán egy utcai standként kezdte meg pályafutását a Rosa's Thai. A név azóta már mindenki számára ismert: szeretett étteremláncává nőtte ki magát, amely gazdag történelmével és ízletes ételeivel magával ragadja a helyieket és a turistákat egyaránt.



A város tele van izgalmas ázsiai helyekkel: legyen szó sushiról, koreai BBQ-ról, vagy kínai éttermekről, biztosan nem fogunk csalódni. És persze így van ez a thai konyhával is. Nekem - aki elé egy tál pad thait bármilyen szituációban magabiztosan letehetnek -, ez egy kifejezetten hívogató tény. Legutóbbi londoni utam során a nemrégiben 15. születésnapját ünneplő Rosa's Thai kínálatával ismerkedtem.




Piaci bódénak indult

De lépjünk egy kicsit vissza. A Rosa's Thai története szenvedélyről, kitartásról és sok fűszerről szól. Az egész Saiphin Moore-ral és férjével, Alexszel kezdődött, akik a 2000-es évek elején költöztek Londonba. Saiphin főzés iránti szeretete és szülőföldje, Észak-Thaiföld ízei iránti vágya egy kis, meghitt kávézó létrehozásához vezetett a Spitalfields Market szívében. Akkor még nem tudták, hogy ez a szerény utcai bódé hamarosan a helyiek kedvencévé válik. 2009-ben hongkongi házukat is eladták, hogy finanszírozzák a második Rosa's Thai Cafe megnyitását Sohóban. A többi azóta már történelem: az Egyesült Királyságban számos helyen várja a lánc a finom thai falatok kedvelőit.


A méret változott, a séf a régi

Ugyan mindenütt nem tud személyesen ott lenni, a Rosa's Thai Cafe középpontjában a mai napig Saiphin Moore séf áll, akinek az ételek iránti szenvedélye és kulináris örökségének megosztása iránti elkötelezettsége tette Rosa's kulináris kincsévé. Saiphin először személyesen készít el az étlapon szereplő minden ételt, ihletet merítve régi családi receptjeiből és a gyerekkora kedvenc ízeiből. A Rosa's Thai esszenciája Saiphin séf elkötelezettsége, hogy főzésével megmosolyogtassa az embereket.

A kínálat

Nekem a Hyde Park szomszédságában található Rosa's Thai Queensway-ben volt szerencsém először ismerkedni az érreremlánc kínálatával. A menü Londonban mindenütt ugyanaz, az Egyesült Királyság többi részére pedig külön étlappal készültek.

A fogások között szerepel a csirkével, királyrákkal vagy gombával kérhető Tom Yum leves, az általam minden mennyiségben fogyasztott Pad Thai, és persze a mangós ragacsos rizs is, hogy a klasszikusokkal kezdjünk. Az étlapon sok formában megtalálhatóak a rákok: rántottan, grillezetten, sőt chipsként is isteniek. Izgalmas salátá, curryk, wok-os és tésztás ételek váltják egymást. Aki nem tud (vagy nem akar) csak egyetlen ételt választani, kérhet többszemélyes tálat is, ami jó opció az éhes utazóknak. Az édességeknél pedig kihagyhatatlan a thai csavarral megálmodott churros!

Az étlap mellett természetesen az itallap is hasonlóan hívogató és hasonlóan thai. A bubble tea szerelmeseinek a Rosa's olyan lehetőségeket kínál, mint például a klasszikus thai tea tápiókagyöngyökkel, a thai citromos jeges tea licsi buborékokkal, a rózsaszín tejes tápióka, a maracuja és jázmin eperbuborékokkal, valamint a licsi és jázmin mangóbuborékokkal. Ha sörre vágyik, kóstolja meg a Chang Beert, a Rosa's Thai-PA vagy a Rosa "Mai Mao" Lagerét. Ha szeretné megkóstolni Thaiföld vibráló koktéljait, próbálja ki a Lychee Ginger Spritz-et, a Kopiko Espresso Martinit, az Ananász Kaffir Lime Sourt, a Coconut Island Daiquirit vagy a Rosa's Signature G&T-t. Egyedülálló csavar érdekében kóstolja meg a Boozy Citromfű és Pandan jeges teát Mekhong whiskyvel vagy a ütős Boozy Thai jeges teát Havana Dark Rummal. A Rosa's Thai Cafe italmenüje izgalmas utazás a thaiföldi ízek között, tökéletes kiegészítője étkezésének.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Piaci bódéból menő étteremlánc: mi a Rosa’s Thai titka? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Piaci bódéból menő étteremlánc: mi a Rosa’s Thai titka? magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

"narrow"
Gear.svg