Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Az őszi évszak egyik legjobban várt gyümölcse: a szőlő. De ne csak szüreti fesztiválokon kóstoljuk meg, hanem építsük be a mindennapi étkezéseinkbe is!
A szőlőt latinul vitisnek nevezik, a gyümölcs neve ugyanis a vita, vagyis az élet szóból származik. Az ősz beköszöntével egyre több helyen találkozni ezzel a fürtös gyümölccsel. Nemcsak a különböző szüretek alkalmával, hanem a boltok és zöldségesek polcain is megjelenik. Használjuk ki a szőlőszezont és a boron kívül fogyasszuk a friss, lédús szemeket is, amíg csak lehet.
A szőlő számos jótékony hatással bír, amely elősegíti a szervezet megfelelő működését. Számos vitamin, antioxidáns, ásványi anyag forrása. A fürtön lévő bogyó 80%-a víz, ám energia és szénhidráttartalma mégis kiemelkedő. A termés magas A-, B-, C-, K-vitamin szinttel rendelkezik. Ezenkívül tartalmaz még káliumot, szelént, biotint vasat és folsavat is, ami elősegíti a vérképzést. Ezek az anyagok mind növelik a szervezet védelmi képességét, és hozzájárulnak a szellemi és fizikai erőnlét fenntartásához.
Rendszeres fogyasztása:
A szőlőről a legtöbb embernek rögtön a bor jut eszébe. Ez nem véletlen, hiszen Magyarországon már több mint ezer éve termesztenek szőlőt borkészítés céljából. De nem ez az egyetlen felhasználási formája, ez a fürtös gyümölcs rengeteg lehetőséget rejt magában. Nyers formában is fogyasztható például snackként sajtok mellé. Készíthetünk belőle lekvárt vagy dzsemet is. A szőlőt tehetjük akár gyümölcslevesbe is, vagy különböző sütemények tésztájába, esetleg a tetejére díszítő elemként. Az édeskés bogyók kitűnően illenek friss salátába, szárított formában pedig mazsolaként fogyaszthatjuk a reggeli müzlibe téve.
Fontos tudni, hogy a biológiailag értékes hatóanyagok leginkább a szőlő héjában és a magokban találhatók, így ezeket semmiképpen ne hagyjuk ki az étkezés során.
A kozmetikai világban is számtalan felhasználási formája ismert ennek a különleges gyümölcsnek. A szőlőmagolaj gyakori összetevője mindenféle kencének. A benne található nagy mennyiségű antioxidáns segít csökkenteni a ráncokat és hatékony a sejtregenerációban is. Ápolja és feszesebbé varázsolja a bőrt, valamint védi, fényessé és puhává teszi a hajat is. Nyugtató hatása miatt különböző bőrbetegségek például ekcéma vagy pikkelysömör esetén is alkalmazható.
Csökkenti a fogakon található elszíneződéseket és segít megőrizni azok fehérségét.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.