Kesudió joghurt

-
gastro érdekesség, 2022.03.01.

Kesudió joghurt

Egyre nagyobb az igény és a kereslet az alternatív joghurt készítmények iránt. Nem olyan furcsa, hiszen a reggeli müzlijéről senki nem szeretne lemondani akkor sem, ha valami miatt nem fogyaszt hagyományos joghurtot.


Az alternatív életek, köztük a joghurtok száma is egy gyarapszik. Vannak, akik valamilyen étel, például laktóz allergia miatt keresnek hasonló termékeket, míg mások a vegán életmód miatt kutatnak növényi alapú élelmiszerek után. Akármi is legyen a mögötte húzódó ok, a joghurtok krémes állagáról és finom ízéről nem kell lemondania senkinek. Az alternatív tejtermékeken belül létezik kókuszból, szójából, mandulából készült változat is, de a kesudió joghurttal is érdemes tenni egy próbát.

A kesudió joghurt alapja

A kesudió joghurt alapja nem meglepő módon a kesudiónak nevezett növény, amely pozitív hatással van mind a testünkre mind a szervezetünk működésére is. Eredetileg Brazília északkeleti részén őshonos, portugál hajósok segítségével terjedt el a 16. század körül először Mozambikba és India különböző részein, majd Ázsia és Afrika sem maradt ki a hódító utjából.  A nevét onnan kapta, hogy a „kesu“ szó a portugál „caju“ szóból eredeztethető, amely magától termelődő diót jelent. A mag, amit fogyasztunk az úgynevezett kesualma végén található meg, vagyis valójában egy gyümölcsfa termése. Mivel a kesu közvetlenül az almákon nő, az alma formájú termés csak később nő meg.

Kesudió joghurt előnyei

A kesudió nem véletlenül népszerű növény. Bár amint az korábban kiderült, valójában egy gyümölcsfa terméséről van szó, mégis legtöbbször az olajos magvak kategóriájába soroljuk. A benne található anyagok miatt a szervezetre különösen jó hatással van, ami miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. Többek között B, C, E és K-vitamint is tartalmaz, valamint különböző ásványi anyagok, mint kálium, magnézium, foszfor és jód is megtalálható benne. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát és a magas koleszterinszintet, valamint véd az epekő kialakulásával szemben is. A benne található anyagok segítségével támogatja a megfelelő agyműködést és segít az immunrendszert természetes védekezőképességének növelésében is. 

Kesudió joghurt készítése otthon

A kesudió a számos jótékony hatásai miatt közkedvelt élelemnek számít. Önmagában is lehet fogyasztani, de készítenek belőle többek között vajat, tejet és joghurtot is.  A kesu joghurt előnye, hogy lágy, könnyed állagú, jellegzetes, finom ízű. A boltok polcain egyre több márka terméket lehet megtalálni, ha azonban inkább mi magunk szeretnénk elkészíteni otthon, azt is megtehetjük.

  1. Szükségünk lesz kesudióra, vízre, sóra és probiotikus kapszulára.
  2. Ízlés szerint tehetünk bele vaníliát és citromot is, ha inkább savanykás végeredményt szeretnénk kapni.
  3. Első lépésként a kesudiót egy egész éjszakán át hagyjuk vízben ázni.
  4. A diót, vizet és sót (illetve egyéb ízesítőket) összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a kapszula tartalmát is.
  5. Ezután befőttesüvegben állni hagyjuk minimum nyolc órán keresztül.

Guba Márti

Tetszett a(z) Kesudió joghurt magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kesudió joghurt magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg