Tej-, cukor- és gluténmentes sütik a „Móricznál”

-
éttermek, 2024.03.13.

Tej-, cukor- és gluténmentes sütik a „Móricznál”

Ma már az ételérzékenyek is egyre több helyen tudnak önfeledten lattezni, sütizni, hiszen a legtöbb kávézó és cukrászda tart az étlapján tej-, hozzáadott cukor- és gluténmentes finomságokat. Sőt, egyre több vendéglátó azt is fontosnak tartja, hogy a valamilyen alapanyagra érzékeny vendégeinek választékot is biztosítson. A közelmúlt innovációinak köszönhetően, ma már nem jelent gondot egy tejmentes „Rákóczi túrós” vagy éppen egy „gluténmentes mákostészta” elkészítése, amely ételek irányába egyre nagyobb az érdeklődés.


Ma egyre több ember tudja magáról, hogy bizonyos élelmiszeralapanyagokra érzékeny. Régebben sokan úgy élték le az életüket, hogy ösztönösen, tapasztalati úton kerültek egyes ételeket. A diagnosztikai technológiák fejlődésével, egyszerűsödésével ma már a legtöbb érintett gyorsan megtudja, mi is okozza a panaszát. Napjainkban egy tejfehérje-allergia, laktózérzékenység, gluténmentes-étrend követés már nem követel olyan mértékű lemondásokat mint régebben. Hiszen a számos kiskereskedelmi üzlet polcain megjelenő speciális élelmiszerek mellett léteznek olyan kávézó-cukrászdák is szerte a magyar fővárosban, ahol egy allergén összetevőtől mentesen táplálkozó is komoly választékot talál - mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.

Ilyen hely a Bubci Café Budapest is, a XI. kerület szívében, a Váli sétálóutcán. Sokan járnak ide reggelizni, kávézni, fagyizni és koktélozni. Amikor valaki betér ide, azonnal megragadja a hely fiatalos dinamizmusa. Mind egy romantikus sütizés, mind egy csajos kávézás céljából tökéletes választás, sőt, az ételérzékenyekre, paleosokra is mindig kiemelten gondolnak. A süteményes vitrinben gyakran feltűnnek a tejmentes „túrós” sütik, a gluténmentes piskótával készült torták és a cukorbetegek számára is fogyasztható finomságok.



- Gyakran sajnálkozva mondjuk, de esetenként azért pozitív köntösben is elhangozhat: változik a világ. A technológiai fejlődés, az innovációk nem csak az elektromos autók vagy az okos eszközök térhódításában nyomon követhetőek. Az élelmiszer előállítók szintén napról napra keresik a megoldásokat a fogyasztók problémáira. Egyre több speciálisan az élelmiszer-érzékenyeknek szánt alapanyag jelenik meg. És amikor ezekhez olyan kreatív emberek nyúlnak hozzá mint a Bubci Café csapata, akkor olyan tej-, hozzáadott cukor-, glutén-mentes gasztro-csodákat kaphatunk, amikért érdemes hétről hétre betérni egy helyre - folytatta Dr. Németh Csaba.

A Bubciban egyébként az ételek sokszínűsége mellett a külcsín is mindig aktualizált. Azok a párok, akiknek valamelyik tagja ételérzékenységgel küzd, is megtalálják a maguk romantikus hangulatú, szívecskés finomságát (egyik receptje a cikk végén olvasható is!). Természetesen mindehhez a környezet is megfelelő színűre öltözik a kínálat mellett, ugyanakkor a húsvétkor betérőket is igazi nyuszis, répás hangulat fogadja majd. Ami persze a nyárhoz, őszhöz, vagy a téli ünnepeinkhez szintén igazodott, és igazodni is fog a jövőben. Azt, hogy ez valóban így lesz, érdemes tesztelni. Talán egy falat hangulatot is hazavihetünk magunkkal, nem csak az ízeket.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Tej-, cukor- és gluténmentes sütik a „Móricznál” magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Tej-, cukor- és gluténmentes sütik a „Móricznál” magazin cikk? Írd meg véleményed!

Tej-, cukor- és gluténmentes sütik a „Móricznál” cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

"narrow"
Gear.svg