Sóskafagyi és krokodilhús – a Gourmet Fesztiválon jártunk

-
gastro fesztivál, 2015.05.25.

Sóskafagyi és krokodilhús – a Gourmet Fesztiválon jártunk

Paprikás-csirkés pelemnyi, vegán tökfőzelék, kacsamájas linzer – az ország legjobb éttermei mutatkoztak be a Millenárison.


Ha a gasztrofesztiválok között minőségi rangsort kellene tenni, akkor a Gourmet Fesztivál mindenképp dobogós helyre kerülne nálunk. Egyrészt azért, mert évről-évre valóban Magyarország legjobb vendéglátóhelyei mutatkoznak be itt Balatonszemestől - Encsig, a street foodtól - a Michelin-csillagos fogásokig, másrészt azért, mert a szervezés profi. Akármennyire nem volt kegyes az időjárás az első két napon, a szervezők mégis mindent megtettek azért, hogy még így is élvezhető legyen a rendezvény. 

 

Elővettük a gumicsizmáinkat, három napon keresztül kóstolgattunk, és még így sem érünk a végére. Az új ízélmények mellett a gasztro-szókincsünket bővítettük olyan fogalmakkal, mint például a karamellizált tejfölpor, dehidratizált tojáspor, paprikás nori, vietnámi koriander vagy éppen a tengeri pók.

 

 

A paprikás csirke nyomában 

 

Az idei téma a paprikás csirke volt, amit számtalan módon dolgoztak fel a kiállítók. A Viator például pitébe  töltötte, a Terminál levesként tálalta, a Haxen Királyi Étterem paprikás csirke batyut készített, a Michelin csillagos Borkonyha pedig tintahallal színezte a csirkehúst, így született a fekete-fehér paprikás csirke.

 

Számunkra a legmaradandóbb "paprikás csirke-élményt" a Nobu paprikás csirke "szushitekercse" jelentette, amit wasabis créme fraiche-sel tálaltak, de favorizáltuk a soproni Erhardt újhullámos, csirke nélküli tojásos paprikás csirkéjét, a Babel csirkéjét, amit többek között fürjtojással és karamellizált tejfölporral tálaltak, és az Arany Kaviár paprikás csirke "pelemnyijét" is.

 

 

Krokodilhús és tengeri pók

 

Az idei Gourmet legkülönlegesebb fogása talán a Corinthia standján a crocoroll, azaz egy krokodilhúsból készült különlegesség volt. A hotel séfje, Bolyki Péter szerint „a lágy textúra egy pimasz és kalandos ízvilággal párosul, amely a megfelelő fűszerek hozzáadásával csalogatható elő.” Bevalljuk őszintén, hogy nem volt a pucánkba elég vér ahhoz, hogy megkóstoljuk a rendkívüli csemegét. Azért a többi "extrém" fogásnak nem tudtunk ellenállni.

 

Egyik kedvencünk volt a Babel vegán tökfőzelék püréje, amihez a harsány, roppanós zöldségek legalább annyira passzoltak, mint a magfasírt. Nagyon szerettük a Borkonyha kacsmájas linzerkarikáját, amelyet ehető virágokkal díszitettek, a Paris Budapest szarvasgombaoljjal locsolt grillezett spárgáját, az ÉS egyedi hortobágyi palacsintáját, Litauszki Zsolt szaftos kacsatekercsét, az Anyukám mondta megunhatatlan focaccia-ját, a Sarki fűszeres rouge sajos elzászi lepényét, és a Trattoria Pomo D’oro nápolyi lasgne-jét. 

 

Az esős, hűvös nyitónapon életmentő fogásként könyveltük el a Funky Pho csirkepho-jét, amibe grillezett combfilé és vietnámi zöldfűszerek is kerültek. Külön megtiszteltetés volt számunkra, hogy mindezt egy pho evőbajnokkal: Hildebrand Krisztiánnal fogyasztottuk el.

 

 

Desszertek, vagy amit akartok

 

Egyértelműen aranyérmet szerzett nálunk a Paris Budapest konzervdobozban tálalt citromkréme, amit égető pisztollyal karamellizáltak, és Grand Marnier likőrben áztatott eperrel tálaltak, ebből a fogásból duplikáltunk is.

 

A soproni Harrer Csokoládéműhely maracujás-passiógyümölcsös pohárkréme már akkor nyarat sejtetett, amikor még nem sütött ki a nap. Sőt, még a díszítő elemként szolgáló zsidó cseresznyének felsoroltuk az összes létező nevét. A KIOSK cserépedényben tálalt, cserepes virágnak álcázott deszeretjénél nem csak az ötletességet, hanem a környezettudatosságot is díjaztuk. Ugyanis miután megettük a málnafagyiból, porrá zúzott csokis kekszből kreált  csodát, kaptunk egy csomag bazsalikom vetőmagot, hogy ne dobjuk el a kis cserépedénykét.

 

 

A sós-édes kategóribán a rendkívül ötletes, füstölt paprikakrémes, csirkének álcázott, Desszert.Neked macaront kedveltük meg igazán, amiben egyáltalán nem volt bántó a füstölt paprikakrém, inkább gondoskodott arról, hogy ne legyen gejl a parányi finomság.

 

Sós desszert vonalon egyértelműen a Zona sóskafagyija volt a befutó, amit hangamézes öntettel locsoltak meg. Alkoholmentes italok terén pedig az Anyukám mondta házi málnaszörpjét, a Funky Pho gyömbéres, mentás limonádéját és az Erhardt  spenótos-almás smoothieját tartottuk kiemelkedőnek.

 


 

Az ízlelőbimbóinkat most kicsit pihentetjük, de lélekben már készülünk a jövő évi Gourmet Fesztiválra, amelyet a Bocuse d’or európai döntőjének folytatásaként 2016. május 12-15. között rendeznek meg.

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Sóskafagyi és krokodilhús – a Gourmet Fesztiválon jártunk magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Sóskafagyi és krokodilhús – a Gourmet Fesztiválon jártunk magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg