Granola

-
gastro érdekesség, 2021.10.08.

Granola

Sokan úgy tartják, a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Éppen ezért nem mindegy, hogy mit választunk napindító ételnek, hiszen amellett, hogy finomnak kellően táplálónak is kell lennie.


Egy megfelelően kiválasztott reggeli meghatározhatja az egész napunkat. Fontos, hogy a nap első étkezése tápláló és gazdag legyen, hogy ne érezzük magunkat egy órával evés után máris éhesnek. A garnola tökéletes választás reggelire, hiszen egészséges, laktató és kedvünk szerint variálhatjuk. Fogyaszthatjuk tejjel, joghurttal, szezonális gyümölcsökkel, ősszel például szőlővel, almával, körtével, szilvával vagy éppen fügével.

Granola, mint újdonság?

Ha röviden kellene válaszolni arra kérdésre, hogy mi is a garnola pontosan, azt felelhetnénk, hogy sült müzli extrákkal kiegészítve. Ennél persze kicsit összetettebb a helyzet. Valójában csak itthon számít a granola viszonylag újdonságnak, a világ számos pontján már hosszú évtizedek óta népszerű étel, amit nemcsak reggelire, hanem desszertnek vagy akár nassolni valóként is gyakran fogyasztanak.

A garnola története

A granola kacskaringós története először Dr. Sylvester Graham tiszteletessel kezdődött, aki úgy gondolta, hogy az egészségesebb étkezés a szellemre is jótékony hatással van. Az ő nevéhez fűződik a graham liszt feltalálása. Ebből a kissé barnás anyagból keksz készült, és ez a keksz képezte az alapját annak a reggeli ételnek, ami Dr. James C. Jackson kísérletei alapján jött létre. Ő is úgy tartotta, hogy az egészséges táplálkozás nagyban hozzájárul a betegségek visszaszorításához. 1863-ban alkotta meg a keksztöredékből a granulát. Ezután Dr. John Harvey Kellogg tovább kísérletezett a különböző gabonákkal, amiknek az eredményeképp megszületett az általa garnolának nevezett keverék.

A hatvanas évekig a garnola nem volt kifejezetten népszerű fogás, ám ekkortájt rájöttek, hogy a hagyományos reggelizőpelyhek sok hozzáadott cukrot tartalmaznak. Az egészséges életmódot követők ekkor nyúltak ismét a granola után.

Hogyan készül a granola?

A granola alapját különböző gabonák képzik, amelyek hozzáadott aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, egészséges édesítőkkel, esetleg fűszerekkel, például fahéjjal egészülnek ki. A legtöbb esetben zabpehelyhez kevernek hozzá mogyorót, diót, mandulát, kesudiót, pisztáciát. A gyümölcsök választéka is igen széles, barack, datolya, szilva, mazsola, áfonya vagy akár mangó is megtalálható a keverékben fajtától függően. Édesítőként juhar vagy agave szirupot, esetenként mézet is szoktak alkalmazni.

Granola készítés otthon is

Ma már a boltok polcain sokféle granola közül válogathatunk. Ha azonban szeretnénk inkább otthon elkészíteni, könnyedén a saját ízlésünkre formálhatjuk. Egy tálban keverjünk össze zabpelyhet különböző olajos magvakkal, tegyünk hozzá valamilyen alternatív édesítőszert, némi aszalt gyümölcsöt, esetleg puffasztott rizst. A jobb szín érdekében adhatunk hozzá fahéjat vagy cukrozatlan kakaóport is. Ezután egy sütőpapírral kibélelt tepsire öntsük a kissé darabokba összeállt keveréket sütőben majd pirítsuk meg.

Guba Márti

Tetszett a(z) Granola magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Granola magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg