Kimchi, a titkozatos ázsiai étel

-
gastro érdekesség, 2023.11.17.

Kimchi, a titkozatos ázsiai étel

Ahogy beköszöntött az ősz és eljöttek a hidegebb, szürkébb napok, úgy kerül az asztalunkra egyre többször egy finom gőzölgő zöldség- vagy húsleves, valamint különböző fermentált ételek, melyeknél nincs jobb természetes vitaminforrás. A koreai kimchi pedig világbajnok ebben, és több változata létezik, mint gondolnánk.


A hagyományos koreai gasztro kultúra sokféle erjesztett étellel büszkélkedhet, mivel régen és ma is ezeknek az ételeknek köszönhetően könnyebben átvészelhetők voltak a téli hideg hónapok. A „Kimjang: Kimchi készítése és egymással való megosztása” 2013. december 5. óta az emberiség szellemi kulturális örökségének számít, és szerves része a koreai emberek életének.

A kimchi elkészítésére egy teljes évet készülnek azok a háztartások vagy közösségek, akik ősz végén hatalmas adagokban fermentálják a koreai káposztát. Ha tradicionális csípős kimchiről van szó, már akkor tavasszal megvásárolják a különböző tengeri herkentyűket, a legtöbb esetben apró garnélarákot és szardellaféléket, melyeket besóznak és hagynak erjedni, egészen addig, amíg el nem jön a kimchi készítés ideje. Ezek után, nyáron beszerzik a jó minőségű, napon szárított tengeri sót, ősszel pedig a piros chili pelyhet és a fő összetevőket, a koreai káposztát (magyarul kínai kelt) és a koreai fehér retket (itthon jégcsapretek).

Aztán a tél közeledtével a családok és a közösségek tagjai összegyűlnek egy közösen egyeztetett időpontban és nekilátnak a kimchi készítéshez, hogy a hosszú télre minden résztvevőnek legyen elég friss kimchi alapanyaga. Mert a kimchit bizony nem csak magában fogyasztják, sok finom koreai fogás alapanyaga lehet; készülhet belőle egy gazdag leves, szaftos riszes egytálétel, kimchis palacsinta, de akár még egy magyar paprikás csirkét is meg lehet vele bolondítani.

A kimchi tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, amik elősegítik a jobb emésztést, támogatják a fogyást, szabályozzák a koleszterinszintet, segítenek csökkenteni a stresszt, gyulladáscsökkentő hatásuk van, lassítják az öregedési folyamatokat és csökkentik a vércukorszintet. Nem véletlen tehát, hogy a kimchi nem most jött divatba, még ha úgy tűnik is. Már több száz éve finomítják az ízeit, és pont ennyi különböző fajtája létezik.

Hogy mennyire sok változata van a kimchinek, azt november 10-én a Koreai Kulturális Központban egy zártkörű „Kimchi készítő főzőverseny"-en is bemutatták. A megmérettetést már 2. éve rendezték meg a főzőkurzus tanítványai között, más-más koncepcióval. Az idei év középpontjában a kimchi állt és annak variációi. A versenyzőknek egy hagyományos kínai kelből készült és egy kreatív változatot is kellett készíteniük. A végeredménynek pedig csak a versenyzők képzelete szabott határt, mivel minden hazánkban fellelhető zöldséget, szószt és fűszert felhasználhattak. Kiderült, hogy birsalmából, sütőtökből, körtéből, gránátalmából vagy épp mangóból is ízletes fermentál finomságok készíthetőek. Sőt akár a hagyományos töltött paprikát is bátran érdemes kimchivel ötvözni. Azonban egy alapkritérium van: a kimchi attól kimchi, hogy a savanyítása sóval történik, és a fermentálás alatt érnek össze az ízek.

Aki szeretné megismerni a koreai gasztronómiát közelebbről azok a Koreai Kulturális Központ weboldalán tudnak a főző kurzusokra jelentkezni.

De, hogy addig se maradjunk kimchi nélkül, hoztunk egy olyan extra receptet, ami színében és ízében is eltér az eredetitől, de ennek ellenére Koreában is nagyon sokan szeretik és készítik. Ez pedig nem más, mint a Baek-kimchi, vagy fehér kimchi. És ami a legjobb benne, hogy gyerekek is fogyaszthatják, mert nem csípős.

Pink kimchi recept

A Koreai Kulturális Központból hoztunk egy olyan extra receptet, ami színében és ízében is eltér az eredetitől, de ennek ellenére Koreában is nagyon sokan szeretik és készítik. Ez pedig nem más, mint a Baek-kimchi, vagy fehér kimchi. És ami a legjobb benne, hogy gyerekek is fogyaszthatják, mert nem csípős. A képen látható pink színű kimchi a hozzá adott cékla miatt kapott ilyen szemet gyönyörködtető színt.

 

Pink kimchi összetevői

                                   

Pácoláshoz:

  • 1 fej (1 kg) Baechu (Napa/kínai/Kimchi káposzta)
  • 0,7 liter víz (a káposzta súlyának 2/3-a)
  • 100 g durva szemű tengeri só (a káposzta súlyának 10%-a)

Töltelékhez:

  • 200 g karalábé
  • 30 g répa
  • 20 g újhagyma
  • ½ piros chili paprika
  • ½ bögre ragacsos rizskása (1 evőkanál ragacsos rizspor + ½ bögre víz)
  • 1 evőkanál fokhagyma granulátum
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 evőkanál só

Alapléhez:

  • 50 g cékla (a pink verzióhoz)
  • ½ Nashi körte
  • ¼ hagyma
  • 1 ¾ bögre (350 ml) Dashima (szárított kombu tengeri alga) víz

* a Dashima víz elkészítéséhez adjunk 500 ml vizet 1 tábla (10x10cm) szárított kombuhoz

  • ½ teáskanál só

* 1 bögre = 250 ml

   1 evőkanál = 15 ml

   1 teáskanál = 5 ml

 

 

Pink kimchi elkészítése

A káposzta pácolása:

  • Tegyük a káposztát a szárával felfelé, a leveles oldalával lefelé a vágódeszkára. Vágjuk el a káposztát a feléig, majd rázzuk szét. Vágjuk félbe a száras felét.
  • Oldjuk fel a sómennyiség felét vízben. Gyorsan áztassuk be és rázzuk meg a félbevágott káposztát a sós vízben és tegyük egy nagy tálba.
  • A maradék só felével szórjuk meg a káposzta szárát. Ismételjük meg a káposzta mindkét oldalán.
  • Tegyük a maradék sót a káposzta száras oldalára, helyezzük el a belsejével felfelé. A két oldalt tegyük egymásra. Tegyünk rá egy nehéz tárgyat, hogy lenyomja.
  • Cseréljük meg az oldalt 1-2 óránként (az évszaktól függően) és pácoljuk addig, amíg a külső szár elhajlik anélkül, hogy eltörne.
  • Öblítsük le folyó víz alatt kétszer-háromszor, hogy lemossuk a maradék sót és koszt.
  • Szűrjük le a káposztát úgy, hogy a belsejével lefelé beletesszük egy szűrőbe fél-egy órára.

A kása elkészítése:

  • Tegyük egy lábosba a ragacsos rizsport és a vizet. Keverjük össze habverővel.
  • Közepesen erős tűzön forraljuk fel. Közben kevergessük folyamatosan spatulával.
  • Amikor elkezd forrni, kapcsoljuk alacsonyra a lángot és folytassuk a kevergetést még öt percig.
  • Kapcsoljuk le a tüzet és fedjük le. Hagyjuk állni öt percig. Majd vegyük le a fedőt és hagyjuk hűlni.

A többi összetevő előkészítése:

  • Vágjuk Julienne-re a karalábét és a répát. Vágjuk félbe a chili paprikát és kaparjuk ki a magokat. Vágjuk vékonyan Julienne-re. Vágjuk az újhagymát 3 cm hosszú darabokra.

A töltelék elkészítése és hozzáadása:

  • Keverjünk össze mindent a töltelékhez. Felezzük el.
  • Töltsük meg a rétegeket kimchi töltelékkel a szárhoz közel. Kenjük a pasztát a leveles részre. Ismételjük, amíg az összes réteget jól megtöltjük.
  • Vágjuk félbe a káposztát, hogy negyedeket kapjunk. Göngyöljük a káposztát a legnagyobb levélbe.
  • Tegyük a kimchi-t szorosan egy edénybe. Hagyjuk állni egy napot (nyáron fél napot) szobahőmérsékleten.

Az alaplé elkészítése és hozzáadása:

  • Keverjük össze az alaplé hozzávalóit egy turmixgépben.
  • Öntsük bele a kimchi edényébe egy finom szűrő segítségével. Hagyjuk állni még egy napot (nyáron fél napot) szobahőmérsékleten. Ezután hűtőben tároljuk.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Kimchi, a titkozatos ázsiai étel magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kimchi, a titkozatos ázsiai étel magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg