Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Balatoni Kör által kihirdetett az Év Strandétele versenyt. A versenyre strandbüfék, strandbisztrók nevezhettek.
Azt már megszokhattuk, hogy augusztus 20-a közeledtével megválasztják az ország tortáját, sőt cukormentes változatban is. De a sorból az év strandétele sem maradhat ki, ami idén egy igen különleges fogás.
A Konyhám már nem először nyerte el az Év strandétele díjat, ugyanis 2018-ban a Gofcsival, ami a gofri és a tócsni kombinációja, már bezsebelték a díjat.
És hogy mi is az a répa-dog? A répa rusztikus morzsában kisütve hot-drog kifliben tálalva, röviden. De hogy valóban miről is van szó, ahhoz itt a pontos idézés „Különlegesen finom, könnyen elkészíthető és abszolút egészséges strandétel, ami igazi nyári sláger lehetne a strandok kínálatában. Mivel nem bébirépákat rántottak ki, hanem nagyobb méretűeket és a pankóhoz hasonló rusztikus hazai morzsa nem szívja magába az olajat, ezért a hangsúly ízben is inkább a zöldségre kerül, mint a panírozásra és emiatt különösen fontos a legjobb minőségű alapanyag hozzá. A tálalást és az ízeket sült bacon, egy majonézes-tejfölös pesto krém, marinált gyömbér és szárított hagyma színesíti. A Konyhámban 1690 forint az ára.”
Elsősorban azok az ételek voltak esélyesek, amelyek bármelyik büfében elkészíthetők, hiszen a cél az, hogy más strandbüfék is átvegyék a receptet, ezzel megújítva az itthoni a büfékultúrát – írta a Balatoni KÖR a versenyleírásban. A versenyre jelentkezetteknek a következő feltételeket kellett szem előtt tartani:
A Balatoni Kör július 25-ig a kiválogatta az előkóstolás során azokat az ételeket, amik így a döntőbe jutottak. A döntőben hét büfé ételei között dőlt el a verseny:
Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte, hogy minden eddiginél erősebb mezőny az idei, ami jelzi, hogy sok helyen már évről évre nagyon tudatosan készülnek a versenyre.
A gasztroújságírókból, Balatoni Kör-tagokból, turisztikai szakemberekből és Bíró Lajos séfből álló zsűri az egész augusztus 3-ai napot arra szentelte, hogy végig kóstolta a balatoni fogásokat. Így aztán augusztus 4-én fövenyesi Kalóz strandbisztróban tartott díjátadón ki is tudták hirdetni az év strandételét.
A Balatonvilágoson Club Aliga vízparti részén nemrég nyílt Tarrow bisztró kapta idén az Év Felfedezettje díjat. A Tarow bisztró vegán bundáskenyerében a tojást csicseriborsó liszt, mandulatej és kurkuma bundával váltják ki, a tojásra jellemző kénes ízt a feketesó biztosítja. Feltétként avokádó, paradicsomos salsa, savanyított lilahagyma és friss zöldfűszereket szolgálnak. Ennek az ára 2350 Ft, de rendkívül laktató. Egyelőre csak a hétvégi reggeli menüben érhető el.
Laki Fruzsina
További Gastro magazin cikkek
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Elkészült Budapest kürtőskalácsa
gastro érdekesség, 2025.04.11.
Munk Tamás
gastro személyiségek, 2025.04.07.
Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson
éttermek, 2025.04.06.
Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben
éttermek, 2025.03.27.
A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben
Gastro kaland, 2025.03.26.
Tiramisu világnapja (03.21.)
világnapok, 2025.03.21.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
2025.04.20.