Aranyszabályok grillezéshez

-
gastro bbq, 2021.08.25.

Aranyszabályok grillezéshez

A szabadtéri grillezés tavasztól őszig az egyik legjobb program. Akár családdal, akár barátokkal tesszük, a finom illatok és ízek mellet a különleges hangulatért is megéri sütögetni. Lássuk azokat a legfontosabb szabályokat, amiket mindenképp érdemes betartani a grillezés során.


A füst összetéveszthetetlen illata száll a levegőben, az égő fák pattognak a tűzben és szól a zene. A grillezés nemcsak ételkészítés, hanem egy külön szertartás, maga a program. Az előkészületektől kezdve, a sütésen át a kóstolásig minden hozzájárul az igazi élményhez. Letagadhatatlan tény, hogy a grillen készült ételek íze egészen más, mintha csak a tepsiben vagy serpenyőben sültek volna. A szeletek átveszik azt a tüzes, füstös ízt, és szuperül áll nekik!

A grillezés alapjai

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy grillezőből is többféle van. Létezik szénnel fűthető, de van olyan is, ami gázzal működik. Fontos tisztában lenni a működésükkel, mert mindegyik más hőfokot ad, így a sütési idő is eszerint változhat.



A direkt és indirekt grillezés közötti különbség leginkább abban rejlik, hogy míg előbbi esetén a húst vagy zöldségeket közvetlenül a rácsra helyezzük, addig utóbbi során használunk valamilyen tálcát a sütés közben.

A faszenes grillezés egyik leghasznosabb kelléke a begyújtó kémény, ami jelentősen megkönnyíti és lerövidíti a sütés előtti folyamatokat.

A grillezés komoly munka, ami folyamatos odafigyelést igényel. Ne hagyjuk magára akkor sem, ha már csak parázslik!

A grillezés főszereplői: az ételek

A különböző hússzeleteken kívül érdemes kipróbálni, hogy egyéb zöldségeket, például krumplit, kukoricát, cukkinit, gombát, paprikát, hagymát, padlizsánt, paradicsomot is a grillen készítjük el. Ezekre nagyon oda kell figyelni, mert sokkal hamarabb megsülnek, mint a húsok.

Elsőre meglepőnek tűnhet, de gyümölcsökkel is kísérletezhetünk grillezés során. Próbáljuk ki az alma vagy körte szeleteket megpirítani, is kifejezetten jó ízük lesz.



Ha fő fogásban gondolkodunk, a húson kívül grillezhetünk sajtot is, aminek szintén jót tehet egy kis pác és a vegetáriánus étrendet követők és hálásak lesznek érte.

Bármit is süssünk, nagyon fontos odafigyelni rá, hogy ne égessük oda az ételeket. Ha ez mégis megtörtént, semmiképpen se együk meg. Az íze sem olyan jó és az egészségesre is káros hatással vannak a túlságosan megsült, szenes részek.

A legfontosabb szabályok a grillezés során

  1. Akár milyen húst sütünk, mindig használjunk frisset a fagyasztott helyett.
  2. A sütni kívánt szeletek nagyjából azonos nagyságúak legyenek.
  3. Pácolt hús esetében érdemes több órát, akár egy éjszakát is állni hagyni a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
  4. Ha pácolunk, műanyag edény helyett üvegben vagy fémben tároljuk a húsokat.
  5. Az előre bepácolt húst sütés előtt egy-két órával szedjük ki a hűtőből.
  6. Sütés közben ne szúrjunk a szeletbe kést, se villát, mert kifolyik a szaftja, használjunk helyette csipeszt.
  7. A grillezési hőfok akkor számít jónak, ha már nem lángol a tűz, hanem csak az izzó parázs melege sütni meg az ételeket.
  8. Tálalás előtt a már megsült húsokat takarjuk le, egyrészt, hogy ne hüljenek ki, másrészt pedig az ezáltal keletkezett gőz még szaftosabbá teszi az ételeket.

Guba Márti

Tetszett a(z) Aranyszabályok grillezéshez magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Aranyszabályok grillezéshez magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg