Blogger interjú: Borbély Anitával

-
gastro bloggerek, 2013.10.26.

Blogger interjú: Borbély Anitával

Borbély Anitával a Kávé és Csokoládé blog szerzőjével beszélgettünk. A három gyerekes családanya megszállottja a régi családi recepteknek.


 

Miért lettél blogger?

 

Korábban írtam egy családi blogot a barátaim és a családom számára, később észrevettem, hogy a személyes bejegyzések helyett egyre több receptet publikálok. Akkor úgy döntöttem, hogy írok egy gasztroblogot.  Még nem létezett a blogom mikor már fotóztuk az ételeket és gyűjtöttük a recepteket. Volt anyag bőven, amivel elindulhattam.

 

 

Milyenek voltak ezek a receptek?

 

Kezdetben gluténmentes recepteket írtam gyakrabban, most már azonban mindenféle étel megtalálható. Arányaiban sok a desszert.
 
 
Mi jellemzi a főzési stílusodat?
 
Szeretem a gyorsan elkészíthető ételeket, főleg a hétköznapokon. Késő éjjel azonban szívesen töltöm az időmet a konyhában, gyakran ilyenkor sütöm másnapra, az előre elkészíthető süteményeket. Éjjel csend van, könnyebb odafigyelni az ételre.
 
A desszerteket általában csökkentett cukor mennyiséggel készítem, és a végeredmény sokkal finomabb, nem szeretem a túlédesített süteményeket. Szeretem az olyan tortákat, ahol a liszt elhagyható, helyette szívesebben teszek darált mandulát vagy darált diót a tésztába.  Van is a blogomon néhány lisztmentes torta.
 
A gyerekek számára gyakran készítek egészségesebb dolgokat. Többször kapnak kölest, árpát vagy zabot. Szeretek nekik olyan édességet készíteni, amiben valamilyen zöldség van, például sütőtök vagy cékla. Szerencsére nem válogatnak, mindent megesznek.
 
Amikor nekik főzök nem használok sok fűszert, csak a legszükségesebbeket, azonban én  szeretem a fűszeres és csípős ételeket. A legérdekesebbek számomra a különleges csokoládék. Készítettünk már rozmaringos, babéros trüffelt is, amely első hallásra  biztosan furcsán hangzik, de nagyon finom. Ezen kívül szeretem a levendulás vagy a bazsalikomos csokoládét is. Ha már a fűszerekről beszélünk, akkor egy jó csípős indiai étel bármikor levesz a lábamról.
 
 
Gasztrobloggerként mire vagy a legbüszkébb?
 
Azt hiszem a legnagyobb siker számomra az, ha elkészítik a receptjeimet és utána megírják, hogy jól sikerült,  finom lett. Többször kapok pozitív visszajelzéseket, volt aki megírta nekem, hogy élete első tortáját sütötte, mindenki nagyon szerette és köszöni szépen a receptet. Ilyenkor úgy érzem, hogy nem írok hiába.
 
A gyerekeket mennyire vonod be a főzésbe?
 
Egyelőre a fiam szokott segíteni a konyhában, ő 6 éves lesz hamarosan. Ügyesen tudja hámozni, felszeletelni a zöldségeket. Segít diót, mákot darálni, összekeverni egy sütemény hozzávalóit. Ő szokta kikeverni a tojást a cukorral, többször ő verte fel a tojásfehérjéket. Karácsonykor a kicsi lányok is segítenek mézeskalácsot sütni, mákot és diót darálni. Mindhárman szeretnek süteményt szaggatni. 
 
Ki a kedvenc magyar séfed?
 
Valójában nincs kedvenc magyar séfem, de ha mindenképpen kell valakit említeni, akkor Széll Tamást mondanám. A Bocuse d’Or-on szerzett 10. helyére nagyon büszke vagyok.
 
Melyik a kedvenc magyarországi éttermed?
 
A kedvencem a Kistücsök Balatonszemesen, több szempontból is. Mindig friss alapanyagokkal főznek, fontos náluk a szezonalitás. A konyha kreatív, az étlap izgalmas és választékos. Hangulatos kerthelysége van.
 
Nem utolsó szempont nálam, hogy gyerekbarát a hely, ahogy megérkezünk színes ceruzákat és színezőt kapnak a gyerekek, de különböző játékok is vannak az étteremben.
 
A tulajdonos Csapody Balázs mindenkit személyesen üdvözöl, és szívesen beszélget a vendégekkel. A másik előnye, hogy a Balaton partján helyezkedik el. A Balatont különösen szeretem.
 
 
Szeretsz utazni. Melyik ország gasztronómiája inspirált a legjobban?
 
Elsősorban Olaszország. Többnyire friss és jó minőségű alapanyagokkal dolgoznak. Az ételek egyszerűen, gyorsan elkészíthetők és nagyon finomak. Nagyon szeretem az olívaolajat, citromot, bazsalikomot, paradicsomot például. A legtöbb ételt pedig mindig feldobja egy kis parmezán, pecorino vagy grana padano.
 
Mi a legkedvesebb alapanyagod?
 
A csokoládé és a citrom.
 
Számodra mit jelentenek a családi étkezések? 
 
Vasárnaponként általában három generáció ül az asztalnál, nem is olyan régen négy generáció volt. Minden vasárnap készülünk valami különleges ételsorral. Ilyenkor több időt is szánunk az étkezésre, mint a hétköznapokon. Szerintem ezek nagyon fontos alkalmak, amikor mindenki együtt van, senki nem siet sehova. A többi napon már nehezebb összehozni a közös étkezéseket.
 
A családi receptekhez különösen vonzódsz.  Honnan ered ez a szenvedély?
 
Nemrégen örököltem a férjem nagymamájától két kézzel írott receptes könyvet. Erre nagyon vigyázok, már több receptet is kipróbáltam, néhány ezek közül a blogon is szerepel. Még akad jó néhány, amelyeket a jövőben fogok közzé tenni. Van olyan sütemény, amit még együtt sütöttünk. Emlékszem mennyire furcsa volt számára, hogy közbrn állandóan fényképeztünk.
 
Otthon, az én régi családomban édesapám a bátrabb és az ügyesebb a konyhában. Minden Karácsonykor ő sütötte a bejglit. Tőle még nem gyűjtöttem be a recepteket, de nincs is könnyű dolgom, mert általában önállóan főz érzéssel, ránézéssel, receptek nélkül. Ő inkább a régi hagyományos ételeket készíti, az alapanyagokkal és a fűszerekkel való kísérletezés marad itthonra.
 
 
Köszönjük az interjút!
 

A Kávé és Csokoládé blogot itt találjátok.

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Blogger interjú: Borbély Anitával magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Blogger interjú: Borbély Anitával magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg