Szürkemarha burger a Kenyeres Birtoktól

-
gastro érdekesség, 2024.06.12.

Szürkemarha burger a Kenyeres Birtoktól

Edd meg, hogy megmentsd! Ezzel a szlogennel indította kampányát a Kenyeres Birtok. Ha évi 300.000 hamburger veszünk meg, azzal 700 (másik) szürkemarha fennmaradását biztosítjuk.


A magyar szürkemarha állománya jelentősen nőtt az elmúlt évtizedekben, miután a 20. század közepén majdnem kihalás szélére került. A 70-es évek óta állománya folyamatosan gyarapodik. Az ikonikus, és a génkészlet őrzéséért is felelős hortobágyi gulya mellett egyre több magángazdálkodó is vállalkozik a szigorúan szabályozott tartási körülményeket megkívánó szürkemarha tartására. 

Ősei a honfoglaló magyarokkal érkezhettek a Kárpát-medencébe, a hatvanas években kis híján kihalt, hosszú távú fennmaradásának alapfeltétele pedig a szürkemarhahús fogyasztásának népszerűsítése a gasztronómiában. A 7500 egyedet számláló teljes hazai szürkemarha állomány több mint 15 százalékát, 1200 állatot tartó Kenyeres Birtok nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy átvezeti a szürkemarhát a XXI. századba, méghozzá úgy, hogy szó szerint kezünkbe adja – egy, az egész világon egyedülálló hamburger formájában.


Egy átlagos 500-600 kg-os vágósúlyú szürkemarhából mintegy 1500 darab 150 grammos hamburgerpogácsa készíthető. A Birtok középtávú célja évi 300.000 db hamburger értékesítése, melyet évi 200 vágómarha tartását képes fedezni. Figyelembe véve a 3 és fél éves nevelési időszakot, csak a hamburgerek 700 szürkemarha hosszú távú fennmaradását szolgálják, mely a hazai teljes állomány közel 10 százaléka. Ha figyelembe vesszük, hogy a burgereken kívül 100 százalék szürkemarha sonkákat és szárított hústermékeket is kínálnak, akkor ez a 700-as darabszám még magasabb lehet. Mindemellett szalámik is készülnek a Birtokon, mely termékcsaládot hamarosan a világ legigényesebbnek tartott húspiacára, Japánba exportálják. 
 

“Nagyjából 15.000 km-t sétál egy átlagos szabadtartású szürkemarha, mire 3 és fél éves korára eléri a 500-600 kg körüli vágósúlyt. Nem csoda, hogy a legelőn kizárólag friss füvet és gyógynövényeket, télen és a hízlalási időszakban pedig szénát és kukoricát fogyasztó állatok húsminősége semmi mással össze nem hasonlítható. Bármilyen ipari eredetű táppal, terméktakarmánnyal tilos etetni őket. Lassú növekedésük szintén hozzájárul a kivételesen tömör és ízgazdag húsminőség eléréséhez. Vízigényüket is természetes forrásból fedezik, és ökológiai lábnyomukat nem növelik a Kenyeres Birtok természetvédelmi besorolás alá eső legelőit taposó patáik sem, hiszen ennek köszönhetően alakulhatnak ki a terület egyedülálló növénytársulásai” - tette hozzá Vig Gergő a Kenyeres Birtok birtokigazgatója.

Ezek közül az egyik legkiemelkedőbb, a hozzávetőleg 1200 állatot tartó bajai székhelyű Kenyeres Birtok, ahol nemcsak a hungarikumként már világszerte ismert haszonállat tenyésztésével és feldolgozásával foglalkoznak, de zászlajukra tűzték a fajta népszerűsítését is a fogyasztók körében. A terméklánc végén egy folyamatosan bővülő országos franchise food truck hálózat áll. A kivételesen értékes hús feldolgozása a birtok saját húsüzemében történik, a hamburgerbuci saját pékségben sül, a húspogácsák pedig 100 százalékban saját nevelésű szürkemarhából készülnek, ráadásul a pogácsákba bekerülnek az értékes húsrészek is, ami egyáltalán nem megszokott a hamburger piacon. Ezzel az egyedülálló hamburger teljes útja végigkövethető a borjú születésétől az ízletes falatokig.

A mára hat városban jelenlévő Kenyeres Birtok hálózata folyamatosan gyarapodik.
A jelenlegi terveink között szerepel az országos food truck hálózat további bővítése. Szeretnénk a közeljövőben tíz helyszínen jelen lenni, valamint tervezzük az ország első olyan street food éttermének megnyitását Budapesten, ahol szürkemarha ételeket és termékeket lehet fogyasztani és vásárolni” – mondta el Csillag Sándor, a Kenyeres Birtok franchise igazgatója. 


dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Szürkemarha burger a Kenyeres Birtoktól magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Szürkemarha burger a Kenyeres Birtoktól magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg