Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Az olaj gyakorlatilag elengedhetetlen részét képezi mind a főzés, mint a táplálkozás folyamatának. Hiszen a zsiradékok ugyanúgy fontos szerepet töltenek be a szervet működésében, ahogy bármely másik tápanyag. A változatos étkezés érdekében jó, ha minél több alternatívát ismerünk, úgyhogy lássuk, mit érdemes tudni a repceolajról.
Számtalan olajfajta létezik, a megkülönböztetés leginkább az alapján történik, hogy mi adja az folyadék alapját. Állati eredetű zsiradéknak számít a vaj, míg a növényiek közé tartozik a margarin és egyéb növényi olajok, mint az olíva, a kókusz, a tökmag, a napraforgó vagy éppen a repceolaj.
A repceolaj, amit szoktak még canola-olaj néven is emlegetni, nem meglepő módon a repce növény magjából készül, különféle eljárások segítségével. Erre a növény alapú zsiradékra jellemző, hogy viszonylag sötét a színe és jellegzetes aromával rendelkezik.
A repce egy igen népszerű növény hazánkban is, de már időszámításunk előtt 3000 környékén is termesztették a világ különböző részein. Európa területein nagyjából a 13. század környékén kezdték el kifejezetten olajgyártásra felhasználni ezt a növényt.
Az olajkészítés esetében két eljárási technikát különböztetünk meg egymástól: a hidegen és a melegen préselést. A fő különbség nyilvánvalóan a folyamat során alkalmazott hőmérsékletben rejlik. Mindkét esetben azzal kezdődik, hogy a külső, fekete héjat eltávolítják, mégpedig azért, hogy a keserűanyagok ne kerüljenek bele az olajba. A hidegen préselt előnye, a másik, finomított fajtával szemben, hogy az eljárásból adódóan több vitamint és értékesebb anyagot őriz meg a végtermék. A kénsavval való finomítás folyamata után válik csak sárga színű, majdnem szagtalan folyadékká.
A zsiradékok fogyasztása, legyen szó akár növényi, akár állati eredetűről, mindig megosztja a közvéleményt. Általános álláspont, hogy változatos és mértéket tartó étrenddel nem lőhetünk mellé. A repceolajjal sincs ez másként, vannak előnyös és a szervezet számára kevésbé hasznos tulajdonságai. Egyfelől gazdag E-vitaminban és fontos szerepet tölt be azáltal, hogy védi a sejtjeinket a szabadgyökökkel szemben harcban. Ugyanakkor Omega 3- és omega 6- zsírsavakat is tartalmaz, amelyek kis mennyiségben jótékony hatásúak, azonban túlzott fogyasztásuk kedvezőtlen hatással van a koleszterinszintre. Éppen ezért a megfelelő mérték megtartása elengedhetetlen.
A repce növény magjából készül maga az olaj. Ám ezeknek a magvaknak csak egy viszonylag kis részét használják ennek az előállításához. A megmaradó nagyobb felé a bioüzemanyagok (főként biodízel) gyártása során alkalmazzák. Mindezek mellett számos más gasztronómián kívüli termékben megtalálható a repceolaj, például a növényvédőszerekben, takarmányokban, oldószerekben, festékekben.
Természetesen a repceolajnak nem csak ipari felhasználása létezik, hanem a konyhai tevékenységnek is szerves részét képezi. Nem véletlen, hiszen a már finomított, viszonylag semleges ízű olaj kitűnően alkalmas a sütési, a főzési és a párolási folyamatok során, sőt különféle saláta öntetek és mártások készítése közben is felhasználhatjuk ezt a sűrű állagú folyadékot.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
2025.05.06.