Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Balatoni Kör által kihirdetett az Év Strandétele versenyt. A versenyre strandbüfék, strandbisztrók nevezhettek.
Azt már megszokhattuk, hogy augusztus 20-a közeledtével megválasztják az ország tortáját, sőt cukormentes változatban is. De a sorból az év strandétele sem maradhat ki, ami idén egy igen különleges fogás.
A Konyhám már nem először nyerte el az Év strandétele díjat, ugyanis 2018-ban a Gofcsival, ami a gofri és a tócsni kombinációja, már bezsebelték a díjat.
És hogy mi is az a répa-dog? A répa rusztikus morzsában kisütve hot-drog kifliben tálalva, röviden. De hogy valóban miről is van szó, ahhoz itt a pontos idézés „Különlegesen finom, könnyen elkészíthető és abszolút egészséges strandétel, ami igazi nyári sláger lehetne a strandok kínálatában. Mivel nem bébirépákat rántottak ki, hanem nagyobb méretűeket és a pankóhoz hasonló rusztikus hazai morzsa nem szívja magába az olajat, ezért a hangsúly ízben is inkább a zöldségre kerül, mint a panírozásra és emiatt különösen fontos a legjobb minőségű alapanyag hozzá. A tálalást és az ízeket sült bacon, egy majonézes-tejfölös pesto krém, marinált gyömbér és szárított hagyma színesíti. A Konyhámban 1690 forint az ára.”
Elsősorban azok az ételek voltak esélyesek, amelyek bármelyik büfében elkészíthetők, hiszen a cél az, hogy más strandbüfék is átvegyék a receptet, ezzel megújítva az itthoni a büfékultúrát – írta a Balatoni KÖR a versenyleírásban. A versenyre jelentkezetteknek a következő feltételeket kellett szem előtt tartani:
A Balatoni Kör július 25-ig a kiválogatta az előkóstolás során azokat az ételeket, amik így a döntőbe jutottak. A döntőben hét büfé ételei között dőlt el a verseny:
Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte, hogy minden eddiginél erősebb mezőny az idei, ami jelzi, hogy sok helyen már évről évre nagyon tudatosan készülnek a versenyre.
A gasztroújságírókból, Balatoni Kör-tagokból, turisztikai szakemberekből és Bíró Lajos séfből álló zsűri az egész augusztus 3-ai napot arra szentelte, hogy végig kóstolta a balatoni fogásokat. Így aztán augusztus 4-én fövenyesi Kalóz strandbisztróban tartott díjátadón ki is tudták hirdetni az év strandételét.
A Balatonvilágoson Club Aliga vízparti részén nemrég nyílt Tarrow bisztró kapta idén az Év Felfedezettje díjat. A Tarow bisztró vegán bundáskenyerében a tojást csicseriborsó liszt, mandulatej és kurkuma bundával váltják ki, a tojásra jellemző kénes ízt a feketesó biztosítja. Feltétként avokádó, paradicsomos salsa, savanyított lilahagyma és friss zöldfűszereket szolgálnak. Ennek az ára 2350 Ft, de rendkívül laktató. Egyelőre csak a hétvégi reggeli menüben érhető el.
Laki Fruzsina
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Őszi kávékülönlegességek, amik feldobják a munkanapot
2024.10.18.