Tej-, cukor- és gluténmentes sütik a „Móricznál”

-
éttermek, 2024.03.13.

Tej-, cukor- és gluténmentes sütik a „Móricznál”

Ma már az ételérzékenyek is egyre több helyen tudnak önfeledten lattezni, sütizni, hiszen a legtöbb kávézó és cukrászda tart az étlapján tej-, hozzáadott cukor- és gluténmentes finomságokat. Sőt, egyre több vendéglátó azt is fontosnak tartja, hogy a valamilyen alapanyagra érzékeny vendégeinek választékot is biztosítson. A közelmúlt innovációinak köszönhetően, ma már nem jelent gondot egy tejmentes „Rákóczi túrós” vagy éppen egy „gluténmentes mákostészta” elkészítése, amely ételek irányába egyre nagyobb az érdeklődés.


Ma egyre több ember tudja magáról, hogy bizonyos élelmiszeralapanyagokra érzékeny. Régebben sokan úgy élték le az életüket, hogy ösztönösen, tapasztalati úton kerültek egyes ételeket. A diagnosztikai technológiák fejlődésével, egyszerűsödésével ma már a legtöbb érintett gyorsan megtudja, mi is okozza a panaszát. Napjainkban egy tejfehérje-allergia, laktózérzékenység, gluténmentes-étrend követés már nem követel olyan mértékű lemondásokat mint régebben. Hiszen a számos kiskereskedelmi üzlet polcain megjelenő speciális élelmiszerek mellett léteznek olyan kávézó-cukrászdák is szerte a magyar fővárosban, ahol egy allergén összetevőtől mentesen táplálkozó is komoly választékot talál - mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.

Ilyen hely a Bubci Café Budapest is, a XI. kerület szívében, a Váli sétálóutcán. Sokan járnak ide reggelizni, kávézni, fagyizni és koktélozni. Amikor valaki betér ide, azonnal megragadja a hely fiatalos dinamizmusa. Mind egy romantikus sütizés, mind egy csajos kávézás céljából tökéletes választás, sőt, az ételérzékenyekre, paleosokra is mindig kiemelten gondolnak. A süteményes vitrinben gyakran feltűnnek a tejmentes „túrós” sütik, a gluténmentes piskótával készült torták és a cukorbetegek számára is fogyasztható finomságok.



- Gyakran sajnálkozva mondjuk, de esetenként azért pozitív köntösben is elhangozhat: változik a világ. A technológiai fejlődés, az innovációk nem csak az elektromos autók vagy az okos eszközök térhódításában nyomon követhetőek. Az élelmiszer előállítók szintén napról napra keresik a megoldásokat a fogyasztók problémáira. Egyre több speciálisan az élelmiszer-érzékenyeknek szánt alapanyag jelenik meg. És amikor ezekhez olyan kreatív emberek nyúlnak hozzá mint a Bubci Café csapata, akkor olyan tej-, hozzáadott cukor-, glutén-mentes gasztro-csodákat kaphatunk, amikért érdemes hétről hétre betérni egy helyre - folytatta Dr. Németh Csaba.

A Bubciban egyébként az ételek sokszínűsége mellett a külcsín is mindig aktualizált. Azok a párok, akiknek valamelyik tagja ételérzékenységgel küzd, is megtalálják a maguk romantikus hangulatú, szívecskés finomságát (egyik receptje a cikk végén olvasható is!). Természetesen mindehhez a környezet is megfelelő színűre öltözik a kínálat mellett, ugyanakkor a húsvétkor betérőket is igazi nyuszis, répás hangulat fogadja majd. Ami persze a nyárhoz, őszhöz, vagy a téli ünnepeinkhez szintén igazodott, és igazodni is fog a jövőben. Azt, hogy ez valóban így lesz, érdemes tesztelni. Talán egy falat hangulatot is hazavihetünk magunkkal, nem csak az ízeket.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Tej-, cukor- és gluténmentes sütik a „Móricznál” magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Tej-, cukor- és gluténmentes sütik a „Móricznál” magazin cikk? Írd meg véleményed!

Tej-, cukor- és gluténmentes sütik a „Móricznál” cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg