néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket

-
gastro esemény, 2024.03.24.

néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket

Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. A bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek.


Minél színesebben

A tojás hosszú idő óta az újjászületés, a gazdagság szimbóluma, így elmaradhatatlan a húsvéti asztalról akár töltött formában, akár krémként tálalva. Ahhoz, hogy izgalmasabbá tegyük a klasszikusokat, nem kell nagy dologra gondolnunk: az ünnep során a színek egyébként is hangsúlyos szerepet kapnak, ráadásul ezekkel úgy csempészhetünk vitaminokat és rostokat ételeinkbe, hogy azokat akár a gyerekek is örömmel fogyasztják. A tojáskrémhez például mennyiségtől függően adhatunk néhány mokkáskanál kurkumát, melytől élénk sárga színt kap az étel, ráadásul a kurkuma elősegíti a gyomor számára egyébként megterhelő étel emésztését. Szervezetünk az ünnepi időszakok bőséges lakomái miatt jobban kitett a különböző gyulladásoknak, puffadásnak, a jótékony fűszerek beépítése előnyös: a gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert kurkuma mellett használhatunk például céklaport is, mellyel a vasbevitelt is pótoljuk. De a cékla levében akár zöldségeket, sőt, főtt tojást is pácolhatunk.


Krémek és saláták – használjuk a fantáziánkat


A mediterrán és közel-keleti konyháktól is szerezhetünk inspirációt, a zöldségkrémek, humuszok, ajvárok jól illenek a különböző húsokhoz, sonkákhoz. Ha valaki ragaszkodik a hagyományos receptekhez, mégis szeretne melléjük egy-két könnyedebb, új fogást, érdemes kipróbálni olyan zöldségeket, melyekről nem is gondolnánk, milyen finomak salátaként. Az egyik az antioxidánsokban gazdag cékla, melyet lereszelve, tormával, citromlével, fokhagymával, mustárral, almával, valamint köménnyel és valamilyen joghurttal összekeverve kiváló fogást kapunk.
Hasonlóan izgalmas lehet a padlizsánból és cukkíniből is elkészíthető hűsítő joghurtos saláta, melyhez a zöldségeket először érdemes kicsit meggrillezni. A tavasszal már frissen is kapható fűszernövényekkel se spóroljunk – ízletes, egészséges kence készíthető egy-egy kis csokor petrezselymet, kaprot, medvehagymát felaprítva és összekeverve néhány evőkanál puha margarinnal, valamint néhány csipet sóval és borssal. Ha olyan vegán, tojásmentes ételt készítünk, melyből hiányoljuk a tojásos ízt, adjunk hozzá egy-két csipet himalájai fekete sót, mely a benne található természetes anyagok miatt a tojás ízéhez hasonlít. A hamis tojáskrémhez vegyünk két bögre főtt csicseriborsót, majd keverjük hozzá kedvenc növényi joghurtunkat, mustárt, citromlevelet, fekete himalájai sót, és borsot.




Tekercsek, töltelékek

A különböző húsos, sajtos tekercsek is figyelmet érdemelnek. A bevált szénhidrátgazdag töltelékek helyett vagy mellett, használjunk különböző gombákat, melyeket érdemes néhány percet píritani, hiszen így jön ki leginkább az ízük. A pirított gombához adjunk fokhagymát, reszelt répát, és máris tökéletes töltelékalapot kapunk, melyet akár kivájt burgonyákba, paradicsomba is tölthetünk. Tojás helyett kísérletezzünk különböző magvakkal, melyek segítik összefogni a tölteléket: áztassunk két evőkanál vízbe egy evőkanál lenmagot, majd várjunk néhány percet. A zselészerű, magos keverék gazdag fehérjeforrás, valamint jótékonyan olajokat is tartalmaz, amelynek emésztéssegítő hatása is ismert.

Sokak egyik kedvenc húsvéti fogása a sonkatekercs. A fogás egyik könnyedebb párja lehet a padlizsán- és cukkínitekercs is: szeleteljük fel a zöldségeket hosszában kb. fél centi széles szeletekre. Grillezzük vagy süssük serpenyőben őket egy-egy percig mindkét oldalon, majd hagyjuk kihűlni. Fűszerekből és egy kevés zsírszegény túróból készítsünk lágy tölteléket, majd helyezzünk belőle egy-egy evőkanállal a puha zöldségszalagokra. Tekerjük fel őket, és pihentessük hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.



Az édesség sem maradhat el

A frissen sült kalács konyhában terjengő édes illata valóban utánozhatatlan. Amennyiben kicsit túlvállaltuk magunkat, és a kalács elkezd kiszáradni, akkor se hagyjuk kárba veszni. Ha a kalács még az ünnep utolsó napján sem fogy el, szeleteljük apró kockákra, adjunk hozzá néhány darabka margarint, egy kevés növényi tejet, fahéjat, valamint reszelt almát. A keveréket tepsiben 15 perc alatt süssük addig, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Ha inkább a szeletes sütemények, torták hívei vagyunk, akkor is készíthetünk némi újdonságot a tartalmas, ízletes krémesek mellé. Remek választás lehet például a brownie, melyet akár babból vagy cukkíniből is elkészíthetünk. Bár elsőre szokatlannak tűnhet ez a párosítás, az ízük nem érződik az elkészült süteményben, viszont még szaftosabbá és puhábbá teszik a tésztát. Legyen szó akár apró változtatásokról, akár teljesen új fogásokról, az ünnep ízekben és színekben is gazdag lehet.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg