Kézműves sajtok, házi tarhonya – Mesterségek Ünnepe gastro szemmel

-
gastro fesztivál, 2015.08.22.

Kézműves sajtok, házi tarhonya – Mesterségek Ünnepe gastro szemmel

Paranyica, gomolya, kürtőskalács, padron paprika – megnéztünk milyen a gasztronómia a Mesterségek Ünnepe.


A legnagyobb népművészeti fesztiválunkon évről-évre nagyobb a gasztrokínálat. A cél már nemcsak az, hogy a résztvevők jól lakjanak, hanem ennél több. Az ingyenes szakasz a Szent György utca, amely ezúttal is Sajtok utcájává változott. Tizenhét jelentős hazai sajtkészítő és öt erdélyi sajtmanufaktúra képviselteti magát.

 

A megszokott gomolyákon, keménysajtokon, paranyicákon túl, van például rouge -rúzs sajt- és parmezán is. A sajtokon kívül a tejtermékek teljes sprektuma tárul elétek: a hagyományos vajtól, a joghurtokon át, a túró rudiig. Idén a vásár nagyott lépett előre, ugyanis a helyszínen bemutatják a sajtkészítést, a vajköpülést és sajtfüstölést is.

 

 

Ha már kellőképpen beleástátok magatokat a sajtok világába, akkor az EtyekTej standjánál minden nap újabb kvíz vár rátok. Több árusnál vásárolhattok sétáló sajttálat, így arra is lehetőségetek van, hogy csak csipegessetek.

 

 

 

 

A Budavári Palotában több ponton is találtok ételárusító mobilkonyhákat. Ezeknél a szokásos fesztiválétleket készítik, mint például sült kolbászt, csülköt, pörköltet, serpenyős étleket, frissensülteket. Érdemes figyelni, mert a legtöbb ételnek dkg-ban van feltűntetve az ára.

 

 

Szintén több ponton sütnek kenyérlángost, de az olajban sült változat is kapható. Természetesen elmaradhatatlan a kürtőskalács és a mézeskalács, utóbbiból olyan sokféle van, hogy minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót, sőt, a mesterség titkait is megtudhatja.

 

 

A népi ételeknél maradva a tarhonyakészítést is megtanulhatjátok. A nagymama receptjét követve 8 és 16 tojásos változatot is gyúrnak.

 

A rendezvény idén a pásztorokra fókuszál. A Nemzeti Galéria alatt található Újvilágudvar lett átmenetileg a pásztorok lakhelye. Itt minden nap más bográcsos pásztorételt főznek. 

 

 

Évről-évre népszerű a főtt burgonyából és lisztből készült zalai dödölle, amit önmagában tejföllel, vagy tökmagolajos káposztasalátával is ehettek. Ha vásárfiának gasztrocsemegét szántok, akkor szintén bőséges portékából válogathattok. Vannak hagyományos lekvárok, borlekvárok, vásári édességek és mézek is.

 

Ezúttal a spanyol gasztonómia is helyet kapott, ugyanis a 2015-ös díszvendég Spanyolország. Az Oroszlános udvarban többek között olajban sült, nagyszemű sóval megszórt padron paprikát, sonkatálat, spanyol pacalt, almaborban főtt kolbászt, olívabogyó válogatást, sangriát, spanyol söröket és borokat árulnak.

 

Az ételeket, italokat fesztiválárakon mérik, de célszerű szemlélődni, mert van különbség ugyanazt a terméket kínáló ételkészítők között is. A Szent György utca végén található árusoknak pedig nem szabad bedőlni, ők állandó jelleggel vannak a helyszínen, nem a Mesterségk Ünnepéhez tartoznak.

 

 

Hasznos információk:

 

Családi jegy 2015-ben is váltható, a 2, 3 és 4 gyermekkel érkezők számára külön kedvezményes csomagok vehetők igénybe. 14 év alatti gyermekek és a nyugdíjasok is kedvezményes jegyet válthatnak. 4 éves kor alatt a belépés díjtalan. A normál belépőjegyek mellé 15 %-os vásárlási kupon jár, amely számos mesternél beváltható lesz egy vagy több tárgy vásárlása esetén. A kézműves foglalkozások a belépő megváltása után ingyenesek, valamint a Sajtok utcája is díjtalan.

 

Nyitva tartás:

 

A Mesterségek Ünnepe: 10:00-23:00

A vásár: 10:-21:00

A gyermekprogramok: 10:00-18:00-ig illetve 10:20:00-ig vannak helyszíntől függően

 

További információkat és a részletes programot itt találjátok.
 

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Kézműves sajtok, házi tarhonya – Mesterségek Ünnepe gastro szemmel magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kézműves sajtok, házi tarhonya – Mesterségek Ünnepe gastro szemmel magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg