Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

-
éttermek, 2025.04.06.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.


A Botanica kalandos úton vált hazánk egyik legstílusosabb vidéki butikhotelévé. Dánszentmiklóson a Plósz kastély gazdasági épületében üzemelt már tésztagyár, csokoládé üzem, később pedig hazánk egyik legnépszerűbb bútorműhelyének, a country stílus legikonikusabb hazai képviselőjének asztalos műhelye. A Kéttemplom Galériára bizonyára sokan emlékeznek még. A lakberendező-tulajdonos bemutatótermet rendezett be a műhely felett kialakított néhány szobában. A cél akkor az volt, otthoni környezetben mutassák be a bútorokat. A manufaktúrát később eladták, az épületet pedig nemrégiben átalakították. Az utánozhatatlanul eredeti stílus megmaradt, a tulajdonosok pedig igazi ékszerdobozt varázsoltak az egykori kastély kertjéből és a gazdasági épületből. 13 egyedi stílusú szoba, egy Michelin ajánlott étterem, varázslatos fürdőliget várja a vendégeket a 100 éves fenyők alatt.

Kreatív köretek, intenzív ízek és a legjobb nemzetközi alapanyagok

Alapanyag felhasználásban a nemzetközi vonalat képviseli az étterem, bátran tekint ki az európai konyhákra, amit pontosan tükröz a borkínálat is, mely egy hatalmas, nemzetközi portfóliót takar.  „A halak közül lazacpisztráng Írországból, tintahal Franciaországból, tengeri sügér és rombuszhal Spanyolországból érkezik, de jön alapanyag Svájcból és Olaszországból is.” – avat be minket néhány részletbe Császár Attila étteremvezető és sommelier, aki a Solid és a Costes Downtown után választotta új otthonának a Botanica-t.

lazacpisztráng - Botanica

A fine-dining vacsora alatt olyan impozáns fogásokat kóstolhatnak a vendégek, mint a grillezett marhatatár marhabélszínből, amit kapribogyóval, mustármaggal, tojássárgával, tormagéllel, a tetején tempurában sült parajlevéllel tesz igazán egyedivé a séf. A vadbrokkoli grapefruit géllel, pisztácia habbal és morzsával kerül az asztalra meghintve fermentált fekete citrommal, hogy a mellette fekvő, mogyoróolajos citrusos marináddal lelocsolt élénk narancssárga lazacpisztráng filét még magasabb szintre emelje. A karfiol kimcshi mandulamorzsával és mandulahabbal ágyaz meg a posírozott bébitintahalnak, amit a séf lime héjjal frissít fel. A mangalica pedig egy savanyított gombás, paprikás mártással van leöntve, amit mustármag és currylevél olaj tesz különlegessé. Mellé füstölt zeller püré,  sült zeller tekercs és aszaltszilvás gél kerül a tányérra.

Botanica - fine dining

Aki nem csak a gasztronómiai kínálat miatt érkezik sem fog csalódni. Az idei szezont számtalan programmal töltik még meg: virágkötő workshop, jóga brunch, gyógynövény- és aromaterápia tanfolyam, parfümkészítő esemény helyszíne is lesz a hotel.

De mi is az a Botanica?


A Botanica története egy generációkon átívelő családi vállalkozás története, amely egy pici kecskeméti lakberendezési boltból indult a Kéttemplom közből, ahol különleges képzőművészeti tárgyakat és borokat is árult a család. Ennek az üzletnek lehetetlenség volt akkor, a 90-es évek elején fennmaradni. Ebből nőtte ki magát az egyedi bútorgyártó és lakberendező cég, a Kéttemplom Galéria édesanyánk vezetésével, ami kiegészült egy bútorkészítő műhellyel, ami a mai Botanica épülete volt. Ez fejlődött tovább azzá, ami a Botanica ma: butihotel és Michelin ajánlott étterem. A gazdasági körülmények, sőt, maguk a generációk is folyamatosan változtak az évek alatt, egy vállalkozásnak pedig muszáj alkalmazkodnia ehhez. Hiszem, hogy nem szabad mereven ragaszkodni működésekhez, szabályokhoz, mintha azok kőbe lennének vésve – a rugalmasság az, ami hosszú távon életben tartja az embert és a vállalkozást is.

Botanica csapat

Nagy szerencsénk van, hogy ilyen fantasztikus szakmai csapatot találtunk. Bár kis létszámban dolgozunk, a nemzetközi tapasztalatunk annál nagyobb, és ez hatalmas értéket jelent. Séfünk, Munk Tamás a Costes Downtown-ban és az Onyx-ban edződött, Császár Attila üzletvezető és sommelier korábban a Solid és a Costes Downtown csapatát erősítette. Számunkra kiemelten fontos a folyamatos fejlődés és a hazai gasztronómiai piac alapos ismerete. Meggyőződésem, hogy ha nem léptünk volna el a fine dining irányába, be kellett volna zárnunk. A mi vendégkörünk a közepessel nem éri be. Hisszük, hogy a minőség, az innováció és a vendégeinknek nyújtott egyedi élmény az, ami hosszú távon életben tart minket.

Hotel Botanica

Ez egy csodás örökség, amelyet tisztelettel és elhivatottsággal viszünk tovább, hogy a Botanica továbbra is egy különleges menedék maradhasson az ide látogatók számára.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson magazin cikk? Írd meg véleményed!

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

"narrow"
Gear.svg