A legjobb párlatok nyomába eredtünk

-
gastro fesztivál, 2014.10.05.

A legjobb párlatok nyomába eredtünk

„Mindenki jó bírálója lehet a pálinkának, ha ismeri a gyümölcsöt” – ezzel a gondolattal fogadott minket Jani bácsi, a Márton és lányai pálinkafőzde mestere a VIII. Pálinka-és Kolbászfesztiválon.


A több mint négyszáz féle pálinka között igen nehéz kiigazodni, ebben Borbáth Gabriella, a Rézangyal pálinkamestere volt segítségünkre. 2014 pálinkája a körte, így kezdésként a Rézangyal körtepálinkájával indítottunk.




Innen Gabi a Schiszler bódéjához vezetett minket, ahol a pálinkakészítők a kajszi pálinkájukat próbáltatták ki velünk. Az ananászon kívül mindegyik párlatuk saját, alföldi termesztésű gyümölcsből készül. Azt is megtudtuk, hogy idén Magyarország legjobb vadgyümölcs pálinkájának címét nyerte el a madárberkenye párlatuk.

 

 

A Nobilis is 99%-ban saját gyümölcsből dolgozik. Egyediségük többek között abban áll, hogy a pálinkát bonbon készítésre is felhasználják. Gyümölcsös és a Budweiser sörből készült párlattal töltött változatból választhattok.



Zimeknél szintén hölgy főzőmester fogadott bennünket, aki a birs pálinkáját mutatta be számunkra. Velük szemben kapott helyet a Gyulai Pálinkamanufaktúra, ahol a szervezők egyik nagy kedvencét, a kicsit füstös mellékízű sajmeggy pálinkát kóstoltuk meg.

 

 

Magyarország egyik legkisebb pálinkaháza, a Szekszárd melletti Brill is képviselteti magát, a pálinkaház törköly frontos erős, így aztán teljesen érthető büszkén mutatták nekünk a kékszőlő pálinkájukat. Az sem elhanyagolgató szempont, hogy jelenleg a Brill viseli Magyarország legeredményesebb kereskedelmi főzdéjének címét.

 


Ha a szakértőkre szeretnétek hagyatkozni, vasárnap este indul az Ínyenc nevű túra, melynek állomásait nekünk is bemutatták.

 

 


Hagyományokhoz híven idén is kiemelet szerepet kapottami jelen esetben a whisky. A nemes ital ötven különböző dajtájából válogathattok a rendezvényen. Az idén jubiláló, 30 éves Békési manufaktúra 2002-ben főzte le azt a whiskyt, melynek első hordóját most verték csapra, így a legelsők között kóstolhatjátok meg a 12 éves, Single Barrelt.

 

 


Kolbászban sincs hiány, a mangalicától a szarvaskolbászig, a tepertőktől a szalonnákig minden megtalálható. A fesztiválok elengedhetetlen résztvevője, a Kolbice is képviselteti magát, a fagylaltra emlékeztető, magvas kenyértölcsérbe töltött magyaros és bajor kolbászaival.

 


Mindeközben a színpadon ismert énekesek és együttesek színesítik a programot, egészen a vasárnap esti zárásig.

 

 

Hasznos információk:

 

Nyitva:

Vasárnap: 12:00-22:00

 

Metapay fizetőrendszer működik, kártyával történő feltöltéskor a kényelmi díj + 200 forint.

 

További információk itt.

 

Fotók: Fazekas Martina

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) A legjobb párlatok nyomába eredtünk magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A legjobb párlatok nyomába eredtünk magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg