Hisztéria Cukrászda, a magyar fagyi nap bölcsője

-
gastro esemény, 2015.05.08.

Hisztéria Cukrászda, a magyar fagyi nap bölcsője

A magyar kézműves fagylalt nap egyik kitalálója Ipacs Balázs, a Hisztéria tulajdonosa. A tápiószecsői cukrászdájukban jártunk.


Ma már egy gyönyörű, elegáns mégis otthonos cukrászdába léphetünk be, de nem is olyan régóta van ez így. Az Ipacs család az 1990-es évek elején egy kicsi fabódéval indult, hogy a környéken élőket elvarázsolja, az akkoriban korszerű technológiával előállított minőségi kézműves fagylalttal.

 

A mostani cukrászüzem és cukrászda 2008-ban épült a kis faház helyén, de előtte már Hisztéria Kávézó néven a West End City Centerben is nyitottak egy mai napig működő üzletet, hogy a budapesti édesszéjúak se maradjanak ki a jóból.

 


Mert bizony jóból akad itt bőven! Az üzletbe belépve sütemények illatfelhője csábítja az orrunkat és gusztusosan megformált, 33 féle fagylalt teszi próbára döntési képességünket.

 

A hagyományos ízek mellett találhatunk igazi gyöngyszemeket is. Ilyen például a hely specialitása, a Hisztéria fagylalt, ami barna és fehér csokimousse, valamint epervelő kombinációja. Kóstolhatunk fagylalt formában Nem York-i sajttortát, Oreo kekszes fagyit egy kis baracklekvárral megbolondítva, rumos diót és carapinot is, ami egy tejszínes, fenyőmagos, karamellöntetes különlegesség.

 

 

Különös élményt nyújtott számunkra a szarvasgombás fagylalt, aminek ízét még most is érezzük a szánkban. A homoki szarvasgomba a Tápió-vidéken és a Jászságban igen nagy koncentrációban fordul elő az erdőkben. Ebben a szezonban az esőzések miatt különösen sok termett belőle, így jó sokáig élvezhetjük ezt a kifejezetten édeskés, simogató fagylaltot.


Nem csak a szarvasgomba érkezik a környékről. Az Ipacs család számára fontos a regionalitás, így például a mézet a Dombi Mézmnufaktúrából, a lisztet Kókáról a Budai Malomból, a tojást egy nagykátai őstermelőtől, a szörpöt Mendéről, a tejtermékeket a Jászságból szerzik be.

 

 

Kézműves fagylalt lévén, nem használnak se aromákat, se színezéket, se tartósítószereket, a keményebb ipari fagyihoz képest, sokkal jobb struktúrájú, teltebb ízű a fagylalt. A tej tehát valódi tej és nem tejpor, a gyümölcsfagyik ízét az igazi gyümölcspüré adja és odafigyelnek a szezonalitásra is.

 

Ahhoz, hogy ezt a krémes állagot kapják, csak természetes emulgeálószereket használnak, mint a szentjánoskenyérmagliszt, a búzafehérje vagy az agaragar. Persze édességről van szó, tehát a cukor nem elkerülhető, de egy ilyen finom fagyi csak boldogabbá teszi a testet, lelket!

 

 

Így született A magyar kézműves fagylalt napja

 

A Hisztéria azért is különleges, mert többek között innen ered a Magyar Kézműves Fagylalt Napja. Ipacs Balázs Róth Péterrel  szövetkezve (I Love Gelato Különleges Fagylaltozó) találta ki 2013-ban. A rendezvény célja nem más, mint a kiváló minőségű igazi magyar kézműves fagylalt népszerűsítése. Ezen a napon, azaz május 8-án a résztvevő cukrászdák, fagylaltozók féláron kínálják gombócaikat.

 

Miért pont május 8-a? A megoldás összetett: az ötödik hónap (római V.) a tölcsért szimbolizálja, a 8-as pedig a 2 gombócot. 2013-ban 72 egység csatlakozott, tavaly ez a szám már 226 volt, az idei fagyi napon pedig már több, mint 450 helyen fogyaszthatjátok féláron a fagylaltot.

 


 

Az Ipacs család és a személyzet szenvedélye tagadhatatlan, óriási lelkesedéssel meséltek nekünk a fagylaltkészítésről és a cukrászdájukról. Mi, ha nem ez tesz egy fagyit a kiváló alapanyagok mellett tökéletessé? Menjetek és győződjetek meg róla akár Tápiószecsőn, akár a gyömrői üzletükben vagy a West Endben. Ma a Kézműves Fagylalt Napja van, így az amúgy is barátságos árakból 50% kedvezmény jár náluk is! ;)

 

A Magyar Kézműves Fagylalt Napjáról bővebb információt itt találtok.

 


 

Tetszett a(z) Hisztéria Cukrászda, a magyar fagyi nap bölcsője magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Hisztéria Cukrászda, a magyar fagyi nap bölcsője magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg