Együnk szőlőt minden nap!

-
gastro érdekesség, 2021.09.13.

Együnk szőlőt minden nap!

Az őszi évszak egyik legjobban várt gyümölcse: a szőlő. De ne csak szüreti fesztiválokon kóstoljuk meg, hanem építsük be a mindennapi étkezéseinkbe is!


A szőlőt latinul vitisnek nevezik, a gyümölcs neve ugyanis a vita, vagyis az élet szóból származik. Az ősz beköszöntével egyre több helyen találkozni ezzel a fürtös gyümölccsel. Nemcsak a különböző szüretek alkalmával, hanem a boltok és zöldségesek polcain is megjelenik. Használjuk ki a szőlőszezont és a boron kívül fogyasszuk a friss, lédús szemeket is, amíg csak lehet.

A jótékony szőlő

A szőlő számos jótékony hatással bír, amely elősegíti a szervezet megfelelő működését. Számos vitamin, antioxidáns, ásványi anyag forrása. A fürtön lévő bogyó 80%-a víz, ám energia és szénhidráttartalma mégis kiemelkedő. A termés magas A-, B-, C-, K-vitamin szinttel rendelkezik. Ezenkívül tartalmaz még káliumot, szelént, biotint vasat és folsavat is, ami elősegíti a vérképzést. Ezek az anyagok mind növelik a szervezet védelmi képességét, és hozzájárulnak a szellemi és fizikai erőnlét fenntartásához.

Rendszeres fogyasztása: 

  • segít megőrzi az erek rugalmasságát
  • csökkenti a vérnyomást
  • véd a szívinfarktustól
  • gátolja a gyulladás folyamatában résztvevő anyagok képződését
  • segít mérsékelni az allergiás reakció okozta tüneteket
  • magas vastartalma miatt csökkenti a fáradtság tüneteit, stresszoldóként is működik
  • serkenti az agyműködést (a jól bevált szőlőcukor)
  • enyhíti a fejfájást, a migrénes tüneteket
  • segít a szem egészséges működésében
  • védi az immunrendszert

Szőlő a konyhában

A szőlőről a legtöbb embernek rögtön a bor jut eszébe. Ez nem véletlen, hiszen Magyarországon már több mint ezer éve termesztenek szőlőt borkészítés céljából. De nem ez az egyetlen felhasználási formája, ez a fürtös gyümölcs rengeteg lehetőséget rejt magában. Nyers formában is fogyasztható például snackként sajtok mellé. Készíthetünk belőle lekvárt vagy dzsemet is. A szőlőt tehetjük akár gyümölcslevesbe is, vagy különböző sütemények tésztájába, esetleg a tetejére díszítő elemként. Az édeskés bogyók kitűnően illenek friss salátába, szárított formában pedig mazsolaként fogyaszthatjuk a reggeli müzlibe téve.

Fontos tudni, hogy a biológiailag értékes hatóanyagok leginkább a szőlő héjában és a magokban találhatók, így ezeket semmiképpen ne hagyjuk ki az étkezés során.

Kívülről is szépít a szőlő

A kozmetikai világban is számtalan felhasználási formája ismert ennek a különleges gyümölcsnek. A szőlőmagolaj gyakori összetevője mindenféle kencének. A benne található nagy mennyiségű antioxidáns segít csökkenteni a ráncokat és hatékony a sejtregenerációban is. Ápolja és feszesebbé varázsolja a bőrt, valamint védi, fényessé és puhává teszi a hajat is. Nyugtató hatása miatt különböző bőrbetegségek például ekcéma vagy pikkelysömör esetén is alkalmazható.

Csökkenti a fogakon található elszíneződéseket és segít megőrizni azok fehérségét.

Guba Márti

Tetszett a(z) Együnk szőlőt minden nap! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Együnk szőlőt minden nap! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg