Blogger interjú: Nagy Zitával

-
gastro bloggerek, 2013.11.15.

Blogger interjú: Nagy Zitával

Nagy Zitával a Zizi kalandjai blog szerzőjével beszélgettünk. A vega blogger receptjeiért a húsevők is rajonganak.


Miért lettél gasztroblogger?


Amikor elindítottam a blogomat, akkor nem gasztroblognak indult. Mindenféle bejegyzés volt rajta, aztán elkezdtem önálló háztartást vezetni, egyre többet főzni, sütni és az ételek receptjeit megosztani. Közben olvastam magyar és külföldi gasztroblogokat és rájöttem, hogy tetszik ez a vonal. Így váltam aztán gasztrobloggerré.

 

Ehhez párosul a szenvedélyes szakácskönyv gyűjtés, egyszerűen nem bírom megállni, hogy ne vegyek még több szakácskönyvet.

 

Vegetáriánus bloggerként melyik irányzatot képviseled?

 

Lakto-ovo vegetáriánus vagyok, vagyis tejterméket és tojást fogyasztok kis mennyiségben. Elég gyakran készítek azonban vegán ételeket is, amelyekben semmilyen állati eredetű alapanyag nincsen, se tojás, se tejtermék.

 

Miért előnyös számodra vegának lenni?

 


Nem szoktam betegeskedni, kevesebb alvásra van szükségem ezek számomra előnyök, ugyanis, amikor ettem húst, akkor többet aludtam és többször voltam beteg is, egyszóval jól érzem magam a bőrömben. Ez az életmód kreativitásra ösztönöz a konyhában, hogy kipróbáljak olyan ételeket is, amelyeket eddig nem készítettem és nem ettem.

 

Milyen különleges alapanyagokat használsz?

 


Ez szubjektív, hogy kinek mi számít különlegesnek, de például nálam a kókuszzsír már olyan napi alapanyag, mint az olívaolaj. Szeretek újdonságokat kipróbálni, mint a quinoa, az amarant vagy a fekete rizs. Szeretek különleges fűszerekkel kísérletezni pl. za’atar, szumák.

 

Torta, palacsinta, muffin sütésnél szívesen próbálok ki számomra új liszteket, mint például a hajdinaliszt, amarantliszt, kókuszliszt vagy gesztenyeliszt. Nagyon megszerettem a chia magot és a különböző szirupokat (juharszirup, rizs szirup, árpa maláta szirup, datolya vagy szilva szirup), amelyek kiváló alternatív édesítőszerek.

 

Bloggerként mire vagy a legbüszkébb?

 


A legbüszkébb a blogomra vagyok. A kisfiam születése előtt a blogot a gyermekemnek tekintettem. A mai napig szívemet-lelkemet beleteszem, időt és energiát fordítok rá, amennyit csak tudok. Még most is a gyermekem, csak most már a kettes számú gyermek.

 Az első pedig a kisfiam, Ádám.

 

Amikor úgy döntöttem, hogy "komolyra veszem a figurát" új ruhába öltöztettem a Zizi kalandjait, hogy könnyen átlátható, formás kis blog legyen, amilyenről álmodtam. Úgy gondolom, sikerült ezt megvalósítanom. És talán még sikeres eredménynek tekinthető, hogy nagyon sok magyar és külföldi barátot is szereztem a bloggerkedés kapcsán.

 

 Zita egyik kedvence: a vegán csípős pirított tofu steak.

 

 

Mennyire más külföldön a vegetáriánus életmódot követni?


Szerintem külföldön "élhetőbb" ez az életmód, legalábbis ezt tapasztaltam azokon a helyeken, ahol jártam. A vendéglátó helyek jobban tisztában vannak azzal, hogy mi a különbség a vegetáriánus és a vegán életmód között.

 

Sokkal több a vegetáriánus, vegán büfé, reggeliző hely vagy étterem. Csak, hogy egy példát említsek: itthon, ha valaki vegetáriánus hamburgert árul, akkor az többnyire kimerül a sajtos vagy grillezett zöldséges verzióban. Külföldön a vega hamburger nagyon sokféle lehet, például készülhet a "fasírt" valamilyen zöldség és zabpehely párosításából vagy lencséből.

 

Remélem errefelé haladunk mi is és egyre elfogadottabb és ismertebb lesz ez az életmód, a vendéglátó helyek pedig jobban fel lesznek készülve a vegetáriánusokra. A blogolást tekintve pedig rengeteg vegetáriánus és vegán blog létezik, amelyek angol nyelvűek, gyönyörűek és a szerzők igazán inspiráló recepteket osztanak meg rajta.

 

Melyik a kedvenc magyarországi éttermed?

 


Van jó pár hely, ahova szívesen megyünk újra és újra. Egyik ilyen a kínai Momotaro Ramen, amely nem kimondottan vegetáriánus hely, viszont a vegetáriánus ramen levesük és gőzgombócuk az egyik legjobb, amit valaha ettünk.

 

Szeretem a Napos Oldal kávézót, ahol nagyon finomak a különböző gabonasaláták, a zöldségkrémmel töltött rántott palacsinta és a cukormentes almás vagy meggyes lepény.

 

Ezenkívül már olyan helyek előtt is fejet hajtok, akiknél a vegetáriánus fogás nem rántott gombában és rántott sajtban merül ki. Öröm látni, ha egy étterem mer kreatív lenni és izgalmas szezonális alapanyagokból készült vegetáriánus fogásokat tesz fel az étlapjára. 

 

Zita másik aktuális kedvence: vegán mandulavajas zabkása.

 

 

Köszönjük az interjút!

 

Zita blogja:

http://www.zizikalandjai.com/

Tetszett a(z) Blogger interjú: Nagy Zitával magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Blogger interjú: Nagy Zitával magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg