Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Néhány zöldfűszer olyan jellegzetes ízű és illatú, hogy egyszerűen képtelenség összetéveszteni őket. A bazsalikom és a rozmaring mellett ilyen az oregánó is, ami nemcsak a Marinara pizzán olyan finom.
A közönséges szurokfű vagy vadmajoránna nem olyan elterjedt megnevezése annak a zöld fűszer-és gyógynövénynek, amit a köztudatban leginkább oregánóként szoktunk emlegetni.
A név egyébként a latin organum szóból származik, az öröm, illetve szépség és a hegy szavakból tevődött össze. Amellett, hogy a kis zöld levelek számos étel készítése során előkerülnek, sokan a gyógyászatban is előszeretettel alkalmazzák.
A boldogság fűszerének is gyakran nevezik, a híres mitológia alakhoz, Aphroditéhez kapcsolódóan. Ezzel a fűszerrel szeretett volna boldogságot hozni az emberek életébe, erre utal a neve is: öröm.
Az oregánó nagy múltra tekint vissza. Már az ókori Egyiptomban ismerték és alkalmazták gyógyhatásai miatt, sőt a jószerencsét, a becsületet és a tisztaságot is jelképezte, ami miatt még jobban tisztelték a növényt. Egyes kutatások azonban arra engednek következtetni, hogy már időszámításunk előtt háromezer évvel is megtermett. A görög nép volt az, amelyik világszerte elterjesztette, Európában nem nagyon találni olyan országot, ahol ne használnák rendszeresen a főzés során.
Az oregánó amellett, hogy népszerű fűszernövény, gyógyhatásai miatt különféle betegségek tüneteinek enyhítésére is szokták alkalmazni. Fájdalomcsillapító, görcsoldó és érzéstelenítő hatása is van, legegyszerűbben teafőzetként vehetjük magunkhoz. A belőle készült illóolaj kerülhet fürdővízbe vagy néhány csepp akár reggel az italunkba, valamilyen gyümölcslébe, például narancsba is, de az olaj borogatások során is hasznos lehet. Ez a zöld növény számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, kitűnő antioxidáns forrás, véd a szabadgyökök káros hatásaitól. Az egyik legjobb gyógynövény, ami után megfázás alkalmával is nyúlhatunk, segít feloldani a letapadt váladékot és erősíti az immunrendszert természetes védekezőképességét.
A híres nápolyi pizza, a Marinara kötelező eleme, de az olasz konyha más, például tésztaételeibe, is gyakran kerül ízesítőnek. Ez nem véletlen, hiszen az oregánó aromája kifejezetten jól harmonizál a paradicsoméval, ezért a bolognai vagy lasagne készítése során kihagyhatatlan elem. A zöld fűszer jól illik a különféle sült húsokhoz és zöldségekhez is, ezenkívül köretek ízesítésére is alkalmas, sőt, gyakran még salátákban is előfordul. Sajtos rúd készítése esetén is érdemes a tésztába tennünk egy keveset belőle, mert egészen különleges ízt ad a sós süteménynek. Ezenfelül szendvicskrémek készítése során só és bors mellé is kifejezetten jól illik néhány levél oregánó.
Fogyaszthatjuk frissen vagy szárított formában is. Díszítésként szintén gyakran alkalmazzák, az apró, zöld levelek jól mutatnak különböző frissítők, például limonádék tetején.Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Van a mikró és van a Samsung mikrohullámú sütő
2024.10.19.