10 kulcsszó a japán konyhaművészetből

-
gastro érdekesség, 2025.03.11.

10 kulcsszó a japán konyhaművészetből

A japán gasztronómia világszerte elismert precizitásáról, kifinomultságáról és az összetevők iránti mélységes tiszteletről.



A hazánkban immár 15 éve jelenlévő NOBU-birodalom helyi képviselője, a NOBU Budapest most betekintést nyújt a japán konyhaművészet 10 legfontosabb fogalmába Schreiner Gábor, a NOBU executive chef-jének segítségével, amelyeknek köszönhetően jobban érthetjük és élvezhetjük ezt a fajta kulináris világot!

Umami
Az "ötödik íz", amely a sós, édes, savanyú és keserű mellett meghatározza az ételek komplexitását. Az umami jellemző a miso levesben, az algában és a shiitake gombában is. Ez az íz a japán konyha esszenciája, amely mélységet és teltséget ad az ételeknek.

Kaiseki
A japán haute cuisine, amely szezonális alapanyagokra épít és művészien komponált fogásokból áll. Egy igazi kaiseki menü a természet változásait tükrözi, és az étkezés egyfajta rituálévá válik általa. A NOBU konyhája ezt a koncepciót ötvözi a modern nemzetközi hatásokkal.

Sashimi
Friss, nyers hal vagy tenger gyümölcsei, amelyeket gondosan szeletelnek. Az alapanyagok minősége és a szeletelési technika elengedhetetlen. A sashimi az egyik legtisztább formája a tengeri alapanyagok élvezetének, hiszen minden falat a hal természetes ízét hangsúlyozza.

Nigiri
Kézzel formázott sushi, amely egy falatnyi rizzsel és friss hallal vagy tenger gyümölcseivel készül. A sushi mesterek évekig tanulják a tökéletes rizs és hal arányát, valamint a formázás precíz mozdulatait.

Dashi
Az alaplé, amely a japán konyha szíve. Kombu (alga) és katsuobushi (szárított bonito pehely) alapú fűszerezett lé. A dashi mélységet és umamit ad a leveseknek, mártásoknak és pácoknak, a japán konyha egyik legfontosabb összetevője.

Miso
Szójabab erjesztésével készülő paszta, amely levesekben, pácokban és szószokban használatos. A miso fajtájától függően lehet lágy és édes vagy karakteres és sós, így széleskörű felhasználást biztosít a japán konyhában.

Tempura
Ropogósra sütött zöldségek vagy tenger gyümölcsei. A könnyed, légies tempuratésztát jéghideg vízzel és minimális keveréssel készítik, hogy elérjék a tökéletes ropogós állagot.

Yuzu
A japán citrusgyümölcs, amely frissességet és komplex ízt kölcsönöz az ételeknek és koktéloknak. A yuzu héját és levét is előszeretettel használják, hiszen aromája egyedülállóan illatos és fanyar.

Omakase
Az étkezési forma, amikor a vendég teljes mértékben a chefre bízza a menüt. A NOBU Budapestnél is elérhető, egyedi és megismételhetetlen gasztronómiai élményt nyújt. Az omakase étkezés a bizalomról szól, hiszen a séf aznap a legjobb alapanyagokból állítja össze a fogásokat.

New Style Japanese
„A "New Style Japanese cuisine" tulajdonképpen a hivatalos megfogalmazása annak a kulináris élménynek, amelyet Nobu Matsuhisa fedezett fel, és amely főképpen a perui és japán ízvilág együttese.” - mondja Schreiner Gábor, a NOBU Budapest executive chefje. „Ez az innovatív irányzat merészen újítja meg a hagyományos japán fogásokat, egzotikus hozzávalók és modern technikák segítségével.”

A japán gasztronómia nem csupán az ízekről, hanem a filozófiáról és a tradícióról is szól. A NOBU Budapest egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy a vendégek felfedezzék ezt a különleges világot, amely a minőség, az innováció és a tradíció tökéletes egyensúlyára épül.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) 10 kulcsszó a japán konyhaművészetből magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) 10 kulcsszó a japán konyhaművészetből magazin cikk? Írd meg véleményed!

10 kulcsszó a japán konyhaművészetből cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg