Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Az izgalmas édesség, amelyet ezerféleképpen tudunk ízesíteni, dekorálni, méretezni.
A rétes a világ egyik legelterjedtebb és régebbi desszertje, amelynek még hagyományai is vannak, mikor, hol és milyen formában fogyasztják gyakran. A különlegessége, hogy ezt nem csak édesen, de sós formában is elkészíthetjük, és azoknak is hatalmas sikere van elég széles körben.
A rétes egy olyan harmadik fogásként helytálló édesség vagy sósság, amelyet itthon hazánkban is előszeretettel készítik és fogyasztják. Jellegzetességei közé tartoznak hajszál vékony tészta rétegei, melyek között helyet foglal a vastag töltelék. A hagyományos töltelékek rendkívül sokszínűek, hiszen az egyszerűbb, édes almás-diós, szilvás, mákos-meggyes, túrós és meggyes mellett helyet kapnak a sósak is, melyek lehetnek például mákos-tökösek vagy éppen borsozott-káposztás. Főleg az őszi időben terjedtek el Magyarországon, de a karácsonyi menüben is megtalálható sok magyar család asztalán. Melegen fogyasztva ajánlott, de hidegen is élvezhető.
A rétes történelme egészen a 16. századig nyúlik vissza, viszont ekkor még csak az kezdetleges formában készítették előszeretettel. Elődjét úgy sütötték, hogy tíz-tizenkettő vékony rétegű tésztát egymásra helyeztek, majd miután elkészült, porcukorral szórták meg. Ez még töltelék nélkül volt tálalva, ezt követte csak a töltött változata a 17. században. Csak 1696-ban találtak rá az első írásos változatra a Bécsi Városi Könyvtárban, ahol említik a töltött rétes receptjét.
A neve németül Strudel, és ezen a néven terjedt el – néhol kicsit saját nyelvezetükre formálva – más nyelveken is. Ilyen például Csehországban a trúdl vagy Horvátországban a trudla. Ám azt még ma sem tudják, milyen eredetűnek könyvelhető el a rétes, hiszen habár Bécsben találták az első írásos bizonyítékot, a török térségben a hozzá hasonló édességek már sokkal régebb óta jelen vannak. Ezen kívül Magyarország is harcol az eredendőségért, mivel nálunk is nagy hagyománya van, és reménykedünk, hogy a rétes történelme igazából tőlünk indult.
Más országok is mintát vettek a rétesről és fordítva, hiszen számtalan formában található hasonlóan több vékony rétegződésű, tésztás édesség. A legelső, amely talán a legtöbb embernek eszébe jut, az a török/arab baklava. A baklava esetében a töltelék dióféléket, pisztáciát, édes szirupokat és extra édes mézet jelent, úgyhogy ezt csak az igazán édesszájúak szeretik, hiszen árad belőle a sok cukor.
A szintén török eredetű burek egyformán leveles tésztából készül, habár az inkább sós töltelékkel rendelkezik, mint például sós túróval és hússal.
Kétféleképpen lehet elkészíteni a tökéletes rétest, így bármelyik módban sül ki, biztosan ízleni fog mindenkinek! Az egyik ilyen a ropogósra sült, könnyed rétes, a társa ezzel szemben pedig zsírosabb, vastagabb tésztájú és puhább, amelyet a tejföl is segít elérni a tésztában. Mivel érkezik a téli, karácsonyi időszak, tökéletes fogás lehet egynek a rétes is, érdemes sütni minél többféle ízben, így biztosan mindenki talál magának megfelelő ízvilágút!
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.