Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Sokan úgy tartják, a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Éppen ezért nem mindegy, hogy mit választunk napindító ételnek, hiszen amellett, hogy finomnak kellően táplálónak is kell lennie.
Egy megfelelően kiválasztott reggeli meghatározhatja az egész napunkat. Fontos, hogy a nap első étkezése tápláló és gazdag legyen, hogy ne érezzük magunkat egy órával evés után máris éhesnek. A garnola tökéletes választás reggelire, hiszen egészséges, laktató és kedvünk szerint variálhatjuk. Fogyaszthatjuk tejjel, joghurttal, szezonális gyümölcsökkel, ősszel például szőlővel, almával, körtével, szilvával vagy éppen fügével.
Ha röviden kellene válaszolni arra kérdésre, hogy mi is a garnola pontosan, azt felelhetnénk, hogy sült müzli extrákkal kiegészítve. Ennél persze kicsit összetettebb a helyzet. Valójában csak itthon számít a granola viszonylag újdonságnak, a világ számos pontján már hosszú évtizedek óta népszerű étel, amit nemcsak reggelire, hanem desszertnek vagy akár nassolni valóként is gyakran fogyasztanak.
A granola kacskaringós története először Dr. Sylvester Graham tiszteletessel kezdődött, aki úgy gondolta, hogy az egészségesebb étkezés a szellemre is jótékony hatással van. Az ő nevéhez fűződik a graham liszt feltalálása. Ebből a kissé barnás anyagból keksz készült, és ez a keksz képezte az alapját annak a reggeli ételnek, ami Dr. James C. Jackson kísérletei alapján jött létre. Ő is úgy tartotta, hogy az egészséges táplálkozás nagyban hozzájárul a betegségek visszaszorításához. 1863-ban alkotta meg a keksztöredékből a granulát. Ezután Dr. John Harvey Kellogg tovább kísérletezett a különböző gabonákkal, amiknek az eredményeképp megszületett az általa garnolának nevezett keverék.
A hatvanas évekig a garnola nem volt kifejezetten népszerű fogás, ám ekkortájt rájöttek, hogy a hagyományos reggelizőpelyhek sok hozzáadott cukrot tartalmaznak. Az egészséges életmódot követők ekkor nyúltak ismét a granola után.
A granola alapját különböző gabonák képzik, amelyek hozzáadott aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, egészséges édesítőkkel, esetleg fűszerekkel, például fahéjjal egészülnek ki. A legtöbb esetben zabpehelyhez kevernek hozzá mogyorót, diót, mandulát, kesudiót, pisztáciát. A gyümölcsök választéka is igen széles, barack, datolya, szilva, mazsola, áfonya vagy akár mangó is megtalálható a keverékben fajtától függően. Édesítőként juhar vagy agave szirupot, esetenként mézet is szoktak alkalmazni.
Ma már a boltok polcain sokféle granola közül válogathatunk. Ha azonban szeretnénk inkább otthon elkészíteni, könnyedén a saját ízlésünkre formálhatjuk. Egy tálban keverjünk össze zabpelyhet különböző olajos magvakkal, tegyünk hozzá valamilyen alternatív édesítőszert, némi aszalt gyümölcsöt, esetleg puffasztott rizst. A jobb szín érdekében adhatunk hozzá fahéjat vagy cukrozatlan kakaóport is. Ezután egy sütőpapírral kibélelt tepsire öntsük a kissé darabokba összeállt keveréket sütőben majd pirítsuk meg.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.