Ínyencségek a Bazilikánál

-
gastro fesztivál, 2014.12.20.

Ínyencségek a Bazilikánál

Forró mangó puncs, minőségi forralt bor, gesztenyés macaron, halászlé – az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvényen jártunk.


Gasztronómiai szempontból mindenképpen elsődleges az Adventi Ünnep a Bazilikánál, ahova idén nyolcvan kiállító települt ki. A rendezvény nem csak a csodálatos, ünnepi kapuig tart, hanem újdonságként már a Zrínyi utcában is forró, gőzölgő ételeket és italokat kínálnak az árusok. 

 

A választékban a hagyományos ízek épp annyira visszaköszönnek, mint a street food ételek, így mindannyian találhattok fogatokra valót. A választásnak maximum a gyomrotok befogadóképessége és a pénztárcátok szab határt.

 

 

Forró italok nyomában

 

A vásár szervezői idén szakmai workshopot szerveztek a téren felállított Hüttében, amelybe mi is bekapcsolódtunk. Az értékelésben szakértők, köztük Szik Mátyás országos sommelier bajnok is részt vett a közeli Prime étteremből.

 

Az italkínálat bőséges, az adottságokból adódóan az italkóstolás teljesen hétköznapi. A meleg és melegítő hatású italokat a vásár saját bögréjébe, thermo poharkba és műanyagpoharakba mérik.


A bor és az almalé mellett a forró italok elkészítésekor  a legjobb koktélok alapanyagai is megjelennek, van például: rum, vodka, tojáslikőr és Becherovka alapú lélelkmelegítő is. Utóbiból készül a Cherry Punch, amely a szakmai workshop dobogósa lett.

 


A DiVino híresen finom forralt bora idén is slégeritalnak számít, ezért ez már 5+1 bérlettel is kapható. A rosé rajongóknak pedig a Christmas Bistro kedvez. A fantáziadús téli italokhoz a hungarikumok, például a Gyulai Pálinka és a Tokaj-hegyaljai Likőr- és Pálinkamanufaktúra választékában érdemes alapanyagokat keresnetek, de a prémium gyümölcspálinkák és likőrök kóstolása önmagában is élmény. Fogyasztásuk után a jókedv garantált.

 

A zsűri kedvencét a Hot Buttered Spiced Bourbon-t is ajánljuk, ezt a különleges, téli koktélt Schök Norbert, a KNRDY bartendere készíti. A Szent István téri Lacipecsenye és a MINI Bar szintén téliesítette italkínálatát; előbbinél a rum alapú, fűszerektől illatos Honeymoon Grogot, utóbbinál a gyümölcsös Hot Mango Punch-ot érdemes kipróbálnotok.

 

 

Halászlétől a KOLBiceig


A Zrínyi a Pasta Station sütőtökös-kacsás pennéje volt az egyik kedvencünk, amit valóban fogkeményre főznek és papírdobozban tálalnak. Szintén itt kóstoltuk a LazacPlacc hagyományos halászléjét és a sült lazacát, amelyet erdeigyümölcs mártással tálalnak. Szintén itt kapott helyet régi kedvencünk a KOLBice is, a street food vonalnál maradva lángossal, hamburgerrel és belga gofrival is jól lakhattok.

 

A Casa Piadina olaszos sült lepényei szintén vonzó alternatívák lehetnek számotokra, de természetesen vannak sült kolbászok, bejglik, kürtskalács, marcipán különlegességek, termelői lekvárok és mézek is.

 


A sütemények közül a  Cake Shop gesztenyés macaronja lett a kedvencünk. De az amerikai stílusú, de a francia cukrászdák minőségi színvonalát képviselő, karácsonyi fűszerezésű cup cake-ek is lenyűgöztek bennünket.

 

Az Omnia Reserve választékában is különleges desszerteket találtok. A világ különböző égtájairól származó négyféle szemes kávéhoz az ízHUSZÁR (Kárai Dávid) kreált reggeli és ebéd utáni süteményeket. Fogyasztásukhoz egy óriási csészében kialakított, rendhagyó közösségi kávézó pont épült fel a tér sarkán, amelyet a Hello Wood csapata tervezett számukra. 

 

 

A finomságok mellett számtalan előzetesen zsűrizett, kézzel készített és igényesen kivitelezett ajándék között válogathattok, a Bazilika homlokzatán esténként látványos fényfestés láthattok, a kisebbeket pedig korizhatnak és kézműves programokon vehetnek részt.

 


A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a vásárban berendezett „szeretet.éhség.” sütődéjében az önkéntesek a látogatókkal és a szervezetet segítő meglepetés vendégekkel közösen készítik a mézeskalács szíveket, amelyekkel az adományozóknak mondanak köszönetet, ezt a pontot is érdemes felkeresnetek.

 

 

Receptek a vásárból

 

Karácsonyi mámor


1 rész Becherovka
3 rész almalé
1 rész forró víz (ebben keverjük el a cukrot és fűszereket, majd szűrjük hozzá a koktélhoz)
narancs vagy narancslé
kevés cukor
fűszerek: fahéj, szegfűszeg

 

Forrás: Christmas Bar az Adventi Ünnep a Bazilikánál

 

Hot Buttered Spiced Bourbon


50 ml Jim Beam whiskey
10 ml portói (fehér)
100 ml szűretlen almalé
10 ml juharszirup
8 gramm vaj
fűszerek: fahéj, szegfűszeg, szerecsendió
lime héj
gyömbér és szerencsendió

 

Forrás: KNRDY, Schök Norbert

 

 

További infó itt és itt.

 

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Ínyencségek a Bazilikánál magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Ínyencségek a Bazilikánál magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg