Két és fél éve nyitotta meg a kapuit a SZÉK Restaurant & Bar, ahol a hagyományos székely ízek a legmodernebb konyhatechnológiával találkoznak. A friss étlapra most felkerült egy igazi különlegesség is: a Székely Kutya.
Az Andrássy úton, a SZÉK Restaurant & Barban kóstolhatjuk meg a fúziós székely konyha remekeit. Az étterem ma már azonban arról is ismert, hogy étlapja minden évben kétszer újul meg, hiszen a tavasznak és a nyárnak, de az ősznek és a télnek is megvan az a jellemző ízvilága, amit szeretünk viszont látni az asztalon is.
A Gastro.hu szerint pedig érdemes a tavaszi-nyári menüről kipróbálni a kapros vajtöklevest fermentált tökkel, amely valószínűleg a nyár egyik legnagyobb slágere lesz a maga kapros könnyedségével.
Kutyából nem lesz Székely Kutya
A nyári étlapra felkerült Székely Kutyával kapcsolatban az étterem székelyudvarhelyi származású tulajdonosa, ügyvezetője, Varga Szidónia villámgyorsan eloszlatta a félreértéseket:
„
Sem a magyarok, sem a székelyek nem esznek kutyát. És nyilván mi sem készítenénk ezekből a csodalényekből ételt. Isten őrizz… Étlapunkon a székely outya a székely hot dogot jelenti. Fúziós konyhánk egyik terméke, aminek az elnevezése csak a hot dog nyers fordítása miatt ennyire szembeötlő” - magyarázta Varga Szidónia, aki azt is elárulta, honnan jött a székely hot dog ötlete.
„Sok fiatal külföldi vendégünk van, akik igénylik a számukra ismert, kedvelt fogásokat. Nagy siker volt a tavalyi étlapunkon a Kárpát burger, amely szintén egy székely-amerikai gourmet fast food fogásunk volt. A mostani étlapon az amerikai hot dogot készítjük el székely ízekkel” - tette hozzá a SZÉK ügyvezetője.
A székely hot dog elkészítésének titkába Réti Sebestyén engedett bepillantást, aki korábban a
Déryné Bistro a Food Boutique és a Nad’or Boutique Bistro konyháját is vezette.
„
A hot dog egy tipikus amerikai fast-food, az általunk készített verziót kifejezetten a fiatal vendégeinknek szánjuk, és éttermünk imázsának megfelelve székely ízekkel fuzionáljuk. A székely kutya legfontosabb alkotóeleme az éttermünk számára az Ozsvárt Gábor kolbásztöltő mester által egyedileg készített kézműves kolbász, amit instrukcióim szerint fűszerez. Friss lestyánnal, fokhagymával, frissen őrölt borssal készíti, csak nekünk. A kifli, amibe ez a különleges kolbász belekerül, szintén kézműves termék. Egy remek erdélyi ízesítésű mustáros szószt készítünk még, és friss káposztasalátával, burgonyaszirommal tálaljuk. Így készül a Szék Restaurant & Bar egyik új gourmet fast food fúziós ételremeke” - részletezte a székely kutya készítését Réti Sebestyén.
Fiatalos ételek a gourmet fast food jegyében
Az étterem új, tavaszi-nyári étlapján fontos szerepet kap a gourmet fast food. Emellett továbbra is fontosnak tartják a hagyományos, jellegzetes székely ízeket is, amelyek a két és fél évvel ezelőtti nyitás óta igazi slágerek a vendégek körében.
„
Hangsúlyos a gourmet fast food is, hiszen vannak még más gyorsan, könnyen fogyasztható ételkülönlegességeink is most, de azt nem mondanám, hogy csak a gourmet fast food jegyében készült az étlapunk. Idén újításnak szánjunk, hogy ételeink fiatalosra, könnyedre hangolva készüljenek, de ez nem jelenti azt, hogy mellőznénk a fajsúlyos fogásainkat” - tette hozzá Varga Szidónia.
A SZÉK egyik fontos célja, hogy a hagyományos székely ízeket a modern technikákkal ötvözve megismertesse a magyar és a külföldi vendégekkel, ennek ellenére azonban az étlapon több igazán magyar fogás is szerepet kapott.
„
Ilyen például a hízott kacsamáj pácolt lecsóval, amit saját zsírjában sütve készítünk. A lestyános töltött paprika csak formailag idézi a magyar konyhát, hiszen Erdélyben a töltött paprikát levesként fogyasztják és a lestyános ízesítéssel egy picit tovább székelyesítjük. A széki zöldfűszeres lecsó padlizsánnal, cukkinivel, csicseriborsóval is egy szintén magyaros-erdélyi ízesítésű vegán étel. A tulajdonosunknak, Szidóniának kedvezve elkészítettük az általa nagyon kedvelt somlói galuskát is, természetesen egyedi formában” - magyarázta Réti Sebestyén séf, aki azt is elárulta, mi a személyes kedvence az étterem megújult étlapjáról.
„
Különleges fogásként kiemelném a erdélyi konfitált sertéspofát pirított gombákkal, vajas ceruzababbal, gyöngyhagymás burgonyával, a tengeri sügér filét karfiolkrémmel, édesköményes paradicsommal, illetve a málnás ruby csokoládé souflét citrus sorbettel, amit jéggőzzel tálalunk. Mindhárom étel elkészítése az én és a csapatom kiemelt figyelmét igényli” - részletezte új étlapjuk különlegességeit a séf.