Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Ahogy odakint az idő egyre jobban lehűl, a egyre kevésbé vágyunk jeges frissítőkre, sokkal inkább olyan italok után nyúlunk, amik kívülről-belülről egyaránt melegítenek.
A forró nyári melegben sokkal jobban vágyunk hűsítő, mintsem forró italokra. Ez az ősz beköszöntével azonban megfordul, sokkal több forró italra legyen szó akár a nap indító kávéról vagy egy esti nyugtató teáról. Meleg innivalók terén ezen a két frissítőn túl is van élet és nem is akármilyen.
A következő italokat készíthetjük hagyományos tejjel, vagy használhatunk valamilyen növényi alternatívát. Ízesíthetjük cukorral vagy egyéb édesítőszerekkel. Extra aroma érdekében ízlés szerint tehetünk a tejes alapúakhoz fahéjat, vaníliát, szerecsendiót, alkoholos változatokhoz pedig citromot, mézet, gyömbért is.
Klasszikus őszi-téli ital, ami bárkinek jól eshet, kortól teljesen függetlenül. A tej alapú ital készülhet kakaó hozzáadásával, de ha még intenzívebb ízt szeretnénk elérni, akkor tegyünk bele vízgőz felett megolvasztott csokoládé masszát és ízesítsük ízlés szerint.
Esti de akár reggeli innivalónak is tökéletes, hiszen nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető. A cukrot egy lábasban felolvasztjuk. Ha ez kész, hozzáöntjük a tejet és tovább kevergetjük, amíg a karamella el nem olvad benne teljesen.
Hasonlóan gyorsan elkészül, mint a karamellás változat. A felmelegített tejhez hozzáteszünk egy kis mézet és addig keverjük, amíg el nem olvad benne teljesen. A mézes tej nemcsak finom, hanem enyhe nyugtató hatása is van.
Tökéletes alternatíva lehet kávé helyett, hiszen ez az egészséges ital energiát biztosít a szervezet számára. Az elkever matcha port öntsük fel forró vízzel, ízlés szerint édesítsük, majd a felmelegített, felhabosított tejet keverjük az édes matchához.
A chai latte egy nagyon különleges ital, ami sorolható a kávé és a teák kategóriájába is. A felforralt vízhez hozzáadjuk ízlés szerint az alábbi fűszereket: fahéj, kardamom, szerecsendió, gyömbér, ánizs és valamilyen édesítő. Ezután öntsük hozzá a tejet is. A keverékbe tesszük a fekete teát, hagyjuk állni néhány percig és már kész is.
A forraltbor klasszikus téli vásárokban kapható ital, ugyanakkor egy hűvös estén otthon is ugyanolyan jól eshet. A narancsot, citromot több helyen bevágjuk és feltesszük vízben főni. Miután elkészült, a vörösbort is egy lábasba tesszük és a puhára főtt citrusok levét hozzáadjuk. Mézzel, fahéjjal, fűszerekkel ízesítjük és jól összemelegítjük.
Attól függően, hogy milyen italra vágyunk, válogassuk hozzá a gyümölcsöket. Lehet alma narancs vagy akár szőlő is. Vizet forralunk és a kiválasztott puncs szerint beletesszük a hozzá illő gyümölcslevet és a fűszereket. Kerülhet bele a felkockázott gyümölcshúsból is. Narancshoz rumot és fehérbort öntünk, almás verzióhoz tehetünk pálinkát, szőlős puncsot pedig felönthetjük vörösborral.
Téli estékre kitűnő ital, ha valami igazán finomra vágyunk. Fekete teát készítünk, majd ahhoz rumot vagy whisky-t adunk. Cukrot és fűszereket teszünk bele. A pohár szélét citromba, majd cukorba mártjuk. Felmelegítjük az italt, ezután óvatosan beleöntjük a poharakba, vigyázva, hogy a szélén lévő máz megmaradjon.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Őszi kávékülönlegességek, amik feldobják a munkanapot
2024.10.18.