Sóskafagyi és krokodilhús – a Gourmet Fesztiválon jártunk

-
gastro fesztivál, 2015.05.25.

Sóskafagyi és krokodilhús – a Gourmet Fesztiválon jártunk

Paprikás-csirkés pelemnyi, vegán tökfőzelék, kacsamájas linzer – az ország legjobb éttermei mutatkoztak be a Millenárison.


Ha a gasztrofesztiválok között minőségi rangsort kellene tenni, akkor a Gourmet Fesztivál mindenképp dobogós helyre kerülne nálunk. Egyrészt azért, mert évről-évre valóban Magyarország legjobb vendéglátóhelyei mutatkoznak be itt Balatonszemestől - Encsig, a street foodtól - a Michelin-csillagos fogásokig, másrészt azért, mert a szervezés profi. Akármennyire nem volt kegyes az időjárás az első két napon, a szervezők mégis mindent megtettek azért, hogy még így is élvezhető legyen a rendezvény. 

 

Elővettük a gumicsizmáinkat, három napon keresztül kóstolgattunk, és még így sem érünk a végére. Az új ízélmények mellett a gasztro-szókincsünket bővítettük olyan fogalmakkal, mint például a karamellizált tejfölpor, dehidratizált tojáspor, paprikás nori, vietnámi koriander vagy éppen a tengeri pók.

 

 

A paprikás csirke nyomában 

 

Az idei téma a paprikás csirke volt, amit számtalan módon dolgoztak fel a kiállítók. A Viator például pitébe  töltötte, a Terminál levesként tálalta, a Haxen Királyi Étterem paprikás csirke batyut készített, a Michelin csillagos Borkonyha pedig tintahallal színezte a csirkehúst, így született a fekete-fehér paprikás csirke.

 

Számunkra a legmaradandóbb "paprikás csirke-élményt" a Nobu paprikás csirke "szushitekercse" jelentette, amit wasabis créme fraiche-sel tálaltak, de favorizáltuk a soproni Erhardt újhullámos, csirke nélküli tojásos paprikás csirkéjét, a Babel csirkéjét, amit többek között fürjtojással és karamellizált tejfölporral tálaltak, és az Arany Kaviár paprikás csirke "pelemnyijét" is.

 

 

Krokodilhús és tengeri pók

 

Az idei Gourmet legkülönlegesebb fogása talán a Corinthia standján a crocoroll, azaz egy krokodilhúsból készült különlegesség volt. A hotel séfje, Bolyki Péter szerint „a lágy textúra egy pimasz és kalandos ízvilággal párosul, amely a megfelelő fűszerek hozzáadásával csalogatható elő.” Bevalljuk őszintén, hogy nem volt a pucánkba elég vér ahhoz, hogy megkóstoljuk a rendkívüli csemegét. Azért a többi "extrém" fogásnak nem tudtunk ellenállni.

 

Egyik kedvencünk volt a Babel vegán tökfőzelék püréje, amihez a harsány, roppanós zöldségek legalább annyira passzoltak, mint a magfasírt. Nagyon szerettük a Borkonyha kacsmájas linzerkarikáját, amelyet ehető virágokkal díszitettek, a Paris Budapest szarvasgombaoljjal locsolt grillezett spárgáját, az ÉS egyedi hortobágyi palacsintáját, Litauszki Zsolt szaftos kacsatekercsét, az Anyukám mondta megunhatatlan focaccia-ját, a Sarki fűszeres rouge sajos elzászi lepényét, és a Trattoria Pomo D’oro nápolyi lasgne-jét. 

 

Az esős, hűvös nyitónapon életmentő fogásként könyveltük el a Funky Pho csirkepho-jét, amibe grillezett combfilé és vietnámi zöldfűszerek is kerültek. Külön megtiszteltetés volt számunkra, hogy mindezt egy pho evőbajnokkal: Hildebrand Krisztiánnal fogyasztottuk el.

 

 

Desszertek, vagy amit akartok

 

Egyértelműen aranyérmet szerzett nálunk a Paris Budapest konzervdobozban tálalt citromkréme, amit égető pisztollyal karamellizáltak, és Grand Marnier likőrben áztatott eperrel tálaltak, ebből a fogásból duplikáltunk is.

 

A soproni Harrer Csokoládéműhely maracujás-passiógyümölcsös pohárkréme már akkor nyarat sejtetett, amikor még nem sütött ki a nap. Sőt, még a díszítő elemként szolgáló zsidó cseresznyének felsoroltuk az összes létező nevét. A KIOSK cserépedényben tálalt, cserepes virágnak álcázott deszeretjénél nem csak az ötletességet, hanem a környezettudatosságot is díjaztuk. Ugyanis miután megettük a málnafagyiból, porrá zúzott csokis kekszből kreált  csodát, kaptunk egy csomag bazsalikom vetőmagot, hogy ne dobjuk el a kis cserépedénykét.

 

 

A sós-édes kategóribán a rendkívül ötletes, füstölt paprikakrémes, csirkének álcázott, Desszert.Neked macaront kedveltük meg igazán, amiben egyáltalán nem volt bántó a füstölt paprikakrém, inkább gondoskodott arról, hogy ne legyen gejl a parányi finomság.

 

Sós desszert vonalon egyértelműen a Zona sóskafagyija volt a befutó, amit hangamézes öntettel locsoltak meg. Alkoholmentes italok terén pedig az Anyukám mondta házi málnaszörpjét, a Funky Pho gyömbéres, mentás limonádéját és az Erhardt  spenótos-almás smoothieját tartottuk kiemelkedőnek.

 


 

Az ízlelőbimbóinkat most kicsit pihentetjük, de lélekben már készülünk a jövő évi Gourmet Fesztiválra, amelyet a Bocuse d’or európai döntőjének folytatásaként 2016. május 12-15. között rendeznek meg.

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Sóskafagyi és krokodilhús – a Gourmet Fesztiválon jártunk magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Sóskafagyi és krokodilhús – a Gourmet Fesztiválon jártunk magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg