Aranyszabályok grillezéshez

-
gastro bbq, 2021.08.25.

Aranyszabályok grillezéshez

A szabadtéri grillezés tavasztól őszig az egyik legjobb program. Akár családdal, akár barátokkal tesszük, a finom illatok és ízek mellet a különleges hangulatért is megéri sütögetni. Lássuk azokat a legfontosabb szabályokat, amiket mindenképp érdemes betartani a grillezés során.


A füst összetéveszthetetlen illata száll a levegőben, az égő fák pattognak a tűzben és szól a zene. A grillezés nemcsak ételkészítés, hanem egy külön szertartás, maga a program. Az előkészületektől kezdve, a sütésen át a kóstolásig minden hozzájárul az igazi élményhez. Letagadhatatlan tény, hogy a grillen készült ételek íze egészen más, mintha csak a tepsiben vagy serpenyőben sültek volna. A szeletek átveszik azt a tüzes, füstös ízt, és szuperül áll nekik!

A grillezés alapjai

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy grillezőből is többféle van. Létezik szénnel fűthető, de van olyan is, ami gázzal működik. Fontos tisztában lenni a működésükkel, mert mindegyik más hőfokot ad, így a sütési idő is eszerint változhat.



A direkt és indirekt grillezés közötti különbség leginkább abban rejlik, hogy míg előbbi esetén a húst vagy zöldségeket közvetlenül a rácsra helyezzük, addig utóbbi során használunk valamilyen tálcát a sütés közben.

A faszenes grillezés egyik leghasznosabb kelléke a begyújtó kémény, ami jelentősen megkönnyíti és lerövidíti a sütés előtti folyamatokat.

A grillezés komoly munka, ami folyamatos odafigyelést igényel. Ne hagyjuk magára akkor sem, ha már csak parázslik!

A grillezés főszereplői: az ételek

A különböző hússzeleteken kívül érdemes kipróbálni, hogy egyéb zöldségeket, például krumplit, kukoricát, cukkinit, gombát, paprikát, hagymát, padlizsánt, paradicsomot is a grillen készítjük el. Ezekre nagyon oda kell figyelni, mert sokkal hamarabb megsülnek, mint a húsok.

Elsőre meglepőnek tűnhet, de gyümölcsökkel is kísérletezhetünk grillezés során. Próbáljuk ki az alma vagy körte szeleteket megpirítani, is kifejezetten jó ízük lesz.



Ha fő fogásban gondolkodunk, a húson kívül grillezhetünk sajtot is, aminek szintén jót tehet egy kis pác és a vegetáriánus étrendet követők és hálásak lesznek érte.

Bármit is süssünk, nagyon fontos odafigyelni rá, hogy ne égessük oda az ételeket. Ha ez mégis megtörtént, semmiképpen se együk meg. Az íze sem olyan jó és az egészségesre is káros hatással vannak a túlságosan megsült, szenes részek.

A legfontosabb szabályok a grillezés során

  1. Akár milyen húst sütünk, mindig használjunk frisset a fagyasztott helyett.
  2. A sütni kívánt szeletek nagyjából azonos nagyságúak legyenek.
  3. Pácolt hús esetében érdemes több órát, akár egy éjszakát is állni hagyni a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
  4. Ha pácolunk, műanyag edény helyett üvegben vagy fémben tároljuk a húsokat.
  5. Az előre bepácolt húst sütés előtt egy-két órával szedjük ki a hűtőből.
  6. Sütés közben ne szúrjunk a szeletbe kést, se villát, mert kifolyik a szaftja, használjunk helyette csipeszt.
  7. A grillezési hőfok akkor számít jónak, ha már nem lángol a tűz, hanem csak az izzó parázs melege sütni meg az ételeket.
  8. Tálalás előtt a már megsült húsokat takarjuk le, egyrészt, hogy ne hüljenek ki, másrészt pedig az ezáltal keletkezett gőz még szaftosabbá teszi az ételeket.

Guba Márti

Tetszett a(z) Aranyszabályok grillezéshez magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Aranyszabályok grillezéshez magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg