Itt a gesztenyeszezon!

-
gastro érdekesség, 2021.09.26.

Itt a gesztenyeszezon!

Az őszi időszak sok színes és finom zöldséggel, gyümölccsel örvendeztet meg minket. A sütőtök, a szőlő és a füge mellett itt az ideje újra rászokni a gesztenyére is!


A piacokon, főtereken és vásárokon szálló összetéveszthetetlen illat is arra csábít minket, hogy együnk minél többször sültgesztenyét. Ez nem baj, sőt, hiszen finom füstös illata és kellemes íze mellett számos jótékony hatása is van, amelyek mind segítik a szervezet megfelelő működését.

Érdekességek a gesztenyéről

A gesztenye a zárvatermők törzsén belül a bükkfafélék (Fagaceae) családjába tartozik. Fontos, hogy a gesztenye vagy szelídgesztenye néven is emlegetett növény melyet megeszünk, nem összekeverendő a vadgesztenye néven ismert fajjal, ami szintén ősszel hullajtja le termését.

Az emberi fogyasztásra alkalmas növény, melyet a gyümölcsökhöz sorolunk, több fajjal is rendelkezik, amelyek Amerikától Ázsiáig mindenhol elterjedtek, Európán belül azonban csak egyetlen egy típussal, a szelídgesztenyével találkozhatunk.

Azt, hogy a gesztenye milyen régóta ismert faj, az is bizonyítja, hogy a fennmaradó bizonyítékok szerint Theophrasztosz, görög filozófus már időszámításunk előtti negyedik században is említette ezt a különös növényt.

Miért együnk sok gesztenyét?

A gesztenye számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek mind elősegítik a szervezet megfelelő működését és növelik az immunrendszer természetes védekezőképességét. Ez a gyümölcs tele van antioxidánssal, sok B és C-vitamint, valamint többek között nátriumot, kalciumot, káliumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz. Ezenfelül magas a rosttartalma is, ami azért jó, mert egyrészt elősegíti az emésztést, másrészt pedig szerepet játszik a túlzott inzulintermelés visszaszorításában.

A népi gyógyászat a konyhán kívül is előszeretettel alkalmazza a gesztenyét, hasmenés, görcsoldás, hurutos valamit légzőszervi betegségek okozta tünetek enyhítésére. Nemcsak magát a termést javasolják a gyógyítás során, hanem a belőle készült méz alkalmazása is segíthet.

Gesztenye a gasztronómiában

A gesztenyét leggyakrabban magában, sült formában ropogtatjuk és nem is gondolnánk mennyi mindenre fel lehet még használni az ételkészítés során. Pedig bizony nem a vásárokban kapható nassolni való az egyetlen fogyasztási formája. Sütve vagy főzve, különböző ételekbe töltve is jól megállja a helyét. Húsételekhez, pulykához, sertéshez, csirkéhez is kitűnően illik, de sütemények ízesítésére is alkalmas. Sőt, a gesztenyéből készült liszt, kenyér alapjául is szolgálhat. Készülhet belőle tejszínes krémleves magában, sütőtökkel kiegészítve viszont igazi őszi fogás. Vegetáriánusok számára helyettesítheti a hamburgerben lévő húspogácsát is egy kis gombával és fűszerekkel összegyúrva. Köretként is tálalhatjuk, vagy ha valami könnyedebbre vágyunk, salátába is tehetjük almával kiegészítve. Ha pedig desszertben gondolkodunk, megtölthetjük vele a különböző süteménytésztákat vagy elkészíthetjük a sokak által ismert és szeretett a gesztenyepürét is.

Guba Márti

Tetszett a(z) Itt a gesztenyeszezon! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Itt a gesztenyeszezon! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg