Kézműves sajtok, házi tarhonya – Mesterségek Ünnepe gastro szemmel

-
gastro fesztivál, 2015.08.22.

Kézműves sajtok, házi tarhonya – Mesterségek Ünnepe gastro szemmel

Paranyica, gomolya, kürtőskalács, padron paprika – megnéztünk milyen a gasztronómia a Mesterségek Ünnepe.


A legnagyobb népművészeti fesztiválunkon évről-évre nagyobb a gasztrokínálat. A cél már nemcsak az, hogy a résztvevők jól lakjanak, hanem ennél több. Az ingyenes szakasz a Szent György utca, amely ezúttal is Sajtok utcájává változott. Tizenhét jelentős hazai sajtkészítő és öt erdélyi sajtmanufaktúra képviselteti magát.

 

A megszokott gomolyákon, keménysajtokon, paranyicákon túl, van például rouge -rúzs sajt- és parmezán is. A sajtokon kívül a tejtermékek teljes sprektuma tárul elétek: a hagyományos vajtól, a joghurtokon át, a túró rudiig. Idén a vásár nagyott lépett előre, ugyanis a helyszínen bemutatják a sajtkészítést, a vajköpülést és sajtfüstölést is.

 

 

Ha már kellőképpen beleástátok magatokat a sajtok világába, akkor az EtyekTej standjánál minden nap újabb kvíz vár rátok. Több árusnál vásárolhattok sétáló sajttálat, így arra is lehetőségetek van, hogy csak csipegessetek.

 

 

 

 

A Budavári Palotában több ponton is találtok ételárusító mobilkonyhákat. Ezeknél a szokásos fesztiválétleket készítik, mint például sült kolbászt, csülköt, pörköltet, serpenyős étleket, frissensülteket. Érdemes figyelni, mert a legtöbb ételnek dkg-ban van feltűntetve az ára.

 

 

Szintén több ponton sütnek kenyérlángost, de az olajban sült változat is kapható. Természetesen elmaradhatatlan a kürtőskalács és a mézeskalács, utóbbiból olyan sokféle van, hogy minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót, sőt, a mesterség titkait is megtudhatja.

 

 

A népi ételeknél maradva a tarhonyakészítést is megtanulhatjátok. A nagymama receptjét követve 8 és 16 tojásos változatot is gyúrnak.

 

A rendezvény idén a pásztorokra fókuszál. A Nemzeti Galéria alatt található Újvilágudvar lett átmenetileg a pásztorok lakhelye. Itt minden nap más bográcsos pásztorételt főznek. 

 

 

Évről-évre népszerű a főtt burgonyából és lisztből készült zalai dödölle, amit önmagában tejföllel, vagy tökmagolajos káposztasalátával is ehettek. Ha vásárfiának gasztrocsemegét szántok, akkor szintén bőséges portékából válogathattok. Vannak hagyományos lekvárok, borlekvárok, vásári édességek és mézek is.

 

Ezúttal a spanyol gasztonómia is helyet kapott, ugyanis a 2015-ös díszvendég Spanyolország. Az Oroszlános udvarban többek között olajban sült, nagyszemű sóval megszórt padron paprikát, sonkatálat, spanyol pacalt, almaborban főtt kolbászt, olívabogyó válogatást, sangriát, spanyol söröket és borokat árulnak.

 

Az ételeket, italokat fesztiválárakon mérik, de célszerű szemlélődni, mert van különbség ugyanazt a terméket kínáló ételkészítők között is. A Szent György utca végén található árusoknak pedig nem szabad bedőlni, ők állandó jelleggel vannak a helyszínen, nem a Mesterségk Ünnepéhez tartoznak.

 

 

Hasznos információk:

 

Családi jegy 2015-ben is váltható, a 2, 3 és 4 gyermekkel érkezők számára külön kedvezményes csomagok vehetők igénybe. 14 év alatti gyermekek és a nyugdíjasok is kedvezményes jegyet válthatnak. 4 éves kor alatt a belépés díjtalan. A normál belépőjegyek mellé 15 %-os vásárlási kupon jár, amely számos mesternél beváltható lesz egy vagy több tárgy vásárlása esetén. A kézműves foglalkozások a belépő megváltása után ingyenesek, valamint a Sajtok utcája is díjtalan.

 

Nyitva tartás:

 

A Mesterségek Ünnepe: 10:00-23:00

A vásár: 10:-21:00

A gyermekprogramok: 10:00-18:00-ig illetve 10:20:00-ig vannak helyszíntől függően

 

További információkat és a részletes programot itt találjátok.
 

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Kézműves sajtok, házi tarhonya – Mesterségek Ünnepe gastro szemmel magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kézműves sajtok, házi tarhonya – Mesterségek Ünnepe gastro szemmel magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket

Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. A bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek.

gastro esemény, 2024.03.24.

"narrow"
Gear.svg