Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Egy sokak által vitatott kérdés, mennyivel egészségesebb a teljes kiőrlésű tészta a hagyományossal szemben. Valóban érdemesebb azt fogyasztani?
Manapság az egészséges táplálkozásra való odafigyelés egyre több ember háztartását jellemzi. Ezen belül egyre többen próbálnak a főétel köretére is odafigyelni. A magyar gasztronómiának is szerves részét képezik a különböző tésztafélék. A hagyományos variációk helyett sokan teszik le a voksukat a teljes kiőrlésű fajták mellett. Nézzük, milyen különbségek vannak a hagyományos és a teljes kiőrlésű változatok között!
A teljes kiőrlésű tészták azért kapnak egyre nagyobb teret lassan az egész világon a különböző gasztronómiákban, hogy ne a fehér lisztből készült tojásos társát fogyasszák, hanem egy elméletileg sokkal könnyebben emészthető, egészségesebb tésztafajtát. Sajnos a közhiedelemmel ellentétben, ha a kalóriákat vesszük figyelembe, nincs jelentősebb különbség a két típus között. Míg a hagyományos főtt tésztából 300 grammban 474 kalória található, addig a teljes kiőrlésűben ugyanekkora mennyiségben nagyjából 396. Ezekből már kiderül – habár igaz, valamivel katatóbb kevesebb mennyiség elfogyasztásával is, és könnyebben emészthető tésztafajta – nem sok választja el a kettőt egymástól.
Annak ellenére, hogy a teljes kiőrlésű tészták valóban nem különböznek annyira más típusoktól, van mégis egy jó oldaluk, amely miatt mégis érdemes talán ezt választani. Rost-, és zsírtartalmuk magasabb, ez segít az emésztésben. A teljes kiőrlés azt jelenti, hogy a gabona egészét megőrölik – a csírát és a maghéjat is – így érik el, hogy megmaradjon a szem ásványianyagok és a vitaminok állománya is benne. Magnézium, vas és cink is előfordul benne, amelyet az egyszerűbb változata nem tartalmaz.
Érdemes kipróbálni legalább egyszer, hátha megtetszik számunkra a teljes kiőrlésű tészták ízvilága, hiszen teljesen más ízvilágot kölcsönöz neki, mint általában a teljes kiőrlésű gabonákkal és liszttel készült termékek esetében.
Egy vegán étrendet követő ember számára is jó választás lehet egy-egy húst nem tartalmazó tésztarecept. Ilyen a paradicsomos-fokhagymás szósszal leöntött teljes kiőrlésű tészta is.
Hozzávalók
Paradicsomszósz
Elkészítése
Első lépésként megfőzzük a tésztát a csomagolás leírásának megfelelően figyelve az időre a sós vízben, majd leszűrjük. Ezt követően üvegesre pirítjuk az apróra kockázott hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomot, és fűszerezzük ízlés szerint. Amint összeértek kellőképpen az ízek, találhatjuk is a tésztán. Ízlés és étrend szerint sajttal (akár növényivel) tálaljuk.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
2025.05.01.