Repceolaj

-
gastro érdekesség, 2022.02.28.

Repceolaj

Az olaj gyakorlatilag elengedhetetlen részét képezi mind a főzés, mint a táplálkozás folyamatának. Hiszen a zsiradékok ugyanúgy fontos szerepet töltenek be a szervet működésében, ahogy bármely másik tápanyag. A változatos étkezés érdekében jó, ha minél több alternatívát ismerünk, úgyhogy lássuk, mit érdemes tudni a repceolajról.


Számtalan olajfajta létezik, a megkülönböztetés leginkább az alapján történik, hogy mi adja az folyadék alapját. Állati eredetű zsiradéknak számít a vaj, míg a növényiek közé tartozik a margarin és egyéb növényi olajok, mint az olíva, a kókusz, a tökmag, a napraforgó vagy éppen a repceolaj.

A repceolaj jellemzői

A repceolaj, amit szoktak még canola-olaj néven is emlegetni, nem meglepő módon a repce növény magjából készül, különféle eljárások segítségével. Erre a növény alapú zsiradékra jellemző, hogy viszonylag sötét a színe és jellegzetes aromával rendelkezik. 

A repce egy igen népszerű növény hazánkban is, de már időszámításunk előtt 3000 környékén is termesztették a világ különböző részein. Európa területein nagyjából a 13. század környékén kezdték el kifejezetten olajgyártásra felhasználni ezt a növényt.

Az olajkészítés esetében két eljárási technikát különböztetünk meg egymástól: a hidegen és a melegen préselést. A fő különbség nyilvánvalóan a folyamat során alkalmazott hőmérsékletben rejlik. Mindkét esetben azzal kezdődik, hogy a külső, fekete héjat eltávolítják, mégpedig azért, hogy a keserűanyagok ne kerüljenek bele az olajba. A hidegen préselt előnye, a másik, finomított fajtával szemben, hogy az eljárásból adódóan több vitamint és értékesebb anyagot őriz meg a végtermék. A kénsavval való finomítás folyamata után válik csak sárga színű, majdnem szagtalan folyadékká.

Repceolaj előnyei és hátrányai

A zsiradékok fogyasztása, legyen szó akár növényi, akár állati eredetűről, mindig megosztja a közvéleményt. Általános álláspont, hogy változatos és mértéket tartó étrenddel nem lőhetünk mellé. A repceolajjal sincs ez másként, vannak előnyös és a szervezet számára kevésbé hasznos tulajdonságai. Egyfelől gazdag E-vitaminban és fontos szerepet tölt be azáltal, hogy védi a sejtjeinket a szabadgyökökkel szemben harcban. Ugyanakkor Omega 3- és omega 6- zsírsavakat is tartalmaz, amelyek kis mennyiségben jótékony hatásúak, azonban túlzott fogyasztásuk kedvezőtlen hatással van a koleszterinszintre. Éppen ezért a megfelelő mérték megtartása elengedhetetlen.

A repceolaj felhasználása

A repce növény magjából készül maga az olaj. Ám ezeknek a magvaknak csak egy viszonylag kis részét használják ennek az előállításához. A megmaradó nagyobb felé a bioüzemanyagok (főként biodízel) gyártása során alkalmazzák. Mindezek mellett számos más gasztronómián kívüli termékben megtalálható a repceolaj, például a növényvédőszerekben, takarmányokban, oldószerekben, festékekben.  

Természetesen a repceolajnak nem csak ipari felhasználása létezik, hanem a konyhai tevékenységnek is szerves részét képezi. Nem véletlen, hiszen a már finomított, viszonylag semleges ízű olaj kitűnően alkalmas a sütési, a főzési és a párolási folyamatok során, sőt különféle saláta öntetek és mártások készítése közben is felhasználhatjuk ezt a sűrű állagú folyadékot.

Guba Márti

Tetszett a(z) Repceolaj magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Repceolaj magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg