Oregánó, a boldogság fűszere

-
gastro érdekesség, 2021.09.27.

Oregánó, a boldogság fűszere

Néhány zöldfűszer olyan jellegzetes ízű és illatú, hogy egyszerűen képtelenség összetéveszteni őket. A bazsalikom és a rozmaring mellett ilyen az oregánó is, ami nemcsak a Marinara pizzán olyan finom.


A közönséges szurokfű vagy vadmajoránna nem olyan elterjedt megnevezése annak a zöld fűszer-és gyógynövénynek, amit a köztudatban leginkább oregánóként szoktunk emlegetni.

A név egyébként a latin organum szóból származik, az öröm, illetve szépség és a hegy szavakból tevődött össze. Amellett, hogy a kis zöld levelek számos étel készítése során előkerülnek, sokan a gyógyászatban is előszeretettel alkalmazzák.

Az oregánó származása

A boldogság fűszerének is gyakran nevezik, a híres mitológia alakhoz, Aphroditéhez kapcsolódóan. Ezzel a fűszerrel szeretett volna boldogságot hozni az emberek életébe, erre utal a neve is: öröm.

Az oregánó nagy múltra tekint vissza. Már az ókori Egyiptomban ismerték és alkalmazták gyógyhatásai miatt, sőt a jószerencsét, a becsületet és a tisztaságot is jelképezte, ami miatt még jobban tisztelték a növényt. Egyes kutatások azonban arra engednek következtetni, hogy már időszámításunk előtt háromezer évvel is megtermett. A görög nép volt az, amelyik világszerte elterjesztette, Európában nem nagyon találni olyan országot, ahol ne használnák rendszeresen a főzés során.  

Az oregánó jótékony hatásai

Az oregánó amellett, hogy népszerű fűszernövény, gyógyhatásai miatt különféle betegségek tüneteinek enyhítésére is szokták alkalmazni. Fájdalomcsillapító, görcsoldó és érzéstelenítő hatása is van, legegyszerűbben teafőzetként vehetjük magunkhoz. A belőle készült illóolaj kerülhet fürdővízbe vagy néhány csepp akár reggel az italunkba, valamilyen gyümölcslébe, például narancsba is, de az olaj borogatások során is hasznos lehet. Ez a zöld növény számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, kitűnő antioxidáns forrás, véd a szabadgyökök káros hatásaitól. Az egyik legjobb gyógynövény, ami után megfázás alkalmával is nyúlhatunk, segít feloldani a letapadt váladékot és erősíti az immunrendszert természetes védekezőképességét. 

Oregánós ételek

A híres nápolyi pizza, a Marinara kötelező eleme, de az olasz konyha más, például tésztaételeibe, is gyakran kerül ízesítőnek. Ez nem véletlen, hiszen az oregánó aromája kifejezetten jól harmonizál a paradicsoméval, ezért a bolognai vagy lasagne készítése során kihagyhatatlan elem. A zöld fűszer jól illik a különféle sült húsokhoz és zöldségekhez is, ezenkívül köretek ízesítésére is alkalmas, sőt, gyakran még salátákban is előfordul. Sajtos rúd készítése esetén is érdemes a tésztába tennünk egy keveset belőle, mert egészen különleges ízt ad a sós süteménynek. Ezenfelül szendvicskrémek készítése során só és bors mellé is kifejezetten jól illik néhány levél oregánó.

Fogyaszthatjuk frissen vagy szárított formában is. Díszítésként szintén gyakran alkalmazzák, az apró, zöld levelek jól mutatnak különböző frissítők, például limonádék tetején.

Guba Márti

Tetszett a(z) Oregánó, a boldogság fűszere magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Oregánó, a boldogság fűszere magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg