Kenessey Alexandra

-
gastro bloggerek, 2011.11.12.

Kenessey Alexandra

Kenessey Alexandrával, a Sydneyben élő, magyar származású gasztroblogerrel beszélgettünk. Nem csak a kenguru hússal ismerkedhetünk meg, hanem a paleo (étrend) rejtelmeivel is


A gasztroblogok választékából nehéz kitűnni. A magyar származású, Sydneyben élő Kenessey Alexandrának azonban több fronton is sikerült. Nem csak a kenguru hússal ismerkedhetünk meg a blogján, hanem a paleo rejtelmeivel is. Sőt első kézből megtudhatjuk, hogyan kell hagyományos süteményeket készíteni egészséges formában.


Miért lettél gasztroblogger?

 

Már volt egy blogom, amelyik az ausztrál életünkről szólt. Kezdetben oda töltöttem fel a receptjeimet, de egy idő után megérett a helyzet arra, hogy külön blogot indítsak nekik.

 


Röviden foglald össze kérlek mi a paleo és mi vezetett erre az útra?

 

A paleo alapvetően egy életmód, ahol nem csak az étrend, de a mozgás és a napfény is hangsúlyt kap. A paleo étrendet követők nem esznek gabonát, tejtermékeket, cukrot, hüvelyeseket és finomított ételeket. Helyettük viszont sok zöldséget, gyümölcsöt, húst, halat és olajos magvakat.
Bár a paleo alapelvek egységesek, részleteiben nagyon sok irányzata van.

 

Hogy engem mi vezetett erre az útra? Már egy ideje az étkezésben kerestem egy-két apró probléma okát, de végül kisfiam tehéntejfehérje allergiája adta meg a végső lökést. Lépésről lépésre vezettem be a paleot a mindennapjainkba.

 

A te példád is bizonyítja, hogy senkinek nem kell lemondani a hagyományos sütikről.
Hogyan kísérletezted ki a hagyományos édességek egészséges változatát?

 

Elég sok paleo süteményt sütöttem mire láttam, hogy az egyes alapanyagok hogyan viselkednek egymással, mit mivel lehet helyettesíteni és milyen eredményt kapok. A rigójancsi például részeiben - más süteményekben - már kész volt, ki volt kísérletezve, épp csak össze kellett állítani. Gyakran hallgatok az intuícióimra, amely eddig bevált.

 


A zselésítő módszered is különleges, erről is mesélnél ?

 

A psillium huskot vagy magyarul utifűmaghéjat először az anyósom által kevert müzli hozzávalói között találtam, rosttartalmánál fogva segíti az emésztést. Később meglepődve találtam rá a nyerskonyha alapanyagai között, ahol természetes sűrítőanyagként szerepelt. Amikor egyszer a keményítőt ki akartam váltani valamivel, egy hirtelen ötlettől vezérelve nyúltam a psillium husk-hoz. Bevált.

 


Mondhatni gazdálkodó életmódot folytatsz mennyiben látod ennek az előnyét?

 

Hiszek abban, hogy azé a jövő, aki tudja, hogyan legyen önfenntartó. Ezt addig kell megtanulni, amíg rosszabb idők nem jönnek, mert ha a gazdaság összeomlik, már nincs elég idő a tanulásra. Erre ott van Kuba példája az olajválság idején.

 

Másfelől, nincs is annál jobb, mint a saját hozzávalókból főzni az ebédet :)

 


A gyerekeiddel együtt tevékenykedsz a konyhában, okoz ez valami nehézséget?

 

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem :) De én nem a nehézségeket látom, hanem a befektetést gyermekeim jövőjébe. Lehet, hogy ma lassabban megy a főzés, viszont mindketten szeretnek a konyhában lenni, a két és fél éves kisfiam ügyesen segít nekem és a 9 hónapos kislányom is szeretne.:) Rengeteget tanulnak, miközben ez nekik játék. Nem mellékesen mindent meg is esznek, még a halat és a salátát is.

 


A bio őrület hazánkba is betört. Ezek az élelmiszerek általában nagyon
drágák. Hogyan szelektáljunk?

 

Figyeljünk arra, hogy mindent akkor vegyünk, amikor szezonja van, és ez a bio termékekre pont az áruk miatt fokozottan érvényes. Azt kevesen tehetik meg, hogy minden élelmiszer bio legyen, de ez nem kell, hogy azt jelentse, semmiből sem veszünk biot. Legalább a citrom legyen az, aminek a héját a süteménybe reszeljük vagy héjastól a teába dobjuk.

 

Ügyeljünk arra is, hogy nem kell bedőlni mindennek, amire azt mondják, bio. Csak azért, mert egy termék bio, nem feltétlenül egészséges. Lehet, hogy tele van bio cukorral.

 

 

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Kenessey Alexandra magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kenessey Alexandra magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg