Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger
éttermek, 2025.06.06.
Az őszi évszak egyik legjobban várt gyümölcse: a szőlő. De ne csak szüreti fesztiválokon kóstoljuk meg, hanem építsük be a mindennapi étkezéseinkbe is!
A szőlőt latinul vitisnek nevezik, a gyümölcs neve ugyanis a vita, vagyis az élet szóból származik. Az ősz beköszöntével egyre több helyen találkozni ezzel a fürtös gyümölccsel. Nemcsak a különböző szüretek alkalmával, hanem a boltok és zöldségesek polcain is megjelenik. Használjuk ki a szőlőszezont és a boron kívül fogyasszuk a friss, lédús szemeket is, amíg csak lehet.
A szőlő számos jótékony hatással bír, amely elősegíti a szervezet megfelelő működését. Számos vitamin, antioxidáns, ásványi anyag forrása. A fürtön lévő bogyó 80%-a víz, ám energia és szénhidráttartalma mégis kiemelkedő. A termés magas A-, B-, C-, K-vitamin szinttel rendelkezik. Ezenkívül tartalmaz még káliumot, szelént, biotint vasat és folsavat is, ami elősegíti a vérképzést. Ezek az anyagok mind növelik a szervezet védelmi képességét, és hozzájárulnak a szellemi és fizikai erőnlét fenntartásához.
Rendszeres fogyasztása:
A szőlőről a legtöbb embernek rögtön a bor jut eszébe. Ez nem véletlen, hiszen Magyarországon már több mint ezer éve termesztenek szőlőt borkészítés céljából. De nem ez az egyetlen felhasználási formája, ez a fürtös gyümölcs rengeteg lehetőséget rejt magában. Nyers formában is fogyasztható például snackként sajtok mellé. Készíthetünk belőle lekvárt vagy dzsemet is. A szőlőt tehetjük akár gyümölcslevesbe is, vagy különböző sütemények tésztájába, esetleg a tetejére díszítő elemként. Az édeskés bogyók kitűnően illenek friss salátába, szárított formában pedig mazsolaként fogyaszthatjuk a reggeli müzlibe téve.
Fontos tudni, hogy a biológiailag értékes hatóanyagok leginkább a szőlő héjában és a magokban találhatók, így ezeket semmiképpen ne hagyjuk ki az étkezés során.
A kozmetikai világban is számtalan felhasználási formája ismert ennek a különleges gyümölcsnek. A szőlőmagolaj gyakori összetevője mindenféle kencének. A benne található nagy mennyiségű antioxidáns segít csökkenteni a ráncokat és hatékony a sejtregenerációban is. Ápolja és feszesebbé varázsolja a bőrt, valamint védi, fényessé és puhává teszi a hajat is. Nyugtató hatása miatt különböző bőrbetegségek például ekcéma vagy pikkelysömör esetén is alkalmazható.
Csökkenti a fogakon található elszíneződéseket és segít megőrizni azok fehérségét.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger
éttermek, 2025.06.06.
Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás
év fagylaltja, 2025.05.31.
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Balaton Fagyija 2025.
Balaton, 2025.05.20.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger
2025.06.06.