Együnk szőlőt minden nap!

-
gastro érdekesség, 2021.09.13.

Együnk szőlőt minden nap!

Az őszi évszak egyik legjobban várt gyümölcse: a szőlő. De ne csak szüreti fesztiválokon kóstoljuk meg, hanem építsük be a mindennapi étkezéseinkbe is!


A szőlőt latinul vitisnek nevezik, a gyümölcs neve ugyanis a vita, vagyis az élet szóból származik. Az ősz beköszöntével egyre több helyen találkozni ezzel a fürtös gyümölccsel. Nemcsak a különböző szüretek alkalmával, hanem a boltok és zöldségesek polcain is megjelenik. Használjuk ki a szőlőszezont és a boron kívül fogyasszuk a friss, lédús szemeket is, amíg csak lehet.

A jótékony szőlő

A szőlő számos jótékony hatással bír, amely elősegíti a szervezet megfelelő működését. Számos vitamin, antioxidáns, ásványi anyag forrása. A fürtön lévő bogyó 80%-a víz, ám energia és szénhidráttartalma mégis kiemelkedő. A termés magas A-, B-, C-, K-vitamin szinttel rendelkezik. Ezenkívül tartalmaz még káliumot, szelént, biotint vasat és folsavat is, ami elősegíti a vérképzést. Ezek az anyagok mind növelik a szervezet védelmi képességét, és hozzájárulnak a szellemi és fizikai erőnlét fenntartásához.

Rendszeres fogyasztása: 

  • segít megőrzi az erek rugalmasságát
  • csökkenti a vérnyomást
  • véd a szívinfarktustól
  • gátolja a gyulladás folyamatában résztvevő anyagok képződését
  • segít mérsékelni az allergiás reakció okozta tüneteket
  • magas vastartalma miatt csökkenti a fáradtság tüneteit, stresszoldóként is működik
  • serkenti az agyműködést (a jól bevált szőlőcukor)
  • enyhíti a fejfájást, a migrénes tüneteket
  • segít a szem egészséges működésében
  • védi az immunrendszert

Szőlő a konyhában

A szőlőről a legtöbb embernek rögtön a bor jut eszébe. Ez nem véletlen, hiszen Magyarországon már több mint ezer éve termesztenek szőlőt borkészítés céljából. De nem ez az egyetlen felhasználási formája, ez a fürtös gyümölcs rengeteg lehetőséget rejt magában. Nyers formában is fogyasztható például snackként sajtok mellé. Készíthetünk belőle lekvárt vagy dzsemet is. A szőlőt tehetjük akár gyümölcslevesbe is, vagy különböző sütemények tésztájába, esetleg a tetejére díszítő elemként. Az édeskés bogyók kitűnően illenek friss salátába, szárított formában pedig mazsolaként fogyaszthatjuk a reggeli müzlibe téve.

Fontos tudni, hogy a biológiailag értékes hatóanyagok leginkább a szőlő héjában és a magokban találhatók, így ezeket semmiképpen ne hagyjuk ki az étkezés során.

Kívülről is szépít a szőlő

A kozmetikai világban is számtalan felhasználási formája ismert ennek a különleges gyümölcsnek. A szőlőmagolaj gyakori összetevője mindenféle kencének. A benne található nagy mennyiségű antioxidáns segít csökkenteni a ráncokat és hatékony a sejtregenerációban is. Ápolja és feszesebbé varázsolja a bőrt, valamint védi, fényessé és puhává teszi a hajat is. Nyugtató hatása miatt különböző bőrbetegségek például ekcéma vagy pikkelysömör esetén is alkalmazható.

Csökkenti a fogakon található elszíneződéseket és segít megőrizni azok fehérségét.

Guba Márti

Tetszett a(z) Együnk szőlőt minden nap! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Együnk szőlőt minden nap! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg