3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
A TOP 100 Étteremkalauz idei megjelenésével végre bebizonyosodott, hogy mindegy, merre indulunk az országban, díjnyertes vendéglátóhelyekben biztosan nem lesz hiány.
Tata, Esztergom, Encs, Tura, Villány, Balatonfüred, Balatonszemes, Csopak, Dánszentmiklós, Balatonszőlős – ezek a települések adnak otthont a TOP 10 Vidéki Éttermeknek valamint az Év Szerethető Éttermének is.
A vidéki magyar éttermek izgalmas szárnyalását a Michelin Guide francia étteremkalauz tavalyi megjelenése már bebizonyította, hiszen első alkalommal került sor arra, hogy számos vendéglátóegység helyet kapott benne a fővároson kívül is. Ezen éttermek nagy része természetesen szerepel az Audi Dining Guide TOP 10 Vidéki Étterem listáján is, élén a tavaly két Michelin-csillaggal jutalmazott tatai Platán Gourmet-val, mely egyben az Év Étterme is lett 2023-ban. Az egy Michelin-csillagos esztergomi 42 Restaurant, és a Bib Gourmand díjjal kitüntetett Anyukám Mondta, Kistücsök Food&Room és Mór24 is előkelő helyen végzett a kalauzban. Rajtuk kívül természetesen akad még számos gyöngyszem szerte Magyarországon, a vidék legjobbjait a tatai Platán Bisztró, a turai Clarisse Étterem, a villányi Sauska 48, a dánszentmiklósi Botanika, a csopaki Resti by Laurel valamint a Balaton-felvidéken található Casa Christa is méltón képviseli.
Az Év Szerethető Étterme: Casa Christa
A Platán Gourmet 2022-2023-ban mutatott kiemelkedő teljesítménye alapján az idei év legjobb éttermének járó ÉV ÉTTERME DÍJJAL ismerték el.
Pesti István séf az elmúlt években bizonyította, hogy nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét.
Pesti István a díj kapcsán elmondta:
„30 év munkája van ebben, és nem volt fáklyás menet. Sokáig voltam a partvonalon. Igazából csak az elmúlt fél évben kaptam meg életem legnagyobb elismeréseit. Jó érzés, hogy mostanra beértek az elképzelések. Amikor még a Váci utcai Babelben dolgoztam, Mautner Zsófi úgy jellemzett, mint a séf, akinek a legszebbek a tányérjai. Nem gondoltam volna, hogy ez a dicséret, amit ő mindenféle egyéb hátsó gondolat nélkül mondott, valahol a keresztem is lesz. Mint a nő, aki szép, ezért aztán biztosan nem lehet okos. A séf, aki szépen talál, de biztosan nem jók az ízek a tányéron. Ki kellett ebből a szépen tálaló skatulyából törnöm. Örülök, hogy a munkám beérett.
A munkámnak egy része csak a főzés, az ezzel kapcsolatos alkotás. Ehhez kapcsolódóan folyamatosan inspirálódom. Amikor fáradtnak érzem magam, az sokkal inkább szellemi fáradtság, de ezt már időben felismerem. Egységként tekintek az étteremre, és az én feladatom az, hogy ennek a szervezetnek minden elemét átlássam, és úgy alakítsam, hogy a vendégélmény már ott elkezdődjön, hogy foglalnak hozzánk asztalt, ne pedig csak ott, hogy megkenik a kenyerüket vajjal.”
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Balaton Fagyija 2025.
Balaton, 2025.05.20.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
2025.05.22.