Repceolaj

-
gastro érdekesség, 2022.02.28.

Repceolaj

Az olaj gyakorlatilag elengedhetetlen részét képezi mind a főzés, mint a táplálkozás folyamatának. Hiszen a zsiradékok ugyanúgy fontos szerepet töltenek be a szervet működésében, ahogy bármely másik tápanyag. A változatos étkezés érdekében jó, ha minél több alternatívát ismerünk, úgyhogy lássuk, mit érdemes tudni a repceolajról.


Számtalan olajfajta létezik, a megkülönböztetés leginkább az alapján történik, hogy mi adja az folyadék alapját. Állati eredetű zsiradéknak számít a vaj, míg a növényiek közé tartozik a margarin és egyéb növényi olajok, mint az olíva, a kókusz, a tökmag, a napraforgó vagy éppen a repceolaj.

A repceolaj jellemzői

A repceolaj, amit szoktak még canola-olaj néven is emlegetni, nem meglepő módon a repce növény magjából készül, különféle eljárások segítségével. Erre a növény alapú zsiradékra jellemző, hogy viszonylag sötét a színe és jellegzetes aromával rendelkezik. 

A repce egy igen népszerű növény hazánkban is, de már időszámításunk előtt 3000 környékén is termesztették a világ különböző részein. Európa területein nagyjából a 13. század környékén kezdték el kifejezetten olajgyártásra felhasználni ezt a növényt.

Az olajkészítés esetében két eljárási technikát különböztetünk meg egymástól: a hidegen és a melegen préselést. A fő különbség nyilvánvalóan a folyamat során alkalmazott hőmérsékletben rejlik. Mindkét esetben azzal kezdődik, hogy a külső, fekete héjat eltávolítják, mégpedig azért, hogy a keserűanyagok ne kerüljenek bele az olajba. A hidegen préselt előnye, a másik, finomított fajtával szemben, hogy az eljárásból adódóan több vitamint és értékesebb anyagot őriz meg a végtermék. A kénsavval való finomítás folyamata után válik csak sárga színű, majdnem szagtalan folyadékká.

Repceolaj előnyei és hátrányai

A zsiradékok fogyasztása, legyen szó akár növényi, akár állati eredetűről, mindig megosztja a közvéleményt. Általános álláspont, hogy változatos és mértéket tartó étrenddel nem lőhetünk mellé. A repceolajjal sincs ez másként, vannak előnyös és a szervezet számára kevésbé hasznos tulajdonságai. Egyfelől gazdag E-vitaminban és fontos szerepet tölt be azáltal, hogy védi a sejtjeinket a szabadgyökökkel szemben harcban. Ugyanakkor Omega 3- és omega 6- zsírsavakat is tartalmaz, amelyek kis mennyiségben jótékony hatásúak, azonban túlzott fogyasztásuk kedvezőtlen hatással van a koleszterinszintre. Éppen ezért a megfelelő mérték megtartása elengedhetetlen.

A repceolaj felhasználása

A repce növény magjából készül maga az olaj. Ám ezeknek a magvaknak csak egy viszonylag kis részét használják ennek az előállításához. A megmaradó nagyobb felé a bioüzemanyagok (főként biodízel) gyártása során alkalmazzák. Mindezek mellett számos más gasztronómián kívüli termékben megtalálható a repceolaj, például a növényvédőszerekben, takarmányokban, oldószerekben, festékekben.  

Természetesen a repceolajnak nem csak ipari felhasználása létezik, hanem a konyhai tevékenységnek is szerves részét képezi. Nem véletlen, hiszen a már finomított, viszonylag semleges ízű olaj kitűnően alkalmas a sütési, a főzési és a párolási folyamatok során, sőt különféle saláta öntetek és mártások készítése közben is felhasználhatjuk ezt a sűrű állagú folyadékot.

Guba Márti

Tetszett a(z) Repceolaj magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Repceolaj magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg