A legjobb párlatok nyomába eredtünk

-
gastro fesztivál, 2014.10.05.

A legjobb párlatok nyomába eredtünk

„Mindenki jó bírálója lehet a pálinkának, ha ismeri a gyümölcsöt” – ezzel a gondolattal fogadott minket Jani bácsi, a Márton és lányai pálinkafőzde mestere a VIII. Pálinka-és Kolbászfesztiválon.


A több mint négyszáz féle pálinka között igen nehéz kiigazodni, ebben Borbáth Gabriella, a Rézangyal pálinkamestere volt segítségünkre. 2014 pálinkája a körte, így kezdésként a Rézangyal körtepálinkájával indítottunk.




Innen Gabi a Schiszler bódéjához vezetett minket, ahol a pálinkakészítők a kajszi pálinkájukat próbáltatták ki velünk. Az ananászon kívül mindegyik párlatuk saját, alföldi termesztésű gyümölcsből készül. Azt is megtudtuk, hogy idén Magyarország legjobb vadgyümölcs pálinkájának címét nyerte el a madárberkenye párlatuk.

 

 

A Nobilis is 99%-ban saját gyümölcsből dolgozik. Egyediségük többek között abban áll, hogy a pálinkát bonbon készítésre is felhasználják. Gyümölcsös és a Budweiser sörből készült párlattal töltött változatból választhattok.



Zimeknél szintén hölgy főzőmester fogadott bennünket, aki a birs pálinkáját mutatta be számunkra. Velük szemben kapott helyet a Gyulai Pálinkamanufaktúra, ahol a szervezők egyik nagy kedvencét, a kicsit füstös mellékízű sajmeggy pálinkát kóstoltuk meg.

 

 

Magyarország egyik legkisebb pálinkaháza, a Szekszárd melletti Brill is képviselteti magát, a pálinkaház törköly frontos erős, így aztán teljesen érthető büszkén mutatták nekünk a kékszőlő pálinkájukat. Az sem elhanyagolgató szempont, hogy jelenleg a Brill viseli Magyarország legeredményesebb kereskedelmi főzdéjének címét.

 


Ha a szakértőkre szeretnétek hagyatkozni, vasárnap este indul az Ínyenc nevű túra, melynek állomásait nekünk is bemutatták.

 

 


Hagyományokhoz híven idén is kiemelet szerepet kapottami jelen esetben a whisky. A nemes ital ötven különböző dajtájából válogathattok a rendezvényen. Az idén jubiláló, 30 éves Békési manufaktúra 2002-ben főzte le azt a whiskyt, melynek első hordóját most verték csapra, így a legelsők között kóstolhatjátok meg a 12 éves, Single Barrelt.

 

 


Kolbászban sincs hiány, a mangalicától a szarvaskolbászig, a tepertőktől a szalonnákig minden megtalálható. A fesztiválok elengedhetetlen résztvevője, a Kolbice is képviselteti magát, a fagylaltra emlékeztető, magvas kenyértölcsérbe töltött magyaros és bajor kolbászaival.

 


Mindeközben a színpadon ismert énekesek és együttesek színesítik a programot, egészen a vasárnap esti zárásig.

 

 

Hasznos információk:

 

Nyitva:

Vasárnap: 12:00-22:00

 

Metapay fizetőrendszer működik, kártyával történő feltöltéskor a kényelmi díj + 200 forint.

 

További információk itt.

 

Fotók: Fazekas Martina

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) A legjobb párlatok nyomába eredtünk magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A legjobb párlatok nyomába eredtünk magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg