Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Ma már az ételérzékenyek is egyre több helyen tudnak önfeledten lattezni, sütizni, hiszen a legtöbb kávézó és cukrászda tart az étlapján tej-, hozzáadott cukor- és gluténmentes finomságokat. Sőt, egyre több vendéglátó azt is fontosnak tartja, hogy a valamilyen alapanyagra érzékeny vendégeinek választékot is biztosítson. A közelmúlt innovációinak köszönhetően, ma már nem jelent gondot egy tejmentes „Rákóczi túrós” vagy éppen egy „gluténmentes mákostészta” elkészítése, amely ételek irányába egyre nagyobb az érdeklődés.
Ma egyre több ember tudja magáról, hogy bizonyos élelmiszeralapanyagokra érzékeny. Régebben sokan úgy élték le az életüket, hogy ösztönösen, tapasztalati úton kerültek egyes ételeket. A diagnosztikai technológiák fejlődésével, egyszerűsödésével ma már a legtöbb érintett gyorsan megtudja, mi is okozza a panaszát. Napjainkban egy tejfehérje-allergia, laktózérzékenység, gluténmentes-étrend követés már nem követel olyan mértékű lemondásokat mint régebben. Hiszen a számos kiskereskedelmi üzlet polcain megjelenő speciális élelmiszerek mellett léteznek olyan kávézó-cukrászdák is szerte a magyar fővárosban, ahol egy allergén összetevőtől mentesen táplálkozó is komoly választékot talál - mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.
Ilyen hely a Bubci Café Budapest is, a XI. kerület szívében, a Váli sétálóutcán. Sokan járnak ide reggelizni, kávézni, fagyizni és koktélozni. Amikor valaki betér ide, azonnal megragadja a hely fiatalos dinamizmusa. Mind egy romantikus sütizés, mind egy csajos kávézás céljából tökéletes választás, sőt, az ételérzékenyekre, paleosokra is mindig kiemelten gondolnak. A süteményes vitrinben gyakran feltűnnek a tejmentes „túrós” sütik, a gluténmentes piskótával készült torták és a cukorbetegek számára is fogyasztható finomságok.
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Elkészült Budapest kürtőskalácsa
gastro érdekesség, 2025.04.11.
Munk Tamás
gastro személyiségek, 2025.04.07.
Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson
éttermek, 2025.04.06.
Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben
éttermek, 2025.03.27.
A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben
Gastro kaland, 2025.03.26.
Tiramisu világnapja (03.21.)
világnapok, 2025.03.21.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
2025.04.20.