Északi ízek a Viking Múzeum éttermében

-
gastro érdekesség, 2025.05.03.

Északi ízek a Viking Múzeum éttermében

A Viking Múzeumhoz tartozó Restaurant Eld a skandináv gasztronómia élményét kínálja Stockholm Djurgården szigetén. Az étterem szezonálisan változó menüje a vadételekre és a tenger gyümölcseire épít, olyan fogásokkal, mint az őzgerinc vörösboros szósszal vagy az arktiszi pisztráng Sandefjord-mártással.


Történelem a tányéron: szarvashúsgolyók, mézsör és őzgerinc.

Az étterem a viking világ mindennapjait és hitvilágát megelevenítő Viking Múzeumban található, ahol izgalmas interaktív tárlatok és egy vidámparki élmény is várja az utazókat.

Viking múzeum, Stockholm

Stockholm szívében, a gyönyörű Djurgården szigetén vár rád egy hely, ahol a múlt és a gasztronómia izgalmasan találkozik: a Viking Múzeum, korábbi nevén Vikingaliv. Ha a vikingekről hallasz, talán neked is a szarvas sisakos, vad harcosok jutnak eszedbe, de ez a múzeum épp arra vállalkozik, hogy elválassza a tényeket a fikciótól. Itt valódi betekintést nyerhetsz a viking kor mindennapjaiba, megismerheted hajóikat, hitvilágukat és azt is, hogyan léptek kapcsolatba más népekkel. A múzeum kreatívan használ filmeket, hangokat, eredeti leleteket és lenyűgöző díszleteket, hogy életre keltse ezeket a távoli időket.

Miközben felfedezed a kiállítást, interaktív térképeken követheted a vikingek legendás útvonalait – egészen messzire, Bizáncig és az arab kalifátusokig is eljutottak kereskedelmi vagy éppen portyázó útjaikon. Vitrinekben csodálhatod meg a Svédországban talált viking fegyvereket, ékszereket és használati tárgyakat. Még a híres björköi rúnafelirat másolatát is megnézheted. Érdekes bepillantást nyerhetsz a vikingek temetkezési szokásaiba, étkezési kultúrájába és öltözködésébe is, utóbbit gyönyörűen rekonstruált női viseletek mutatják be. Még egy genetikai sarok is van, ahol megtudhatod, milyen genetikai nyomot hagytak a vikingek a mai európai népességen. Ha szerencséd van, találkozhatsz viking kori öltözetbe bújt idegenvezetőkkel is, akikkel elbeszélgethetsz.

A múzeum egyik fénypontja kétségkívül a „Ragnfrid sagája” elnevezésű interaktív utazás. Képzeld el, hogy beülsz egy kis kocsiba, ami lassan visz végig egy sötét alagúton, miközben egy 10. századi viking család életének fontos pillanatai peregnek előtted. Mindez 11 percnyi tiszta kaland, ahol a hangszóróból hallhatod a narrációt. Életnagyságú és arányosan kicsinyített bábuk, valósághű díszletek elevenítik meg a hosszúházban ülő családot, a tengerre kifutó hajót, egy távoli keleti piac nyüzsgését rabszolgákkal, egy csata izgalmát és végül a hazatérés megható pillanatát. Igazi élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

De miután megteltél a viking kor történeteivel, és talán egy kicsit meg is éheztél a kalandoktól, ott vár rád a múzeum területén a Restaurant Eld. Ez nem csupán egy múzeumi étterem, hanem a skandináv gasztronómia igazi képviselője. Itt a hagyományos északi ízek találkoznak a modern, fenntartható szemlélettel, és higgy nekem, ez egy olyan kombináció, amit kár lenne kihagyni. Az étlap szezonálisan változik, így mindig friss és helyi alapanyagokra épül. Különösen népszerűek a vadételek és a tenger gyümölcsei.

Jelenleg a menü olyan ínycsiklandó fogásokat kínál, mint például a Szarvashúsgolyók burgonyapürével, tejszínes szósszal, vörösáfonyával és savanyított uborkával, vagy az elegáns Őzgerinc vörösboros szósszal, sült burgonyával, paradicsomsalátával és fekete fokhagymás vajjal. A tengeri ételek kedvelői választhatják az Arktiszi pisztrángot főtt burgonyával, Sandefjord-mártással, pisztrángikrával, zöldségekkel és kaporral, vagy egy különleges fogást: Vadkacsamell burgonya-tök terrinnel, füstölt cseresznyével, céklával és fekete fokhagymás vajjal. Vegetáriánus opcióként a Gombás rizottó vajban sült laskagombával és rókagombával, barna sajttal és parmezánnal várja a vendégeket. Olyan finomságok is felbukkanhatnak az étlapon, mint a sütőtökleves rákkal, ami tökéletes a hűvösebb stockholmi napokon.

Az étkezés élményét tovább fokozza a környezet: az étterem ablakaiból csodálatos kilátás nyílik a környező vízpartra, ami igazán nyugtató hátteret ad az ízek élvezetéhez. Ráadásul, ha gyerekekkel érkezel, külön figyelnek rájuk – például színezőkkel is készülnek, hogy lekössék a kicsiket, amíg a felnőttek az ételeket vagy a kilátást élvezik. Az édes befejezésről a desszertek gondoskodnak, mint a különleges sajttorta vagy a klasszikus vaníliás belga gofri tejszínhabbal és eperrel.

Viking sör

Ha pedig valami igazán autentikus viking élményre vágysz, ne hagyd ki a Restaurant Eld mjöd (mézsör) kóstolóit. Itt megismerkedhetsz a vikingek kedvenc italainak gazdag történetével és változatos ízvilágával. Választhatsz egy teljes kóstolót, ahol hatféle mjödöt és egy mölskát (ez egy sör és mjöd keverék) próbálhatsz ki, mellé pedig svéd alapanyagokból készült hidegtál dukál. Ha csak belekóstolnál, van lehetőség egyéni kóstolóra is háromféle mjöd és egy mölska részvételével, információs lappal kiegészítve. Ez a kóstoló tökéletes program, ha érdekel a mjöd, a sör vagy egyszerűen csak a történelem.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Északi ízek a Viking Múzeum éttermében magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Északi ízek a Viking Múzeum éttermében magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg