A zab - A legegészségesebb gabona

-
gastro érdekesség, 2021.09.10.

A zab - A legegészségesebb gabona

Napjainkban a zabot, sok más növényi eredetű gabonával együtt egyre sűrűbben felhasználnak különböző receptekhez. Nem csupán a reggeliként fogyasztott müzlikben és granolákban, de süteményekben is megtalálható, mindemellett húsételek receptjeihez is hozzáadhatjuk.


Az egyik legegészségesebb, teljes kiőrlésű gabonaféle, de minek köszönheti az egyre növekvő népszerűségét? Mi olyan egészséges a zabban, és milyen régre nyúlik vissza a zab termesztésének a története? Most kiderül az alábbiakban!

Mi is az a zab?

A zab egy teljes kiőrlésű gabonaféle, melynek közel ötven fajtája van, ebből Magyarországon őshonos majdnem húsz. Ám ezek közül a legtöbb takarmánynövénynek van termesztve. Kiegyensúlyozott tápanyag összetételének köszönhetően az emberi fogyasztásra alkalmas zab típusok elterjedtek már az emberek körében is, mert nagyon egészséges. Ásványianyag, B-vitamin és szénhidrát forrás lehet, sőt még a többi gabona közül a legmagasabb fehérje és zsírtartalom is megtalálható benne. Elsődleges génállománya feltehetőleg Ázsiából származik, és csak később jutott el Európába. Legnépszerűbb, emberi fogyasztásra alkalmas fajtája az Avena Sativa.

A zab pozitív hatásai

  • Nagyon sokan használnak mindenféle ételhez zabot, de a leggyakoribb még mindig a zabkása és zabpehely fogyasztása reggelire, ami következtében valami könnyedet, egészségeset viszünk be a szervezetünkbe, így tökéletes napindító. 
  • Magas rosttartalma miatt elősegíti a gyorsabb anyagcserét. A legtöbb diétába beleillik emiatt, sőt sportolók is előszeretettel fogyasztják magas ásványianyag forrásként. 
  • A koleszterinszint növekedésében is akadályozó szerepe van, illetve megköti a savakat a gyomorban.
  • Gyógyító hatással rendelkezik azok számára, akik gyomor- vagy májgyulladásban szenvednek. 
  • A bőr és hajápolásra is alkalmazható, ugyanis akár szépségápolási termékek is előállíthatóak zabból, de még házilag is egyszerűen elkészíthetőek a zabpakolások. 

A zab felhasználása

Elsősorban zabpehely vagy zabkása formájában fogyasztjuk, ezeknek van már előre előkészített fajtája is, amelyet bármely szupermarketben meg lehet vásárolni. Ám emellett natúr zab is megtalálható bizonyos élelmiszerüzletekben, amelyből mi is elkészíthetjük saját ízlésünknek megfelelően ezeket, sőt manapság egyre több étel receptje feldobható zab hozzáadásával. Nem csupán édes, de sós fogásokban is tökéletesen harmonizál a többi összetevővel. Édességekben, mint például muffinban, süteményekben is megállja a helyét, de népszerű étel a zabpelyhes bundában sült csirkemell is. 

Almapürés zabkása

  • 100 g zab
  • 175 ml növényitej (főleg zabtej)
  • 1 tk őrölt vanília 
  • 1 cs só
  • 2 ek méz
  • 2 ek mandulapép
  • 4 ek almapüré

A zabot leőröljük, utána a tejet felforraljuk, amelyhez lassacskán hozzáadagoljuk a zabot. Ezután mehet bele a vanília és a só. 5 percig főzzük folyamatos keveréssel. Majd a méz és a mandulapép következik. A kása elkészültével poharakba tesszük, tetejét díszíthetjük az almapürével. Tálalhatjuk ezt követően, amint kihűlt egy kicsit. 

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A zab - A legegészségesebb gabona magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A zab - A legegészségesebb gabona magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg