Ma még tart a Kürtőskalács Fesztivál a mesés Vajdahunyad váránál!

-
gastro fesztivál, 2014.10.12.

Ma még tart a Kürtőskalács Fesztivál a mesés Vajdahunyad váránál!

A Hősök terénél járva nem csak az Oktoberfestről kiszűrődő bajor muzsikára figyelhetünk fel. A levegőben friss kalácsok illata száll, így elég ha az orrunk után megyünk és a Kürtőskalács Fesztiválon találjuk magunkat!


 

A fesztiválon eltölthetünk akár egy egész délutánt, de mivel ingyenes a rendezvényre a belépés, ha a környéken járunk, tehetünk egy rövid kitérőt is, hogy édességigényünket ne egy szelet csokival, hanem frissen sült kürtőskaláccsal csillapítsuk.

 
Ki gondolná, hogy ebből az erdélyi édességből mennyi mindent lehet kihozni? Nem csak klasszikus változatot kóstolhattok, hanem vannak különböző ízbombák és ínyencségek. Mi a főzött vaníliakrémmel töltött kürtős fánkot és a málnás kürtőskalácsot kóstoltuk meg. Egyikkel sem lehet mellényúlni, az alap kürtőskalács tészta minden esetben ropogós és karamellizált kérgű, a belseje pedig elolvad a szádban.
A szervezők  a jól ismert klasszikus ízek mellett készültek még többek között mazsolás, müzlis, kávés, mákos, szezámmagos, csokicseppes és citrusos változatokkal, de kipróbálhattok olyan ínyencséget is mint a kürtős karika, ami lágy csokoládészósszal van töltve és szeletelt mandulával megszórva.
 
A kisemberekre is gondoltak a szervezők, lehet mini kürtőst kapni és az egyik stand pedig glutén és laktózmentes változatokat készít. Akárki bekapcsolódhat a sütésbe a ’Csináld magad’ standnál, ahol a gyakorlott sütők végtelen türelemmel és lelkesedéssel segítenek elkészíteni saját kalácsodat.
 
Ha már tele a has, tegyünk egy kört a kézműves standoknál, ha gyerekkel vagyunk akkor játszhatunk egy menetet az embernagyságú malompályán vagy amíg a szülők pihennek és élvezik a napsütést, a gyerekek bekapcsolódhatnak egy interaktív társasjátékba, a Székelyföldi Legendáriumba. A színpadon is folyamatosak a programok, ma fellép többek között Fabók Mariann mesemondó, lesz Slam Poetry bemutató, este 7-től pedig a Neoton Swing felel a jó hangulatért.
 
Egy klasszikus kürtőskalács 900 Ft-ba, míg egy vaníliakrémes kürtős fánk 400 Ft-ba kerül. Ezen kívül vannak még házi szörpök, sült kolbászok, libatepertős és zsíros kenyerek valamint az elmaradhatatlan kenyérlángosok is kelletik magukat.

Tetszett a(z) Ma még tart a Kürtőskalács Fesztivál a mesés Vajdahunyad váránál! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Ma még tart a Kürtőskalács Fesztivál a mesés Vajdahunyad váránál! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg