Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Az őszi időszak sok színes és finom zöldséggel, gyümölccsel örvendeztet meg minket. A sütőtök, a szőlő és a füge mellett itt az ideje újra rászokni a gesztenyére is!
A piacokon, főtereken és vásárokon szálló összetéveszthetetlen illat is arra csábít minket, hogy együnk minél többször sültgesztenyét. Ez nem baj, sőt, hiszen finom füstös illata és kellemes íze mellett számos jótékony hatása is van, amelyek mind segítik a szervezet megfelelő működését.
A gesztenye a zárvatermők törzsén belül a bükkfafélék (Fagaceae) családjába tartozik. Fontos, hogy a gesztenye vagy szelídgesztenye néven is emlegetett növény melyet megeszünk, nem összekeverendő a vadgesztenye néven ismert fajjal, ami szintén ősszel hullajtja le termését.
Az emberi fogyasztásra alkalmas növény, melyet a gyümölcsökhöz sorolunk, több fajjal is rendelkezik, amelyek Amerikától Ázsiáig mindenhol elterjedtek, Európán belül azonban csak egyetlen egy típussal, a szelídgesztenyével találkozhatunk.
Azt, hogy a gesztenye milyen régóta ismert faj, az is bizonyítja, hogy a fennmaradó bizonyítékok szerint Theophrasztosz, görög filozófus már időszámításunk előtti negyedik században is említette ezt a különös növényt.
A gesztenye számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek mind elősegítik a szervezet megfelelő működését és növelik az immunrendszer természetes védekezőképességét. Ez a gyümölcs tele van antioxidánssal, sok B és C-vitamint, valamint többek között nátriumot, kalciumot, káliumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz. Ezenfelül magas a rosttartalma is, ami azért jó, mert egyrészt elősegíti az emésztést, másrészt pedig szerepet játszik a túlzott inzulintermelés visszaszorításában.
A népi gyógyászat a konyhán kívül is előszeretettel alkalmazza a gesztenyét, hasmenés, görcsoldás, hurutos valamit légzőszervi betegségek okozta tünetek enyhítésére. Nemcsak magát a termést javasolják a gyógyítás során, hanem a belőle készült méz alkalmazása is segíthet.
A gesztenyét leggyakrabban magában, sült formában ropogtatjuk és nem is gondolnánk mennyi mindenre fel lehet még használni az ételkészítés során. Pedig bizony nem a vásárokban kapható nassolni való az egyetlen fogyasztási formája. Sütve vagy főzve, különböző ételekbe töltve is jól megállja a helyét. Húsételekhez, pulykához, sertéshez, csirkéhez is kitűnően illik, de sütemények ízesítésére is alkalmas. Sőt, a gesztenyéből készült liszt, kenyér alapjául is szolgálhat. Készülhet belőle tejszínes krémleves magában, sütőtökkel kiegészítve viszont igazi őszi fogás. Vegetáriánusok számára helyettesítheti a hamburgerben lévő húspogácsát is egy kis gombával és fűszerekkel összegyúrva. Köretként is tálalhatjuk, vagy ha valami könnyedebbre vágyunk, salátába is tehetjük almával kiegészítve. Ha pedig desszertben gondolkodunk, megtölthetjük vele a különböző süteménytésztákat vagy elkészíthetjük a sokak által ismert és szeretett a gesztenyepürét is.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.