3 őszi recept édesburgonyával

-
gastro érdekesség, 2021.09.19.

3 őszi recept édesburgonyával

Az édesburgonya vagy másnéven batáta nemcsak narancssárga színe, hanem édes-fűszeres íze miatt is tökéletesen beleillik az őszi étkezésekbe. Sok vitamint és tápanyagot tartalmaz, mindemellett pedig számos különböző elkészítési módja ismert.


Az őszi időszakban érdemes olyan zöldséget és gyümölcsöket összeválogatnunk az étrendünkbe, amelyek egyrészt most szezonálisak, másrészt megfelelő mennyiségű tápanyagot tartalmaznak, hogy ezzel is támogatni tudjuk az immunrendszerünk megfelelő működését. Szeptembertől kezdve a nyári gyümölcsök és zöldségek helyett gondolkodjunk más finomságokban, például sütőtökben, körtében vagy éppen édesburgonyában.

Miért érdemes édesburgonyát enni?

A batáta számos értékes tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Magas a B, C E-vitamintartalma, ezenkívül található még benne kálium, vas, foszfor, réz és szelén is. Alacsony a zsír és koleszterintartalma, és bár édes ízű, cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.

Hogy lássuk, mennyire egyszerűen elkészíthető, változatos ételek készülhetnek a batátából, jöjjön most három különböző recept, amelyben egy közös pont lesz: az édesburgonya.

Édesburgonya krémleves

A hűvös őszi idő egyik nagy előnye, hogy végre visszatérhetnek a melengető levesek az étkezésekbe. A nyári forróságban sokkal kevésbé kívánunk meleg ételt, de a hidegebb idő kifejezetten megköveteli a gőzölgő, belülről is melegítő leveseket.

  1. A vöröshagymát és fokhagymát kevés olajon pirítsuk meg.
  2. A megpucolt, alaposan megmosott és felkockázott batátát szintén a lábosba tesszük és puhára főzzük, sózzuk, borsozzuk. A pikáns ízt kedvelők tehetnek bele chilit is. 
  3. Összeturmixoljuk, amíg megfelelő állagú nem lesz.
  4. Egy kevés tejszínnel összefőzhetjük újra, de önmagában is tökéletes.
  5. +1 tipp: A víz helyett felönthetjük alaplével is.

Töltött édesburgonya

A batáta főételként is tökéletesen megállja a helyét. Az íze jól harmonizál húsfélékkel és más zöldségekkel is. 

  1. Először a megmosott és megpucolt egész édeskrumplit a sütőben puhára sütjük.
  2. Közben elkészítjük a tölteléket: a csíkokra vágott csirkemellet olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, paprikát, reszelt fokhagymát és ízlés szerint fűszerezzük és lepirítjuk.
  3. Amikor a batáta megsült, kettévágjuk, a közepét kiszedjük és beletöltjük a csirkés tölteléket.
  4. Sajtot reszelünk a tetejére és visszatesszük 5 percre a sütőbe.  

Édesburgonya brownie

A batáta édes íze miatt sütemények elkészítése során is használhatjuk. Ezzel a hozzávalóval nemcsak egészséges desszertet kapunk, hanem olyan finomságot, amit könnyedén beépíthetünk a gluténmentes, és vegán étrendbe is.

  1. A megmosott édeskrumpli szeleteket a sütőben puhára sütjük.
  2. Ezután szedjük csak le a héját róla, majd pedig összeturmixoljuk.
  3. Édesítőt adunk hozzá, egy kevés kakaót, hogy jó színe legyen, majd vaníliával ízesítjük.
  4. A masszához zabpehely lisztet keverünk, összedolgozzuk, majd az egészet készre sütjük.
  5. A végeredmény egy nagyon egészséges, lágy, szinte krémes sütemény, mely jól illik a délutáni kávéhoz.

Guba Márti

Tetszett a(z) 3 őszi recept édesburgonyával magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) 3 őszi recept édesburgonyával magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg