Magyar séfért rajong Washington

-
gastro érdekesség, 2024.01.22.

Magyar séfért rajong Washington

2021 óta a Washingtoni Magyar Nagykövetségen dolgozik Szabó Balázs, akinek a fogásaiért megőrülnek az amerikaiak. A séf pörkölttel és házi készítésű nokedlivel nyűgözte le az amerikai gasztro-sajtót, de a lángos is nagy sikert aratott.


A magyar embereknek talán mindennapinak tűnhet ez az egyszerű egytálétel, de Washingtonban mégis nosztalgikus hangulata van, különlegesnek számít, és sokan szeretik.

Az NBC washingtoni kiadásában foglalkozott a magyar séffel, ahol a legtrendibb menüket és fogásokat sorolták fel, amelyek 2024 telét meghatározzák. Szabó Balázs immár 12 éve dolgozik különböző nagykövetségeken szerte a világban, és immár három éve a Washingtoni Magyar Nagykövetség séfje. A séf szaktudására a Darcy Hotel is felfigyelt, ami után egy együttműködést is kezdeményeztek a követség konyhájával.

Tavaly volt az első közös munka a két intézmény között. Nagykövetségünk új belvárosi épülete nem sokkal azelőtt lett átadva, közvetlenül a szállodával szemben az út másik oldalán. Úgy gondolom, ez az itteni sajtóban is megjelent hírverés és az azóta kialakult remek személyes kapcsolat is közrejátszhatott abban, hogy kíváncsiak legyenek a mi kis országunk jó néhány összevetésben is híres, a helyi ízlés szerint jól kombinálható, de mégis igényes ételeinek prezentálására” - mesélt az együttműködés kezdetéről Szabó Balázs.

A Darcy Hotelben működő Gerrard Street Kitchen vezető szakácsa, Chef Ali gondoskodott arról, hogy Balázs instrukciói az ételek elkészítésével kapcsolatban maradéktalanul megvalósuljanak.

A legutóbbi alkalommal a magyar kínálatból pörköltön kívül lángost is készítettek jó fokhagymás tejfölösen úgy, ahogyan én is szeretem és egy süteményt, amelyekre a szélesebb vendégkörükből is szuperlatívuszokban érkezett véleményezés. A nagy sikernek köszönhetően a húsvéti időszakra is felkértek egy hasonló megjelenésre, ahol a gulyáslevest fogják bárányból kipróbálni, előételként pedig a libamájas zsidótojást. A mindennapokban egyébként a legnagyobb odafigyeléssel készítik a nyers halas sushi-bár kínálatán át az étlapjukra kerülő francia, latin vagy akár Közel-Kelet ízvilágát is. Személyesen győződtem meg a hely tisztaságáról és profizmusáról” - fogalmazott a magyar séf.

Szabó Balázs chef autentikus fogásokkal népszerűsíti Whasingtonban a magyar konyhát

Az NBC által kiemelt menüért egyébként – ha valaki a hozzá kínált borsort is kéri – 25 ezer forintot kérnek az ottani Torkos Csütörtöknek megfelelő akció keretében. Előételnek kevert zöldsalátát kapunk citrusos olívaolajjal, majd jön főételként a vörösboros marhapörkölt, házi nokedlivel, befejezésül pedig egy nagyon finom mogyorós csokoládétorta szeletet kínálnak.

Sajnos a fővárosban nincsen magyar étterem, viszont a gulyáslevest, paprikás csirkét és pár híresebb fogást szinte mindenki ismer, aki meghallja, hogy magyarok vagyunk. Sokszor szegezik nekem a kérdést, hogy miért nincs lehetőség semmilyen étteremben megkóstolni a magyar ízeket, ilyenkor a Pittsburgh-i Huszár éttermet szoktam ajánlani, ahol a gulyásleves mellett más erősen retró hangulatú fogást is lehet enni” - magyarázta Szabó Balázs.

A magyar séf további rendezvényeken és együttműködések keretében is népszerűsíti majd a magyar konyhát. Legközelebb a nagykövetségek séfjei reprezentálják majd a nemzeti fogásokat, ahol a nagyközönség Balázs menüjét is megkóstolhatja majd.

Elsődleges célom a magyar konyha és gasztronómia népszerűsítése és megismertetése a helyi közönséggel. Az amerikaiak nagyon nyitottak a világ összes konyhája és kultúrája iránt, így mindig akad befogadó közönség. Washington DC egyébként több mint 170 nagykövetségnek ad otthont a világ minden tájáról, és az itt megrendezett Events DC Embassy Chef Challenge az egyetlen rendezvény a DMV-ben (DC, Maryland, Virginia államok) ahol a látogatók megkóstolhatják az Egyesült Államok nemzetközi nagyköveteinek szakácsai által - így az általam is - készített autentikus italokat és ételeket. Mi mindannyian az országunkra leginkább jellemzőbb ételeket visszük és ahogy az elmúlt alkalommal is, idén is versenyzünk a People's Choice és a Judges Choice díjakért. 2024 március 7-én a Magyar standon fogom a paprikás csirkét nokedlivel, a túrós pogácsát, desszertnek zserbóval, illetve egy importőrnek (Taste Hungary and The Tasting Table Budapest) köszönhetően igazi magyar borok kóstoltatásával megismertetni a közönséget” - tette hozzá Szabó Balázs séf.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Magyar séfért rajong Washington magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Magyar séfért rajong Washington magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg