Sóskafagyi és krokodilhús – a Gourmet Fesztiválon jártunk

-
gastro fesztivál, 2015.05.25.

Sóskafagyi és krokodilhús – a Gourmet Fesztiválon jártunk

Paprikás-csirkés pelemnyi, vegán tökfőzelék, kacsamájas linzer – az ország legjobb éttermei mutatkoztak be a Millenárison.


Ha a gasztrofesztiválok között minőségi rangsort kellene tenni, akkor a Gourmet Fesztivál mindenképp dobogós helyre kerülne nálunk. Egyrészt azért, mert évről-évre valóban Magyarország legjobb vendéglátóhelyei mutatkoznak be itt Balatonszemestől - Encsig, a street foodtól - a Michelin-csillagos fogásokig, másrészt azért, mert a szervezés profi. Akármennyire nem volt kegyes az időjárás az első két napon, a szervezők mégis mindent megtettek azért, hogy még így is élvezhető legyen a rendezvény. 

 

Elővettük a gumicsizmáinkat, három napon keresztül kóstolgattunk, és még így sem érünk a végére. Az új ízélmények mellett a gasztro-szókincsünket bővítettük olyan fogalmakkal, mint például a karamellizált tejfölpor, dehidratizált tojáspor, paprikás nori, vietnámi koriander vagy éppen a tengeri pók.

 

 

A paprikás csirke nyomában 

 

Az idei téma a paprikás csirke volt, amit számtalan módon dolgoztak fel a kiállítók. A Viator például pitébe  töltötte, a Terminál levesként tálalta, a Haxen Királyi Étterem paprikás csirke batyut készített, a Michelin csillagos Borkonyha pedig tintahallal színezte a csirkehúst, így született a fekete-fehér paprikás csirke.

 

Számunkra a legmaradandóbb "paprikás csirke-élményt" a Nobu paprikás csirke "szushitekercse" jelentette, amit wasabis créme fraiche-sel tálaltak, de favorizáltuk a soproni Erhardt újhullámos, csirke nélküli tojásos paprikás csirkéjét, a Babel csirkéjét, amit többek között fürjtojással és karamellizált tejfölporral tálaltak, és az Arany Kaviár paprikás csirke "pelemnyijét" is.

 

 

Krokodilhús és tengeri pók

 

Az idei Gourmet legkülönlegesebb fogása talán a Corinthia standján a crocoroll, azaz egy krokodilhúsból készült különlegesség volt. A hotel séfje, Bolyki Péter szerint „a lágy textúra egy pimasz és kalandos ízvilággal párosul, amely a megfelelő fűszerek hozzáadásával csalogatható elő.” Bevalljuk őszintén, hogy nem volt a pucánkba elég vér ahhoz, hogy megkóstoljuk a rendkívüli csemegét. Azért a többi "extrém" fogásnak nem tudtunk ellenállni.

 

Egyik kedvencünk volt a Babel vegán tökfőzelék püréje, amihez a harsány, roppanós zöldségek legalább annyira passzoltak, mint a magfasírt. Nagyon szerettük a Borkonyha kacsmájas linzerkarikáját, amelyet ehető virágokkal díszitettek, a Paris Budapest szarvasgombaoljjal locsolt grillezett spárgáját, az ÉS egyedi hortobágyi palacsintáját, Litauszki Zsolt szaftos kacsatekercsét, az Anyukám mondta megunhatatlan focaccia-ját, a Sarki fűszeres rouge sajos elzászi lepényét, és a Trattoria Pomo D’oro nápolyi lasgne-jét. 

 

Az esős, hűvös nyitónapon életmentő fogásként könyveltük el a Funky Pho csirkepho-jét, amibe grillezett combfilé és vietnámi zöldfűszerek is kerültek. Külön megtiszteltetés volt számunkra, hogy mindezt egy pho evőbajnokkal: Hildebrand Krisztiánnal fogyasztottuk el.

 

 

Desszertek, vagy amit akartok

 

Egyértelműen aranyérmet szerzett nálunk a Paris Budapest konzervdobozban tálalt citromkréme, amit égető pisztollyal karamellizáltak, és Grand Marnier likőrben áztatott eperrel tálaltak, ebből a fogásból duplikáltunk is.

 

A soproni Harrer Csokoládéműhely maracujás-passiógyümölcsös pohárkréme már akkor nyarat sejtetett, amikor még nem sütött ki a nap. Sőt, még a díszítő elemként szolgáló zsidó cseresznyének felsoroltuk az összes létező nevét. A KIOSK cserépedényben tálalt, cserepes virágnak álcázott deszeretjénél nem csak az ötletességet, hanem a környezettudatosságot is díjaztuk. Ugyanis miután megettük a málnafagyiból, porrá zúzott csokis kekszből kreált  csodát, kaptunk egy csomag bazsalikom vetőmagot, hogy ne dobjuk el a kis cserépedénykét.

 

 

A sós-édes kategóribán a rendkívül ötletes, füstölt paprikakrémes, csirkének álcázott, Desszert.Neked macaront kedveltük meg igazán, amiben egyáltalán nem volt bántó a füstölt paprikakrém, inkább gondoskodott arról, hogy ne legyen gejl a parányi finomság.

 

Sós desszert vonalon egyértelműen a Zona sóskafagyija volt a befutó, amit hangamézes öntettel locsoltak meg. Alkoholmentes italok terén pedig az Anyukám mondta házi málnaszörpjét, a Funky Pho gyömbéres, mentás limonádéját és az Erhardt  spenótos-almás smoothieját tartottuk kiemelkedőnek.

 


 

Az ízlelőbimbóinkat most kicsit pihentetjük, de lélekben már készülünk a jövő évi Gourmet Fesztiválra, amelyet a Bocuse d’or európai döntőjének folytatásaként 2016. május 12-15. között rendeznek meg.

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Sóskafagyi és krokodilhús – a Gourmet Fesztiválon jártunk magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Sóskafagyi és krokodilhús – a Gourmet Fesztiválon jártunk magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg