Hétvégén is gazdag élményekkel vár a Budavári Borfesztivál!

-
gastro fesztivál, 2014.09.13.

Hétvégén is gazdag élményekkel vár a Budavári Borfesztivál!

Törley Pezsgőlovag avatás, Nemzetek Sajtversenye, szüreti felvonulás – a Borfesztivál kiváló programokat tartogat számotokra.


A szomorkás októberi idő ellenére sokan látogattatok ki hétközben is a 23. Budavári Borfesztiválra. Nem csoda, hiszen ez az a rendezvény, amely a borok, a kultúrális-, szakmai-, és a szórakoztató programok terén is képes megújulni, és egyaránt élményt nyújtani az elismert bortudoroknak és a borkedvelő laikusoknak.

 

Az idei meghívott Olaszország, amely nem csak a borairól, hanem a gasztronómiájáról is híres, az ételkínálatban a megszokott fesztiváételeken túl olasz finomságokat is találtok. Az olasz italok és ételek felfedezése már önmagában kihívás, nem beszélve a több mint 200 hazai kiállító borairól.

 

 

A rendszer változatlan: a belépőhőz jár a nyakba akasztható szűtyő és a borfesztivál eblémájával ellátott kristálypohár. A borokat fél deciliteres és egy deciliteres mennyiségekben kínálják.



A kóstolóadagok átlagosan 200 forinttól kezdődnek. A hivataos fiszetőezköz a készpénz. A nyomtatott térkép, a több ponton felállított molinók és a mobilakalmazások pedig segítenek az eligazodásban.

 

 

Gastro.hu tippek:

 

Fogyasztás előtt a programfüzet vagy a mobilalkalmazás segítségével állítsatok fel egy útvonalat. Az alapvető sorrend, amit érdemes betartani: a friss fehér boroktól kezdve az illatos borokon át jussatok el a rozéig, ezt kövessék a vörös borok, majd jöhetnek a desszert borok, tokaji különlegességek. Ha még többre vágytok, ezután kortyoljatok likőrbort, pezsgőt és konyakot.

 

Lehetőség szerint a fél deciliteres mennyiségeket válasszátok, használjátok a köpőcsészéket, kóstolós közben tartsatok szünetet, igyatok vizet, egyetek, és öblítsétek ki a poharatokat.

 

 

Érdemes felkeresni a kisebb és kevésbé ismert pincészeteket is. Számunkra nagy élmény volt a Savoyai-teraszon található Muraközi szekció, ahol olyan fehérborok dominálnak, mint pédául a chardonnay, az olaszrizling, a rizlingszilváni vagy éppen a zöld veltelini.

 

A borászoktól és a pincészetek képviselőitől érdemes kérdeznetek, kikérni a segítségüket a borválasztásnál. Tapasztalataink szerint készségesek.

 

 

Hétvégi programok:

 

Szombat délután a Fool Moon, este a Benkó Dixieland Band szórakoztatja a közönséget. Vasárnap a Népzenei és Néptánc Gála ünnepén fellép többek között a Kertész Táncegylet valamint az Alba Regia Táncegyüttes. Az estét és a Borfesztivált a Ghymes Együttes koncertje zárja.

 

Szombaton délután fél 6-kor a nagy színpadon kerül sor a Törley Pezsgőlovagok látványos avatására. Idén a bor és az egészséges életmód, a sport, a közös élmények gondolatához igazodva sikeres és elismert sportolók nyerik el ezt a megtisztelő címet.

 

Miklós Edit, a legeredményesebb magyar sízőnő, Szabó Gabriella és Vad Ninetta, az aranyérmes női kajak négyes tagjai, Takács Kincső, az aranyérmes női kenupáros tagja és Verrasztó Zoltán, magyar hát –és vegyes úszó olimpikon, kétszeres világbajnok, Verrasztó Evelyn, olimpikon úszó és Verrasztó Dávid, Európa bajnok úszó édesapja és részben edzője.

 

 

Vasárnap színes, látványos, táncos-zenés forgatag, szüreti felvonulás vár benneteket a Budai Várban, majd a menetben résztvevő hagyományőrző együttesek többek között a Kertész Táncegylet, az Alba Regia Táncegyüttes lépnek a színpadra. Délután 3 órakor a nagyszínpadon kerül sor a 2. Nemzetek Sajtversenye eredményhirdetésére.

 

Mindezeken túl számos más program és szolgáltatás biztosít még kellemesebb kikapcsolódást számotokra: hétvégi gyermekprogramok, ingyenes wifi, okostelefon alkalmazás, parafadugó-gyűjtés és még sok minden más.

 

 

Hasznos információk:

 

A napi belépő ára: 2900 forint/fő/nap

A belépőjegy tartalmaz egy kristály kostólopoharat és egy bortartó szütyőt, valamint ingyenes belépést biztosít a Budapesti Történeti Múzeum állandó kiállításaira.

A belépés 12 éves kor alatt ingyenes.

 

Nyitva:

 

2014. szeptember 13-14. szombat-vasárnap: 10:00-23:00

Pénztár nyitva tartás: 22:00 óráig.

 

Helyszín:

 

Budavári Palota

 

Hivatalos fizető eszköz:

 

Készpénz

 

Ingyen WI-FI:

 

A fesztivál ideje alatt ingyen netezhettek, ráadásul megújult a Borfesztivál okostelefon alkalmazása, amit hamarosan a google play-en és az app-store-ban is letölthettek.

 

Programajánlónk:

http://gastro.hu/Hirek/23--Budavari-Borfesztival---Jatek!-1183

 

A Budavári Borfesztivál hivatalos oldala:

 

http://aborfesztival.hu/

 

A Budavári Borfesztivál Facebook-oldala:

 

https://www.facebook.com/borfesztival

 

Fotók:

 

Mag Veronika

 

 

 

Tetszett a(z) Hétvégén is gazdag élményekkel vár a Budavári Borfesztivál! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Hétvégén is gazdag élményekkel vár a Budavári Borfesztivál! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg