Ez aztán a Székely Kutya

-
éttermek, 2023.04.15.

Ez aztán a Székely Kutya

Két és fél éve nyitotta meg a kapuit a SZÉK Restaurant & Bar, ahol a hagyományos székely ízek a legmodernebb konyhatechnológiával találkoznak. A friss étlapra most felkerült egy igazi különlegesség is: a Székely Kutya.


Az Andrássy úton, a SZÉK Restaurant & Barban kóstolhatjuk meg a fúziós székely konyha remekeit. Az étterem ma már azonban arról is ismert, hogy étlapja minden évben kétszer újul meg, hiszen a tavasznak és a nyárnak, de az ősznek és a télnek is megvan az a jellemző ízvilága, amit szeretünk viszont látni az asztalon is. 

A Gastro.hu szerint pedig érdemes a tavaszi-nyári menüről kipróbálni a kapros vajtöklevest fermentált tökkel, amely valószínűleg a nyár egyik legnagyobb slágere lesz a maga kapros könnyedségével.

vajtökleves - SZÉK

Kutyából nem lesz Székely Kutya

A nyári étlapra felkerült Székely Kutyával kapcsolatban az étterem székelyudvarhelyi származású tulajdonosa, ügyvezetője, Varga Szidónia villámgyorsan eloszlatta a félreértéseket:

Sem a magyarok, sem a székelyek nem esznek kutyát. És nyilván mi sem készítenénk ezekből a csodalényekből ételt. Isten őrizz… Étlapunkon a székely outya a székely hot dogot jelenti. Fúziós konyhánk egyik terméke, aminek az elnevezése csak a hot dog nyers fordítása miatt ennyire szembeötlő” - magyarázta Varga Szidónia, aki azt is elárulta, honnan jött a székely hot dog ötlete.
székely kutya - SZÉK étterem

„Sok fiatal külföldi vendégünk van, akik igénylik a számukra ismert, kedvelt fogásokat. Nagy siker volt a tavalyi étlapunkon a Kárpát burger, amely szintén egy székely-amerikai gourmet fast food fogásunk volt. A mostani étlapon az amerikai hot dogot készítjük el székely ízekkel” - tette hozzá a SZÉK ügyvezetője.

A székely hot dog elkészítésének titkába Réti Sebestyén engedett bepillantást, aki korábban a Déryné Bistro a Food Boutique és a Nad’or Boutique Bistro konyháját is vezette.

A hot dog egy tipikus amerikai fast-food, az általunk készített verziót kifejezetten a fiatal vendégeinknek szánjuk, és éttermünk imázsának megfelelve székely ízekkel fuzionáljuk. A székely kutya legfontosabb alkotóeleme az éttermünk számára az Ozsvárt Gábor kolbásztöltő mester által egyedileg készített kézműves kolbász, amit instrukcióim szerint fűszerez. Friss lestyánnal, fokhagymával, frissen őrölt borssal készíti, csak nekünk. A kifli, amibe ez a különleges kolbász belekerül, szintén kézműves termék. Egy remek erdélyi ízesítésű mustáros szószt készítünk még, és friss káposztasalátával, burgonyaszirommal tálaljuk. Így készül a Szék Restaurant & Bar egyik új gourmet fast food fúziós ételremeke” - részletezte a székely kutya készítését Réti Sebestyén.

Fiatalos ételek a gourmet fast food jegyében

Az étterem új, tavaszi-nyári étlapján fontos szerepet kap a gourmet fast food. Emellett továbbra is fontosnak tartják a hagyományos, jellegzetes székely ízeket is, amelyek a két és fél évvel ezelőtti nyitás óta igazi slágerek a vendégek körében.

Hangsúlyos a gourmet fast food is, hiszen vannak még más gyorsan, könnyen fogyasztható ételkülönlegességeink is most, de azt nem mondanám, hogy csak a gourmet fast food jegyében készült az étlapunk. Idén újításnak szánjunk, hogy ételeink fiatalosra, könnyedre hangolva készüljenek, de ez nem jelenti azt, hogy mellőznénk a fajsúlyos fogásainkat” - tette hozzá Varga Szidónia.

A SZÉK egyik fontos célja, hogy a hagyományos székely ízeket a modern technikákkal ötvözve megismertesse a magyar és a külföldi vendégekkel, ennek ellenére azonban az étlapon több igazán magyar fogás is szerepet kapott.

Ilyen például a hízott kacsamáj pácolt lecsóval, amit saját zsírjában sütve készítünk. A lestyános töltött paprika csak formailag idézi a magyar konyhát, hiszen Erdélyben a töltött paprikát levesként fogyasztják és a lestyános ízesítéssel egy picit tovább székelyesítjük. A széki zöldfűszeres lecsó padlizsánnal, cukkinivel, csicseriborsóval is egy szintén magyaros-erdélyi ízesítésű vegán étel. A tulajdonosunknak, Szidóniának kedvezve elkészítettük az általa nagyon kedvelt somlói galuskát is, természetesen egyedi formában” - magyarázta Réti Sebestyén séf, aki azt is elárulta, mi a személyes kedvence az étterem megújult étlapjáról.
túrógombóc - SZÉK étterem

Különleges fogásként kiemelném a erdélyi konfitált sertéspofát pirított gombákkal, vajas ceruzababbal, gyöngyhagymás burgonyával, a tengeri sügér filét karfiolkrémmel, édesköményes paradicsommal, illetve a málnás ruby csokoládé souflét citrus sorbettel, amit jéggőzzel tálalunk. Mindhárom étel elkészítése az én és a csapatom kiemelt figyelmét igényli” - részletezte új étlapjuk különlegességeit a séf.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Ez aztán a Székely Kutya magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Ez aztán a Székely Kutya magazin cikk? Írd meg véleményed!

Ez aztán a Székely Kutya cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg