Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Húsz izgalmas cukrászati műremek versenyzett a Budapest hivatalos születésnapi tortája címért, melyet a Belvárosi Auguszt Cukrászda Natalis fantázianevű alkotása, Müller Csilla kreációja nyert el. A győztes torta 2023 november 17-től kapható a cukrászdákban.
A Natalis elkészítésénél arra törekedtek, hogy a pályázati kiírásban szereplő alapanyagok közül megtalálják azt a hármat, amely a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát lehet elérni. Így esett a választás a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra. „Célunk egy olyan sütemény elkészítse volt, mely a Budapest alapításának korára jellemző magyar cukrász hagyományok előtt kíván tisztelegni. Tortánk megjelenésében idézi a korszak nagy klasszikusait (Dobos torta, Eszterházy torta), ugyanakkor azoktól eltérő ízvilággal rendelkezik. Arra törekedtünk, hogy a kiírásban szereplő alapanyagok közül megtaláljuk azt a hármat, amely szerintünk a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát tudjuk elérni. Így esett a választásunk a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra. A hangsúly a mogyorón van, míg a kávé és a csokoládé a maguk kesernyés, aromás ízeivel kitűnően gazdagítják a mogyoró ízét. A csavart az áfonya adja, melynek savassága könnyebbé és vibrálóvá varázsolja az összhatást” – mutatta be Müller Csilla, a torta megálmodója a nyertes süteményt.
A recept 2024. február 28-tól lesz nyilvános.
Ahogy a korábbi Budapest születésnapi tortájának pályázati kiírásában is írtunk, Pest, Buda és Óbuda 1873. november 17-én létrejött egyesítésének szimbólumaképpen három alapanyagcsoportot alakítottak ki, és a szabályzat értelmében minden csoportból egy alapanyagot kötelezően fel kell használni a pályaművekben:
„Pest” alapanyagai
a XIX. századi budapesti cukrászdák kínálatában már megtalálható egzotikus hozzávalók közül kerültek ki:
„Buda” hozzávalói
Budapesten és környékén termő jellegzetes alapanyagokat tartalmazzák, mint a
„Óbuda” választható elemei
csoportba kerültek az 1870-1880-as évek jellegzetes ízesítő anyagai, fűszerei:
Budapest 150. születésnapi tortáját az albbi cukrászdákban lehet megkóstolni:
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.