Boldog 150. születésnapot, Budapest!

-
gastro esemény, 2023.11.17.

Boldog 150. születésnapot, Budapest!

Húsz izgalmas cukrászati műremek versenyzett a Budapest hivatalos születésnapi tortája címért, melyet a Belvárosi Auguszt Cukrászda Natalis fantázianevű alkotása, Müller Csilla kreációja nyert el. A győztes torta 2023 november 17-től kapható a cukrászdákban.


A Natalis elkészítésénél arra törekedtek, hogy a pályázati kiírásban szereplő alapanyagok közül megtalálják azt a hármat, amely a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát lehet elérni. Így esett a választás a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra. „Célunk egy olyan sütemény elkészítse volt, mely a Budapest alapításának korára jellemző magyar cukrász hagyományok előtt kíván tisztelegni. Tortánk megjelenésében idézi a korszak nagy klasszikusait (Dobos torta, Eszterházy torta), ugyanakkor azoktól eltérő ízvilággal rendelkezik. Arra törekedtünk, hogy a kiírásban szereplő alapanyagok közül megtaláljuk azt a hármat, amely szerintünk a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát tudjuk elérni. Így esett a választásunk a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra. A hangsúly a mogyorón van, míg a kávé és a csokoládé a maguk kesernyés, aromás ízeivel kitűnően gazdagítják a mogyoró ízét. A csavart az áfonya adja, melynek savassága könnyebbé és vibrálóvá varázsolja az összhatást” – mutatta be Müller Csilla, a torta megálmodója a nyertes süteményt.

Budapest 150 torta
Az Auguszt cukrászdák is a közelmúltban ünnepelték az alapítás 150. évfordulóját, ezért a készítőknek külön megtiszteltetés és öröm volt, hogy ők nyerték meg a pályázatot.

A recept 2024. február 28-tól lesz nyilvános.

Ahogy a korábbi Budapest születésnapi tortájának pályázati kiírásában is írtunk, Pest, Buda és Óbuda 1873. november 17-én létrejött egyesítésének szimbólumaképpen három alapanyagcsoportot alakítottak ki, és a szabályzat értelmében minden csoportból egy alapanyagot kötelezően fel kell használni a pályaművekben:

 

„Pest” alapanyagai
a XIX. századi budapesti cukrászdák kínálatában már megtalálható egzotikus hozzávalók közül kerültek ki:

  • csokoládé,
  • gránátalma,
  • ananász,
  • pisztácia,
  • narancs,
  • füge.


„Buda” hozzávalói
Budapesten és környékén termő jellegzetes alapanyagokat tartalmazzák, mint a

  • szőlő,
  • mandula,
  • sárgabarack,
  • mogyoró,
  • gesztenye,
  • dió.


„Óbuda” választható elemei

csoportba kerültek az 1870-1880-as évek jellegzetes ízesítő anyagai, fűszerei:

  • vanília,
  • rózsa,
  • ánizs,
  • ibolya,
  • kávé,
  • citrom.


Budapest 150. születésnapi tortáját az albbi cukrászdákban lehet megkóstolni:

  • Anna Presszó és Cukrászda
  • Auguszt Cukrászda Belváros
  • Bányai Cukrászda Kft. - Tini Cukrászda
  • Barta Kávéház
  • BEJÓ Cukrászda Kft.
  • Borostyán Cukrászda
  • Claudia Cukrászda
  • Cocó 7 Csokoládé
  • Családi Kiss Cukrászat Kft.
  • Farkasréti Auguszt Pavilon
  • Fogarasi Pékség és Cukrászda
  • Geraldine - Auguszt a Múzeumkertben
  • Gina Cukrászda
  • Gina Cukrászda
  • Gina Cukrászda
  • Gina Cukrászda
  • Gina Sütemények
  • Gyöngy Cukrászda
  • Harangvirág Cukrászda
  • Ildikó Cukrászda
  • Illés Cukrászda
  • Jakó Cukrászda
  • Jégbüfé
  • Jégbüfé
  • Jégkuckó Cukrászda
  • Kapitány Cukrászda
  • Kapitány Cukrászda
  • Kapitány Cukrászda
  • Kapitány Cukrászda
  • Kapitányok Kedvence
  • Kisgergely Cukrászda
  • Koch-Danica Cukrászda Kft.
  • Krisztina Cukrászda
  • Krisztina Cukrászda Vértessomló
  • La Panna Budapest
  • Ladányi Cukrászda
  • Marcipán Cukrászda
  • Marján Cukrászda
  • Márton Cukrászda
  • Meringa Kft.
  • Mohácsi Cukrászda
  • Mónika Cukrászda
  • Pataki Cukrászda
  • Ricsi Cukrászda
  • Ricsi Cukrászda
  • Rigoletto Cukrászda
  • Sütibolt Keszthely
  • Szekeres Cukrászda
  • Szilágyi Cukrászda
  • Szurgent Cukrászda és Kézműves Fagylaltozó
  • Tu-Ri Cukrászda
  • Vadon Café Cukrászda
  • Veranda Cukiműhely

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Boldog 150. születésnapot, Budapest! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Boldog 150. születésnapot, Budapest! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg