Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.
Az a turista, aki Magyarországra érkezik, egy dolgot biztos beiktatott a terveibe, hogy meg fogja kóstolni a kürtőskalácsot.
„Nekünk, készítőknek óriási a felelősségünk. Rengeteg a rossz minőségű termék, amelyek sokszor a kukákban landolnak. Elborzadva látjuk az elektromos sütőket, a gejl ízeket, a tömény, ehetetlen tésztákat. Óriási a szakadék a kisvárosi bódék, az ablakos büfék, a másolt kalácsosok és a „narancskötényes szeretet” között” – hívta fel a figyelmet Korolovszki Norbert, a Kürtös Legenda alapító tulajdonosa.
Ezért a Kürtős Legenda csapata – akik már 13 éve készítenek kürtöskalácsot – elköteleződött amellett, hogy a legjobb kürtőskalácsot kínálja, amely méltó Budapest hírnevéhez.
Az új íz ötvözi a hagyományt, a világ ízeit és egy kis napsütést
„Budapest kürtőskalácsa idézi a nemzeti színeket: megjelenik benne Magyarország egyik legismertebb védjegye, első számú itala, az Unicum, lesz benne egy kis maracujajégkrém és áfonya is, de ebben a kalácsban a nyár, a tehetség, a kemény munka és a kedvesség is benne van. A hagyományos kürtőskalács, amit nagyanyáink készítettek, teljesen egyszerű kelt tésztából, kézzel készült. Mi is kézzel készítjük, és parázson sütjük a mai napig, ahogy azt annak idején tették. A tekintetben is ragaszkodunk a tradíciókhoz, hogy legalább 6 órán át pihentetjük a tésztát, mielőtt abból kalácsot sütünk. Amikor Erdélyben járunk, sosem hagyjuk ki, hogy kóstoljunk egy kis helyi áfonyát, nálunk ez is elválaszthatatlan a hagyománytól. Ezért is szerettük volna ezt az elemet is megjelentetni Budapest
A Kürtős Legenda nem titkolt célja, hogy ez az édesség újra visszakapja ünnepi mivoltát. „Az egész telünk arról szólt, hogy létrehozzuk ezt a nyári, hűsítő különlegességet. Sikerült találni egy olyan jégkrémet – egy magyar készítőnél –, amellyel tudunk azonosulni, és a mi termékünkkel összepárosítható. Tervezzük, hogy áldást is kérünk majd a kalácsunkra, és a Bazilika melletti helyszínnel is az a célunk, hogy visszaadjuk a tradicionális kürtőskalács utóbbi időben elvesztett méltóságát” – meséli Korolovszki Norbert.
Budapest kürtőskalácsa Bazilikánál nyíló üzletben mutatkozik be elsőként, majd később a Halászbástyánál is kóstolható lesz.
A nyár új budapesti desszertje 2025 szeptember végéig lesz elérhető.
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
2025.05.07.