Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger
éttermek, 2025.06.06.
A japán gasztronómia világszerte elismert precizitásáról, kifinomultságáról és az összetevők iránti mélységes tiszteletről.
A hazánkban immár 15 éve jelenlévő NOBU-birodalom helyi képviselője, a NOBU Budapest most betekintést nyújt a japán konyhaművészet 10 legfontosabb fogalmába Schreiner Gábor, a NOBU executive chef-jének segítségével, amelyeknek köszönhetően jobban érthetjük és élvezhetjük ezt a fajta kulináris világot!
Umami
Az "ötödik íz", amely a sós, édes, savanyú és keserű mellett meghatározza az ételek komplexitását. Az umami jellemző a miso levesben, az algában és a shiitake gombában is. Ez az íz a japán konyha esszenciája, amely mélységet és teltséget ad az ételeknek.
Kaiseki
A japán haute cuisine, amely szezonális alapanyagokra épít és művészien komponált fogásokból áll. Egy igazi kaiseki menü a természet változásait tükrözi, és az étkezés egyfajta rituálévá válik általa. A NOBU konyhája ezt a koncepciót ötvözi a modern nemzetközi hatásokkal.
Sashimi
Friss, nyers hal vagy tenger gyümölcsei, amelyeket gondosan szeletelnek. Az alapanyagok minősége és a szeletelési technika elengedhetetlen. A sashimi az egyik legtisztább formája a tengeri alapanyagok élvezetének, hiszen minden falat a hal természetes ízét hangsúlyozza.
Nigiri
Kézzel formázott sushi, amely egy falatnyi rizzsel és friss hallal vagy tenger gyümölcseivel készül. A sushi mesterek évekig tanulják a tökéletes rizs és hal arányát, valamint a formázás precíz mozdulatait.
Dashi
Az alaplé, amely a japán konyha szíve. Kombu (alga) és katsuobushi (szárított bonito pehely) alapú fűszerezett lé. A dashi mélységet és umamit ad a leveseknek, mártásoknak és pácoknak, a japán konyha egyik legfontosabb összetevője.
Miso
Szójabab erjesztésével készülő paszta, amely levesekben, pácokban és szószokban használatos. A miso fajtájától függően lehet lágy és édes vagy karakteres és sós, így széleskörű felhasználást biztosít a japán konyhában.
Tempura
Ropogósra sütött zöldségek vagy tenger gyümölcsei. A könnyed, légies tempuratésztát jéghideg vízzel és minimális keveréssel készítik, hogy elérjék a tökéletes ropogós állagot.
Yuzu
A japán citrusgyümölcs, amely frissességet és komplex ízt kölcsönöz az ételeknek és koktéloknak. A yuzu héját és levét is előszeretettel használják, hiszen aromája egyedülállóan illatos és fanyar.
Omakase
Az étkezési forma, amikor a vendég teljes mértékben a chefre bízza a menüt. A NOBU Budapestnél is elérhető, egyedi és megismételhetetlen gasztronómiai élményt nyújt. Az omakase étkezés a bizalomról szól, hiszen a séf aznap a legjobb alapanyagokból állítja össze a fogásokat.
New Style Japanese
„A "New Style Japanese cuisine" tulajdonképpen a hivatalos megfogalmazása annak a kulináris élménynek, amelyet Nobu Matsuhisa fedezett fel, és amely főképpen a perui és japán ízvilág együttese.” - mondja Schreiner Gábor, a NOBU Budapest executive chefje. „Ez az innovatív irányzat merészen újítja meg a hagyományos japán fogásokat, egzotikus hozzávalók és modern technikák segítségével.”
A japán gasztronómia nem csupán az ízekről, hanem a filozófiáról és a tradícióról is szól. A NOBU Budapest egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy a vendégek felfedezzék ezt a különleges világot, amely a minőség, az innováció és a tradíció tökéletes egyensúlyára épül.
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger
éttermek, 2025.06.06.
Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás
év fagylaltja, 2025.05.31.
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Balaton Fagyija 2025.
Balaton, 2025.05.20.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger
2025.06.06.