Egészséges köretek: a teljes kiőrlésű tészta

-
gastro érdekesség, 2022.02.02.

Egészséges köretek: a teljes kiőrlésű tészta

Egy sokak által vitatott kérdés, mennyivel egészségesebb a teljes kiőrlésű tészta a hagyományossal szemben. Valóban érdemesebb azt fogyasztani?


Manapság az egészséges táplálkozásra való odafigyelés egyre több ember háztartását jellemzi. Ezen belül egyre többen próbálnak a főétel köretére is odafigyelni. A magyar gasztronómiának is szerves részét képezik a különböző tésztafélék. A hagyományos variációk helyett sokan teszik le a voksukat a teljes kiőrlésű fajták mellett. Nézzük, milyen különbségek vannak a hagyományos és a teljes kiőrlésű változatok között!

A teljes kiőrlésű tészták

A teljes kiőrlésű tészták azért kapnak egyre nagyobb teret lassan az egész világon a különböző gasztronómiákban, hogy ne a fehér lisztből készült tojásos társát fogyasszák, hanem egy elméletileg sokkal könnyebben emészthető, egészségesebb tésztafajtát. Sajnos a közhiedelemmel ellentétben, ha a kalóriákat vesszük figyelembe, nincs jelentősebb különbség a két típus között. Míg a hagyományos főtt tésztából 300 grammban 474 kalória található, addig a teljes kiőrlésűben ugyanekkora mennyiségben nagyjából 396. Ezekből már kiderül – habár igaz, valamivel katatóbb kevesebb mennyiség elfogyasztásával is, és könnyebben emészthető tésztafajta – nem sok választja el a kettőt egymástól. 

A teljes kiőrlésű tészták pozitívuma

Annak ellenére, hogy a teljes kiőrlésű tészták valóban nem különböznek annyira más típusoktól, van mégis egy jó oldaluk, amely miatt mégis érdemes talán ezt választani. Rost-, és zsírtartalmuk magasabb, ez segít az emésztésben. A teljes kiőrlés azt jelenti, hogy a gabona egészét megőrölik – a csírát és a maghéjat is – így érik el, hogy megmaradjon a szem ásványianyagok és a vitaminok állománya is benne. Magnézium, vas és cink is előfordul benne, amelyet az egyszerűbb változata nem tartalmaz.

Recept ötlet a teljes kiőrlésű tésztákkal

Érdemes kipróbálni legalább egyszer, hátha megtetszik számunkra a teljes kiőrlésű tészták ízvilága, hiszen teljesen más ízvilágot kölcsönöz neki, mint általában a teljes kiőrlésű gabonákkal és liszttel készült termékek esetében.

Paradicsomos-fokhagymás teljes kiőrlésű tészta

Egy vegán étrendet követő ember számára is jó választás lehet egy-egy húst nem tartalmazó tésztarecept. Ilyen a paradicsomos-fokhagymás szósszal leöntött teljes kiőrlésű tészta is.

Hozzávalók

  • 25 dkg teljes kiőrlésű tészta
  • csipet só
  • víz

Paradicsomszósz 

  • 400 g paradicsom
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1-1,5 fej vöröshagyma
  • bazsalikom, oregánó, bors, só ízlés szerint
  • 2 ek olivaolaj

Elkészítése

Első lépésként megfőzzük a tésztát a csomagolás leírásának megfelelően figyelve az időre a sós vízben, majd leszűrjük. Ezt követően üvegesre pirítjuk az apróra kockázott hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomot, és fűszerezzük ízlés szerint. Amint összeértek kellőképpen az ízek, találhatjuk is a tésztán. Ízlés és étrend szerint sajttal (akár növényivel) tálaljuk.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Egészséges köretek: a teljes kiőrlésű tészta magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Egészséges köretek: a teljes kiőrlésű tészta magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg