Piaci bódéból menő étteremlánc: mi a Rosa’s Thai titka?

-
étteremkritika, 2023.09.12.

Piaci bódéból menő étteremlánc: mi a Rosa’s Thai titka?

Az angoloknak különös vonzódásuk van a keleti ízek felé. Amikor Londonban járok, sokszor az jut eszembe, hogy szinte több és jobb indiai éttermük van, mint amivel maga India büszkélkedhet.


A londoni nyüzsgő East End negyedben található Brick Lane vasárnapi piacán egy utcai standként kezdte meg pályafutását a Rosa's Thai. A név azóta már mindenki számára ismert: szeretett étteremláncává nőtte ki magát, amely gazdag történelmével és ízletes ételeivel magával ragadja a helyieket és a turistákat egyaránt.



A város tele van izgalmas ázsiai helyekkel: legyen szó sushiról, koreai BBQ-ról, vagy kínai éttermekről, biztosan nem fogunk csalódni. És persze így van ez a thai konyhával is. Nekem - aki elé egy tál pad thait bármilyen szituációban magabiztosan letehetnek -, ez egy kifejezetten hívogató tény. Legutóbbi londoni utam során a nemrégiben 15. születésnapját ünneplő Rosa's Thai kínálatával ismerkedtem.




Piaci bódénak indult

De lépjünk egy kicsit vissza. A Rosa's Thai története szenvedélyről, kitartásról és sok fűszerről szól. Az egész Saiphin Moore-ral és férjével, Alexszel kezdődött, akik a 2000-es évek elején költöztek Londonba. Saiphin főzés iránti szeretete és szülőföldje, Észak-Thaiföld ízei iránti vágya egy kis, meghitt kávézó létrehozásához vezetett a Spitalfields Market szívében. Akkor még nem tudták, hogy ez a szerény utcai bódé hamarosan a helyiek kedvencévé válik. 2009-ben hongkongi házukat is eladták, hogy finanszírozzák a második Rosa's Thai Cafe megnyitását Sohóban. A többi azóta már történelem: az Egyesült Királyságban számos helyen várja a lánc a finom thai falatok kedvelőit.


A méret változott, a séf a régi

Ugyan mindenütt nem tud személyesen ott lenni, a Rosa's Thai Cafe középpontjában a mai napig Saiphin Moore séf áll, akinek az ételek iránti szenvedélye és kulináris örökségének megosztása iránti elkötelezettsége tette Rosa's kulináris kincsévé. Saiphin először személyesen készít el az étlapon szereplő minden ételt, ihletet merítve régi családi receptjeiből és a gyerekkora kedvenc ízeiből. A Rosa's Thai esszenciája Saiphin séf elkötelezettsége, hogy főzésével megmosolyogtassa az embereket.

A kínálat

Nekem a Hyde Park szomszédságában található Rosa's Thai Queensway-ben volt szerencsém először ismerkedni az érreremlánc kínálatával. A menü Londonban mindenütt ugyanaz, az Egyesült Királyság többi részére pedig külön étlappal készültek.

A fogások között szerepel a csirkével, királyrákkal vagy gombával kérhető Tom Yum leves, az általam minden mennyiségben fogyasztott Pad Thai, és persze a mangós ragacsos rizs is, hogy a klasszikusokkal kezdjünk. Az étlapon sok formában megtalálhatóak a rákok: rántottan, grillezetten, sőt chipsként is isteniek. Izgalmas salátá, curryk, wok-os és tésztás ételek váltják egymást. Aki nem tud (vagy nem akar) csak egyetlen ételt választani, kérhet többszemélyes tálat is, ami jó opció az éhes utazóknak. Az édességeknél pedig kihagyhatatlan a thai csavarral megálmodott churros!

Az étlap mellett természetesen az itallap is hasonlóan hívogató és hasonlóan thai. A bubble tea szerelmeseinek a Rosa's olyan lehetőségeket kínál, mint például a klasszikus thai tea tápiókagyöngyökkel, a thai citromos jeges tea licsi buborékokkal, a rózsaszín tejes tápióka, a maracuja és jázmin eperbuborékokkal, valamint a licsi és jázmin mangóbuborékokkal. Ha sörre vágyik, kóstolja meg a Chang Beert, a Rosa's Thai-PA vagy a Rosa "Mai Mao" Lagerét. Ha szeretné megkóstolni Thaiföld vibráló koktéljait, próbálja ki a Lychee Ginger Spritz-et, a Kopiko Espresso Martinit, az Ananász Kaffir Lime Sourt, a Coconut Island Daiquirit vagy a Rosa's Signature G&T-t. Egyedülálló csavar érdekében kóstolja meg a Boozy Citromfű és Pandan jeges teát Mekhong whiskyvel vagy a ütős Boozy Thai jeges teát Havana Dark Rummal. A Rosa's Thai Cafe italmenüje izgalmas utazás a thaiföldi ízek között, tökéletes kiegészítője étkezésének.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Piaci bódéból menő étteremlánc: mi a Rosa’s Thai titka? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Piaci bódéból menő étteremlánc: mi a Rosa’s Thai titka? magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg