2021 balatoni beachfood győztese

-
gastro esemény, 2021.08.22.

2021 balatoni beachfood győztese

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Balatoni Kör által kihirdetett az Év Strandétele versenyt. A versenyre strandbüfék, strandbisztrók nevezhettek.


Azt már megszokhattuk, hogy augusztus 20-a közeledtével megválasztják az ország tortáját, sőt cukormentes változatban is. De a sorból az év strandétele sem maradhat ki, ami idén egy igen különleges fogás.

 

Répa-dog, 2021 strandétele

A Konyhám már nem először nyerte el az Év strandétele díjat, ugyanis 2018-ban a Gofcsival, ami a gofri és a tócsni kombinációja, már bezsebelték a díjat. 

És hogy mi is az a répa-dog? A répa rusztikus morzsában kisütve hot-drog kifliben tálalva, röviden. De hogy valóban miről is van szó, ahhoz itt a pontos idézés „Különlegesen finom, könnyen elkészíthető és abszolút egészséges strandétel, ami igazi nyári sláger lehetne a strandok kínálatában. Mivel nem bébirépákat rántottak ki, hanem nagyobb méretűeket és a pankóhoz hasonló rusztikus hazai morzsa nem szívja magába az olajat, ezért a hangsúly ízben is inkább a zöldségre kerül, mint a panírozásra és emiatt különösen fontos a legjobb minőségű alapanyag hozzá. A tálalást és az ízeket sült bacon, egy majonézes-tejfölös pesto krém, marinált gyömbér és szárított hagyma színesíti. A Konyhámban 1690 forint az ára.

 

Az év beachfoodja verseny kritériumai

Elsősorban azok az ételek voltak esélyesek, amelyek bármelyik büfében elkészíthetők, hiszen a cél az, hogy más strandbüfék is átvegyék a receptet, ezzel megújítva az itthoni a büfékultúrát – írta a Balatoni KÖR a versenyleírásban. A versenyre jelentkezetteknek a következő feltételeket kellett szem előtt tartani:

  • Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készül,
  • egyszerű, de kreatív, nyárias,
  • gyorsan és büfékben is elkészíthető,
  • akár elvitelre is alkalmas,
  • szerepel a vendéglátóhely étlapján.



Az év beachfood verseny menete

A Balatoni Kör július 25-ig a kiválogatta az előkóstolás során azokat az ételeket, amik így a döntőbe jutottak. A döntőben hét büfé ételei között dőlt el a verseny:

  • Random Bagel Bar, Örvényes (Mekk Mester Bagel),
  • Kedvenc Kávé és Delikát, Tihany (Balote),
  • A Konyhám, Balatonfenyves (Répa-dog),
  • Tiki Beach Bisztró, Zamárdi (Édesburgonya lángos szarvasraguval, áfonyás tejföllel és marinált meggyel),
  • Tarow Bisztro, Balatonaliga (Vegán bundáskenyér),
  • Terasz, Balatonalmádi (Balatoni bokréta),
  • Fogas Bisztró, Alsóörs (Gyömbéres tökfőzelék, füstölt tokhalas túrógombóccal, harcsatekerccsel).

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte, hogy minden eddiginél erősebb mezőny az idei, ami jelzi, hogy sok helyen már évről évre nagyon tudatosan készülnek a versenyre.

A gasztroújságírókból, Balatoni Kör-tagokból, turisztikai szakemberekből és Bíró Lajos séfből álló zsűri az egész augusztus 3-ai napot arra szentelte, hogy végig kóstolta a balatoni fogásokat. Így aztán augusztus 4-én fövenyesi Kalóz strandbisztróban tartott díjátadón ki is tudták hirdetni az év strandételét. 

 

Az Év Felfedezettje: Tarrow bisztró

A Balatonvilágoson Club Aliga vízparti részén nemrég nyílt Tarrow bisztró kapta idén az Év Felfedezettje díjat. A Tarow bisztró vegán bundáskenyerében a tojást csicseriborsó liszt, mandulatej és kurkuma bundával váltják ki, a tojásra jellemző kénes ízt a feketesó biztosítja. Feltétként avokádó, paradicsomos salsa, savanyított lilahagyma és friss zöldfűszereket szolgálnak. Ennek az ára 2350 Ft, de rendkívül laktató. Egyelőre csak a hétvégi reggeli menüben érhető el.

Laki Fruzsina

Tetszett a(z) 2021 balatoni beachfood győztese magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) 2021 balatoni beachfood győztese magazin cikk? Írd meg véleményed!

2021 balatoni beachfood győztese cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

"narrow"
Gear.svg