Együnk szőlőt minden nap!

-
gastro érdekesség, 2021.09.13.

Együnk szőlőt minden nap!

Az őszi évszak egyik legjobban várt gyümölcse: a szőlő. De ne csak szüreti fesztiválokon kóstoljuk meg, hanem építsük be a mindennapi étkezéseinkbe is!


A szőlőt latinul vitisnek nevezik, a gyümölcs neve ugyanis a vita, vagyis az élet szóból származik. Az ősz beköszöntével egyre több helyen találkozni ezzel a fürtös gyümölccsel. Nemcsak a különböző szüretek alkalmával, hanem a boltok és zöldségesek polcain is megjelenik. Használjuk ki a szőlőszezont és a boron kívül fogyasszuk a friss, lédús szemeket is, amíg csak lehet.

A jótékony szőlő

A szőlő számos jótékony hatással bír, amely elősegíti a szervezet megfelelő működését. Számos vitamin, antioxidáns, ásványi anyag forrása. A fürtön lévő bogyó 80%-a víz, ám energia és szénhidráttartalma mégis kiemelkedő. A termés magas A-, B-, C-, K-vitamin szinttel rendelkezik. Ezenkívül tartalmaz még káliumot, szelént, biotint vasat és folsavat is, ami elősegíti a vérképzést. Ezek az anyagok mind növelik a szervezet védelmi képességét, és hozzájárulnak a szellemi és fizikai erőnlét fenntartásához.

Rendszeres fogyasztása: 

  • segít megőrzi az erek rugalmasságát
  • csökkenti a vérnyomást
  • véd a szívinfarktustól
  • gátolja a gyulladás folyamatában résztvevő anyagok képződését
  • segít mérsékelni az allergiás reakció okozta tüneteket
  • magas vastartalma miatt csökkenti a fáradtság tüneteit, stresszoldóként is működik
  • serkenti az agyműködést (a jól bevált szőlőcukor)
  • enyhíti a fejfájást, a migrénes tüneteket
  • segít a szem egészséges működésében
  • védi az immunrendszert

Szőlő a konyhában

A szőlőről a legtöbb embernek rögtön a bor jut eszébe. Ez nem véletlen, hiszen Magyarországon már több mint ezer éve termesztenek szőlőt borkészítés céljából. De nem ez az egyetlen felhasználási formája, ez a fürtös gyümölcs rengeteg lehetőséget rejt magában. Nyers formában is fogyasztható például snackként sajtok mellé. Készíthetünk belőle lekvárt vagy dzsemet is. A szőlőt tehetjük akár gyümölcslevesbe is, vagy különböző sütemények tésztájába, esetleg a tetejére díszítő elemként. Az édeskés bogyók kitűnően illenek friss salátába, szárított formában pedig mazsolaként fogyaszthatjuk a reggeli müzlibe téve.

Fontos tudni, hogy a biológiailag értékes hatóanyagok leginkább a szőlő héjában és a magokban találhatók, így ezeket semmiképpen ne hagyjuk ki az étkezés során.

Kívülről is szépít a szőlő

A kozmetikai világban is számtalan felhasználási formája ismert ennek a különleges gyümölcsnek. A szőlőmagolaj gyakori összetevője mindenféle kencének. A benne található nagy mennyiségű antioxidáns segít csökkenteni a ráncokat és hatékony a sejtregenerációban is. Ápolja és feszesebbé varázsolja a bőrt, valamint védi, fényessé és puhává teszi a hajat is. Nyugtató hatása miatt különböző bőrbetegségek például ekcéma vagy pikkelysömör esetén is alkalmazható.

Csökkenti a fogakon található elszíneződéseket és segít megőrizni azok fehérségét.

Guba Márti

Tetszett a(z) Együnk szőlőt minden nap! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Együnk szőlőt minden nap! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg