Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Egyre nagyobb az igény és a kereslet az alternatív joghurt készítmények iránt. Nem olyan furcsa, hiszen a reggeli müzlijéről senki nem szeretne lemondani akkor sem, ha valami miatt nem fogyaszt hagyományos joghurtot.
Az alternatív életek, köztük a joghurtok száma is egy gyarapszik. Vannak, akik valamilyen étel, például laktóz allergia miatt keresnek hasonló termékeket, míg mások a vegán életmód miatt kutatnak növényi alapú élelmiszerek után. Akármi is legyen a mögötte húzódó ok, a joghurtok krémes állagáról és finom ízéről nem kell lemondania senkinek. Az alternatív tejtermékeken belül létezik kókuszból, szójából, mandulából készült változat is, de a kesudió joghurttal is érdemes tenni egy próbát.
A kesudió joghurt alapja nem meglepő módon a kesudiónak nevezett növény, amely pozitív hatással van mind a testünkre mind a szervezetünk működésére is. Eredetileg Brazília északkeleti részén őshonos, portugál hajósok segítségével terjedt el a 16. század körül először Mozambikba és India különböző részein, majd Ázsia és Afrika sem maradt ki a hódító utjából. A nevét onnan kapta, hogy a „kesu“ szó a portugál „caju“ szóból eredeztethető, amely magától termelődő diót jelent. A mag, amit fogyasztunk az úgynevezett kesualma végén található meg, vagyis valójában egy gyümölcsfa termése. Mivel a kesu közvetlenül az almákon nő, az alma formájú termés csak később nő meg.
A kesudió nem véletlenül népszerű növény. Bár amint az korábban kiderült, valójában egy gyümölcsfa terméséről van szó, mégis legtöbbször az olajos magvak kategóriájába soroljuk. A benne található anyagok miatt a szervezetre különösen jó hatással van, ami miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. Többek között B, C, E és K-vitamint is tartalmaz, valamint különböző ásványi anyagok, mint kálium, magnézium, foszfor és jód is megtalálható benne. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát és a magas koleszterinszintet, valamint véd az epekő kialakulásával szemben is. A benne található anyagok segítségével támogatja a megfelelő agyműködést és segít az immunrendszert természetes védekezőképességének növelésében is.
A kesudió a számos jótékony hatásai miatt közkedvelt élelemnek számít. Önmagában is lehet fogyasztani, de készítenek belőle többek között vajat, tejet és joghurtot is. A kesu joghurt előnye, hogy lágy, könnyed állagú, jellegzetes, finom ízű. A boltok polcain egyre több márka terméket lehet megtalálni, ha azonban inkább mi magunk szeretnénk elkészíteni otthon, azt is megtehetjük.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Északi ízek a Viking Múzeum éttermében
2025.05.03.