Ínyencségek a Bazilikánál

-
gastro fesztivál, 2014.12.20.

Ínyencségek a Bazilikánál

Forró mangó puncs, minőségi forralt bor, gesztenyés macaron, halászlé – az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvényen jártunk.


Gasztronómiai szempontból mindenképpen elsődleges az Adventi Ünnep a Bazilikánál, ahova idén nyolcvan kiállító települt ki. A rendezvény nem csak a csodálatos, ünnepi kapuig tart, hanem újdonságként már a Zrínyi utcában is forró, gőzölgő ételeket és italokat kínálnak az árusok. 

 

A választékban a hagyományos ízek épp annyira visszaköszönnek, mint a street food ételek, így mindannyian találhattok fogatokra valót. A választásnak maximum a gyomrotok befogadóképessége és a pénztárcátok szab határt.

 

 

Forró italok nyomában

 

A vásár szervezői idén szakmai workshopot szerveztek a téren felállított Hüttében, amelybe mi is bekapcsolódtunk. Az értékelésben szakértők, köztük Szik Mátyás országos sommelier bajnok is részt vett a közeli Prime étteremből.

 

Az italkínálat bőséges, az adottságokból adódóan az italkóstolás teljesen hétköznapi. A meleg és melegítő hatású italokat a vásár saját bögréjébe, thermo poharkba és műanyagpoharakba mérik.


A bor és az almalé mellett a forró italok elkészítésekor  a legjobb koktélok alapanyagai is megjelennek, van például: rum, vodka, tojáslikőr és Becherovka alapú lélelkmelegítő is. Utóbiból készül a Cherry Punch, amely a szakmai workshop dobogósa lett.

 


A DiVino híresen finom forralt bora idén is slégeritalnak számít, ezért ez már 5+1 bérlettel is kapható. A rosé rajongóknak pedig a Christmas Bistro kedvez. A fantáziadús téli italokhoz a hungarikumok, például a Gyulai Pálinka és a Tokaj-hegyaljai Likőr- és Pálinkamanufaktúra választékában érdemes alapanyagokat keresnetek, de a prémium gyümölcspálinkák és likőrök kóstolása önmagában is élmény. Fogyasztásuk után a jókedv garantált.

 

A zsűri kedvencét a Hot Buttered Spiced Bourbon-t is ajánljuk, ezt a különleges, téli koktélt Schök Norbert, a KNRDY bartendere készíti. A Szent István téri Lacipecsenye és a MINI Bar szintén téliesítette italkínálatát; előbbinél a rum alapú, fűszerektől illatos Honeymoon Grogot, utóbbinál a gyümölcsös Hot Mango Punch-ot érdemes kipróbálnotok.

 

 

Halászlétől a KOLBiceig


A Zrínyi a Pasta Station sütőtökös-kacsás pennéje volt az egyik kedvencünk, amit valóban fogkeményre főznek és papírdobozban tálalnak. Szintén itt kóstoltuk a LazacPlacc hagyományos halászléjét és a sült lazacát, amelyet erdeigyümölcs mártással tálalnak. Szintén itt kapott helyet régi kedvencünk a KOLBice is, a street food vonalnál maradva lángossal, hamburgerrel és belga gofrival is jól lakhattok.

 

A Casa Piadina olaszos sült lepényei szintén vonzó alternatívák lehetnek számotokra, de természetesen vannak sült kolbászok, bejglik, kürtskalács, marcipán különlegességek, termelői lekvárok és mézek is.

 


A sütemények közül a  Cake Shop gesztenyés macaronja lett a kedvencünk. De az amerikai stílusú, de a francia cukrászdák minőségi színvonalát képviselő, karácsonyi fűszerezésű cup cake-ek is lenyűgöztek bennünket.

 

Az Omnia Reserve választékában is különleges desszerteket találtok. A világ különböző égtájairól származó négyféle szemes kávéhoz az ízHUSZÁR (Kárai Dávid) kreált reggeli és ebéd utáni süteményeket. Fogyasztásukhoz egy óriási csészében kialakított, rendhagyó közösségi kávézó pont épült fel a tér sarkán, amelyet a Hello Wood csapata tervezett számukra. 

 

 

A finomságok mellett számtalan előzetesen zsűrizett, kézzel készített és igényesen kivitelezett ajándék között válogathattok, a Bazilika homlokzatán esténként látványos fényfestés láthattok, a kisebbeket pedig korizhatnak és kézműves programokon vehetnek részt.

 


A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a vásárban berendezett „szeretet.éhség.” sütődéjében az önkéntesek a látogatókkal és a szervezetet segítő meglepetés vendégekkel közösen készítik a mézeskalács szíveket, amelyekkel az adományozóknak mondanak köszönetet, ezt a pontot is érdemes felkeresnetek.

 

 

Receptek a vásárból

 

Karácsonyi mámor


1 rész Becherovka
3 rész almalé
1 rész forró víz (ebben keverjük el a cukrot és fűszereket, majd szűrjük hozzá a koktélhoz)
narancs vagy narancslé
kevés cukor
fűszerek: fahéj, szegfűszeg

 

Forrás: Christmas Bar az Adventi Ünnep a Bazilikánál

 

Hot Buttered Spiced Bourbon


50 ml Jim Beam whiskey
10 ml portói (fehér)
100 ml szűretlen almalé
10 ml juharszirup
8 gramm vaj
fűszerek: fahéj, szegfűszeg, szerecsendió
lime héj
gyömbér és szerencsendió

 

Forrás: KNRDY, Schök Norbert

 

 

További infó itt és itt.

 

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Ínyencségek a Bazilikánál magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Ínyencségek a Bazilikánál magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg