Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Paprikás-csirkés pelemnyi, vegán tökfőzelék, kacsamájas linzer – az ország legjobb éttermei mutatkoztak be a Millenárison.
Ha a gasztrofesztiválok között minőségi rangsort kellene tenni, akkor a Gourmet Fesztivál mindenképp dobogós helyre kerülne nálunk. Egyrészt azért, mert évről-évre valóban Magyarország legjobb vendéglátóhelyei mutatkoznak be itt Balatonszemestől - Encsig, a street foodtól - a Michelin-csillagos fogásokig, másrészt azért, mert a szervezés profi. Akármennyire nem volt kegyes az időjárás az első két napon, a szervezők mégis mindent megtettek azért, hogy még így is élvezhető legyen a rendezvény.
Elővettük a gumicsizmáinkat, három napon keresztül kóstolgattunk, és még így sem érünk a végére. Az új ízélmények mellett a gasztro-szókincsünket bővítettük olyan fogalmakkal, mint például a karamellizált tejfölpor, dehidratizált tojáspor, paprikás nori, vietnámi koriander vagy éppen a tengeri pók.
A paprikás csirke nyomában
Az idei téma a paprikás csirke volt, amit számtalan módon dolgoztak fel a kiállítók. A Viator például pitébe töltötte, a Terminál levesként tálalta, a Haxen Királyi Étterem paprikás csirke batyut készített, a Michelin csillagos Borkonyha pedig tintahallal színezte a csirkehúst, így született a fekete-fehér paprikás csirke.
Számunkra a legmaradandóbb "paprikás csirke-élményt" a Nobu paprikás csirke "szushitekercse" jelentette, amit wasabis créme fraiche-sel tálaltak, de favorizáltuk a soproni Erhardt újhullámos, csirke nélküli tojásos paprikás csirkéjét, a Babel csirkéjét, amit többek között fürjtojással és karamellizált tejfölporral tálaltak, és az Arany Kaviár paprikás csirke "pelemnyijét" is.
Krokodilhús és tengeri pók
Az idei Gourmet legkülönlegesebb fogása talán a Corinthia standján a crocoroll, azaz egy krokodilhúsból készült különlegesség volt. A hotel séfje, Bolyki Péter szerint „a lágy textúra egy pimasz és kalandos ízvilággal párosul, amely a megfelelő fűszerek hozzáadásával csalogatható elő.” Bevalljuk őszintén, hogy nem volt a pucánkba elég vér ahhoz, hogy megkóstoljuk a rendkívüli csemegét. Azért a többi "extrém" fogásnak nem tudtunk ellenállni.
Egyik kedvencünk volt a Babel vegán tökfőzelék püréje, amihez a harsány, roppanós zöldségek legalább annyira passzoltak, mint a magfasírt. Nagyon szerettük a Borkonyha kacsmájas linzerkarikáját, amelyet ehető virágokkal díszitettek, a Paris Budapest szarvasgombaoljjal locsolt grillezett spárgáját, az ÉS egyedi hortobágyi palacsintáját, Litauszki Zsolt szaftos kacsatekercsét, az Anyukám mondta megunhatatlan focaccia-ját, a Sarki fűszeres rouge sajos elzászi lepényét, és a Trattoria Pomo D’oro nápolyi lasgne-jét.
Az esős, hűvös nyitónapon életmentő fogásként könyveltük el a Funky Pho csirkepho-jét, amibe grillezett combfilé és vietnámi zöldfűszerek is kerültek. Külön megtiszteltetés volt számunkra, hogy mindezt egy pho evőbajnokkal: Hildebrand Krisztiánnal fogyasztottuk el.
Desszertek, vagy amit akartok
Egyértelműen aranyérmet szerzett nálunk a Paris Budapest konzervdobozban tálalt citromkréme, amit égető pisztollyal karamellizáltak, és Grand Marnier likőrben áztatott eperrel tálaltak, ebből a fogásból duplikáltunk is.
A soproni Harrer Csokoládéműhely maracujás-passiógyümölcsös pohárkréme már akkor nyarat sejtetett, amikor még nem sütött ki a nap. Sőt, még a díszítő elemként szolgáló zsidó cseresznyének felsoroltuk az összes létező nevét. A KIOSK cserépedényben tálalt, cserepes virágnak álcázott deszeretjénél nem csak az ötletességet, hanem a környezettudatosságot is díjaztuk. Ugyanis miután megettük a málnafagyiból, porrá zúzott csokis kekszből kreált csodát, kaptunk egy csomag bazsalikom vetőmagot, hogy ne dobjuk el a kis cserépedénykét.
A sós-édes kategóribán a rendkívül ötletes, füstölt paprikakrémes, csirkének álcázott, Desszert.Neked macaront kedveltük meg igazán, amiben egyáltalán nem volt bántó a füstölt paprikakrém, inkább gondoskodott arról, hogy ne legyen gejl a parányi finomság.
Sós desszert vonalon egyértelműen a Zona sóskafagyija volt a befutó, amit hangamézes öntettel locsoltak meg. Alkoholmentes italok terén pedig az Anyukám mondta házi málnaszörpjét, a Funky Pho gyömbéres, mentás limonádéját és az Erhardt spenótos-almás smoothieját tartottuk kiemelkedőnek.
Az ízlelőbimbóinkat most kicsit pihentetjük, de lélekben már készülünk a jövő évi Gourmet Fesztiválra, amelyet a Bocuse d’or európai döntőjének folytatásaként 2016. május 12-15. között rendeznek meg.
Gerlachfalvy Réka
További Gastro magazin cikkek
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
ART Piknik 2025
2025.05.16.