Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
A magyar kézműves fagylalt nap egyik kitalálója Ipacs Balázs, a Hisztéria tulajdonosa. A tápiószecsői cukrászdájukban jártunk.
Ma már egy gyönyörű, elegáns mégis otthonos cukrászdába léphetünk be, de nem is olyan régóta van ez így. Az Ipacs család az 1990-es évek elején egy kicsi fabódéval indult, hogy a környéken élőket elvarázsolja, az akkoriban korszerű technológiával előállított minőségi kézműves fagylalttal.
A mostani cukrászüzem és cukrászda 2008-ban épült a kis faház helyén, de előtte már Hisztéria Kávézó néven a West End City Centerben is nyitottak egy mai napig működő üzletet, hogy a budapesti édesszéjúak se maradjanak ki a jóból.
Mert bizony jóból akad itt bőven! Az üzletbe belépve sütemények illatfelhője csábítja az orrunkat és gusztusosan megformált, 33 féle fagylalt teszi próbára döntési képességünket.
A hagyományos ízek mellett találhatunk igazi gyöngyszemeket is. Ilyen például a hely specialitása, a Hisztéria fagylalt, ami barna és fehér csokimousse, valamint epervelő kombinációja. Kóstolhatunk fagylalt formában Nem York-i sajttortát, Oreo kekszes fagyit egy kis baracklekvárral megbolondítva, rumos diót és carapinot is, ami egy tejszínes, fenyőmagos, karamellöntetes különlegesség.
Különös élményt nyújtott számunkra a szarvasgombás fagylalt, aminek ízét még most is érezzük a szánkban. A homoki szarvasgomba a Tápió-vidéken és a Jászságban igen nagy koncentrációban fordul elő az erdőkben. Ebben a szezonban az esőzések miatt különösen sok termett belőle, így jó sokáig élvezhetjük ezt a kifejezetten édeskés, simogató fagylaltot.
Nem csak a szarvasgomba érkezik a környékről. Az Ipacs család számára fontos a regionalitás, így például a mézet a Dombi Mézmnufaktúrából, a lisztet Kókáról a Budai Malomból, a tojást egy nagykátai őstermelőtől, a szörpöt Mendéről, a tejtermékeket a Jászságból szerzik be.
Kézműves fagylalt lévén, nem használnak se aromákat, se színezéket, se tartósítószereket, a keményebb ipari fagyihoz képest, sokkal jobb struktúrájú, teltebb ízű a fagylalt. A tej tehát valódi tej és nem tejpor, a gyümölcsfagyik ízét az igazi gyümölcspüré adja és odafigyelnek a szezonalitásra is.
Ahhoz, hogy ezt a krémes állagot kapják, csak természetes emulgeálószereket használnak, mint a szentjánoskenyérmagliszt, a búzafehérje vagy az agaragar. Persze édességről van szó, tehát a cukor nem elkerülhető, de egy ilyen finom fagyi csak boldogabbá teszi a testet, lelket!
Így született A magyar kézműves fagylalt napja
A Hisztéria azért is különleges, mert többek között innen ered a Magyar Kézműves Fagylalt Napja. Ipacs Balázs Róth Péterrel szövetkezve (I Love Gelato Különleges Fagylaltozó) találta ki 2013-ban. A rendezvény célja nem más, mint a kiváló minőségű igazi magyar kézműves fagylalt népszerűsítése. Ezen a napon, azaz május 8-án a résztvevő cukrászdák, fagylaltozók féláron kínálják gombócaikat.
Miért pont május 8-a? A megoldás összetett: az ötödik hónap (római V.) a tölcsért szimbolizálja, a 8-as pedig a 2 gombócot. 2013-ban 72 egység csatlakozott, tavaly ez a szám már 226 volt, az idei fagyi napon pedig már több, mint 450 helyen fogyaszthatjátok féláron a fagylaltot.
Az Ipacs család és a személyzet szenvedélye tagadhatatlan, óriási lelkesedéssel meséltek nekünk a fagylaltkészítésről és a cukrászdájukról. Mi, ha nem ez tesz egy fagyit a kiváló alapanyagok mellett tökéletessé? Menjetek és győződjetek meg róla akár Tápiószecsőn, akár a gyömrői üzletükben vagy a West Endben. Ma a Kézműves Fagylalt Napja van, így az amúgy is barátságos árakból 50% kedvezmény jár náluk is! ;)
A Magyar Kézműves Fagylalt Napjáról bővebb információt itt találtok.
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
2025.05.09.