Kézműves sajtok, házi tarhonya – Mesterségek Ünnepe gastro szemmel

-
gastro fesztivál, 2015.08.22.

Kézműves sajtok, házi tarhonya – Mesterségek Ünnepe gastro szemmel

Paranyica, gomolya, kürtőskalács, padron paprika – megnéztünk milyen a gasztronómia a Mesterségek Ünnepe.


A legnagyobb népművészeti fesztiválunkon évről-évre nagyobb a gasztrokínálat. A cél már nemcsak az, hogy a résztvevők jól lakjanak, hanem ennél több. Az ingyenes szakasz a Szent György utca, amely ezúttal is Sajtok utcájává változott. Tizenhét jelentős hazai sajtkészítő és öt erdélyi sajtmanufaktúra képviselteti magát.

 

A megszokott gomolyákon, keménysajtokon, paranyicákon túl, van például rouge -rúzs sajt- és parmezán is. A sajtokon kívül a tejtermékek teljes sprektuma tárul elétek: a hagyományos vajtól, a joghurtokon át, a túró rudiig. Idén a vásár nagyott lépett előre, ugyanis a helyszínen bemutatják a sajtkészítést, a vajköpülést és sajtfüstölést is.

 

 

Ha már kellőképpen beleástátok magatokat a sajtok világába, akkor az EtyekTej standjánál minden nap újabb kvíz vár rátok. Több árusnál vásárolhattok sétáló sajttálat, így arra is lehetőségetek van, hogy csak csipegessetek.

 

 

 

 

A Budavári Palotában több ponton is találtok ételárusító mobilkonyhákat. Ezeknél a szokásos fesztiválétleket készítik, mint például sült kolbászt, csülköt, pörköltet, serpenyős étleket, frissensülteket. Érdemes figyelni, mert a legtöbb ételnek dkg-ban van feltűntetve az ára.

 

 

Szintén több ponton sütnek kenyérlángost, de az olajban sült változat is kapható. Természetesen elmaradhatatlan a kürtőskalács és a mézeskalács, utóbbiból olyan sokféle van, hogy minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót, sőt, a mesterség titkait is megtudhatja.

 

 

A népi ételeknél maradva a tarhonyakészítést is megtanulhatjátok. A nagymama receptjét követve 8 és 16 tojásos változatot is gyúrnak.

 

A rendezvény idén a pásztorokra fókuszál. A Nemzeti Galéria alatt található Újvilágudvar lett átmenetileg a pásztorok lakhelye. Itt minden nap más bográcsos pásztorételt főznek. 

 

 

Évről-évre népszerű a főtt burgonyából és lisztből készült zalai dödölle, amit önmagában tejföllel, vagy tökmagolajos káposztasalátával is ehettek. Ha vásárfiának gasztrocsemegét szántok, akkor szintén bőséges portékából válogathattok. Vannak hagyományos lekvárok, borlekvárok, vásári édességek és mézek is.

 

Ezúttal a spanyol gasztonómia is helyet kapott, ugyanis a 2015-ös díszvendég Spanyolország. Az Oroszlános udvarban többek között olajban sült, nagyszemű sóval megszórt padron paprikát, sonkatálat, spanyol pacalt, almaborban főtt kolbászt, olívabogyó válogatást, sangriát, spanyol söröket és borokat árulnak.

 

Az ételeket, italokat fesztiválárakon mérik, de célszerű szemlélődni, mert van különbség ugyanazt a terméket kínáló ételkészítők között is. A Szent György utca végén található árusoknak pedig nem szabad bedőlni, ők állandó jelleggel vannak a helyszínen, nem a Mesterségk Ünnepéhez tartoznak.

 

 

Hasznos információk:

 

Családi jegy 2015-ben is váltható, a 2, 3 és 4 gyermekkel érkezők számára külön kedvezményes csomagok vehetők igénybe. 14 év alatti gyermekek és a nyugdíjasok is kedvezményes jegyet válthatnak. 4 éves kor alatt a belépés díjtalan. A normál belépőjegyek mellé 15 %-os vásárlási kupon jár, amely számos mesternél beváltható lesz egy vagy több tárgy vásárlása esetén. A kézműves foglalkozások a belépő megváltása után ingyenesek, valamint a Sajtok utcája is díjtalan.

 

Nyitva tartás:

 

A Mesterségek Ünnepe: 10:00-23:00

A vásár: 10:-21:00

A gyermekprogramok: 10:00-18:00-ig illetve 10:20:00-ig vannak helyszíntől függően

 

További információkat és a részletes programot itt találjátok.
 

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Kézműves sajtok, házi tarhonya – Mesterségek Ünnepe gastro szemmel magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kézműves sajtok, házi tarhonya – Mesterségek Ünnepe gastro szemmel magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

"narrow"
Gear.svg